Abipäivä Rovaniemellä

Julkaistu: 16.12.2016 klo 12.34

Joulun lähestyessä starttasimme kokoonpanolla kakkoset, abit, rehtori ja opo kohti Rovaniemeä. Tavoitteena oli tutustua Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun koulutustarjontaan. Samoilla abipäivillä oli mukana myös Itä-Suomen yliopiston esittely. Lisäksi kävimme Arktikumissa Ylitornion sivistyslautakunnan puheenjohtaja, tutkijatohtori Tanja Joonan vieraina.

Tanja Joonan lisäksi esittelystä vastasi tapahtumakoordinaattori Raija Kivilahti sekä Lapin amk:n harjoittelussa oleva opiskelija. Meille esiteltiin Arktisen keskuksen tutkimustoimintaa ja saimme tutustua tiedekeskuksen näyttelyyn Arktikumin puolella. Esittely oli mielenkiintoinen ja näkemämme video oli kaunis, ammattitaidolla tehty. Matkan päätteeksi kävimme myös tarkistamassa, että Joulupukki on voimissaan - oli kyllä ja kertoi pysyvänsäkin, kunhan annamme joulun asua aina sydämissämme.

Lapin yliopiston koulutustarjonta on keskittynyt taiteisiin, yhteiskuntatieteisiin ja oikeustieteeseen. Koulutustarjontaan pääsee tutustumaan www.ulapland.fi -sivuston kautta. Lapin amk:n koulutustarjonnasta löytyy aiempia verkkojulkaisuja syyslukukaudelta 2016. Tässä yhteydessä vielä kuitenkin erään opiskelijamme kattava katsaus aiheesta sekä muiden opiskelijoiden kokemuksia ja kommentteja matkasta ja tutustumiskohteista:

"Rovaniemen abipäivillä kävin vain Lapin AMK:n esittelyissä, sillä yliopiston tarjonnasta ei löytynyt itselle mieleistä. Vaikka Rovaniemen yliopiston rakennus oli paljon pienempi, se vaikutti sekavammalta kuin Oulun yliopisto. Tosin onnistuin eksymään AMKilla ainakin kolmesti sen vajaan kahden tunnin aikana...

Kävin metsätalousinsinöörin ja agrologin esittelyssä, sekä liiketalouden ja kuvataiteen esittelyssä. Metsätalousinsinöörin ja agronomin koulutuksesta valmistuttua voi olla töissä esim. kehittämis- ja suunnittelutehtävissä. Työllistäjiä ovat mm. Maakuntaliitot, kunnat, Metsähallitus, metsäteollisuusyritykset. Osa opinnoista on englannin kielellä. Lähiopetusta on jonkin verran ja sen lisäksi sähköistä opetusta. Työ sinänsä vaikuttaa kiinnostavalta, mutta ei varmaan ole se oikea henkilölle, joka alkaa voida pahoin biologian ensimmäisellä kurssilla. Pahoinvoinnin syynä olivat siis erikoislähikuvat lehden pinnasta ja kukan varren poikkileikkauksesta. Parasta varmaan jättää suosiolla jonkun toisen tehtäväksi ja keskittyä itse vain luonnosta nauttimiseen.

Liiketalouden opinnoista valmistuu tradenomiksi ja koulutuksen aikana tehdään yhteistyötä yritysten kanssa sekä työharjoittelussa että projektitehtävissä. Koulun jälkeen voi oman kiinnostuksensa mukaan työskennellä esim. kaupan, pankki- ja vakuutusalan tai valtion ja kuntien tehtävissä, mutta myös yrittäjänä. Opiskelu on hyvin itsenäistä, mutta apua saa aina kun pyytää. Osa opetuksesta sähköisenä ja koulutuksen voi käydä kokonaan englanniksi. Myös tämä on ihan mielenkiintoinen työ, ja voisin tehdä sitä osa-aikaisena ja vaikka kesätyönä, mutta en osaa ajatella itseäni vuodesta toiseen pankin tiskin takana tai päättämässä kaupan tarjonnasta. Varmasti työhön kuuluu paljon muutakin, mutta eipä se silti tunnu omalta.

Kulttuurialalla voi opiskella kuvataiteilijaksi. Opetellaan digitaalista maalausta ja grafiikkaa, 3D töitä, valokuvausta ja kuvankäsittelyä sekä muita moderneja taiteita. Valintakokeeseen kutsutaan kaikki hakukelpoiset hakijat ja heidän tulee tuoda joku työ tai työnäytekansio mukanaan. Tämä on ehkä vierain, mutta kiinnostavin esittelyistä. Kuvataiteilijan työ voisi olla kiehtovaa, ja varmaan melko vapaatakin. Toimeentulo on varmaan hieman epävarmaa, ainakin jos työskentelee omassa yrityksessään. Tuskin olisin käynyt tässä esittelyssä lainkaan, jos se ei olisi ollut yhdessä tradenomin esittelyn kanssa. Alat olivat ihan mielenkiintoisia, ja joitain niistä voisi harkita kesätyönä tai muuten pätkätyönä. Pitkäaikaisena ne eivät vaikuta ihan omalta ja loppujen lopuksi, se historian opiskelu kuulostaa itselle mieleisimmältä. Olisi mahtava päästä joskus Arktikumiin töihin."

"Lapin yliopistolla käynti oli mukava kokemus, ja esityksistä sekä käytävän ständeistä oppi paljon ko. paikassa opiskelemisesta. Esitykset olivat selkeitä ja kattavia mielestäni. Tapahtuma oli järjestetty hyvin ja se antoi minulle ideaa jatko-opinto mahdollisuuksista."

"Lapin yliopiston abipäivä oli mukava reissu. Itse yliopistolta ei oikeastaan täysin kiinnostavaa alaa löytynyt, mutta kävin luokanopettajan ja sosiaalityön luennolla. Sosiaalityön ohella esiteltiin myös matkailututkimus. Siitä en ollutkaan ennen luentoa kuullut, mutta se ei alkanut myöskään erityisesti kiinnostaa. Sosiaalityö voisi mennä, mutta se ei mielenkiinnon kohteissa sijoitu kärkeen.

Arktikum oli uusi kokemus, sillä ennen reissua en ollut kyseisestä paikasta kuullutkaan. Oli jännää kuulla, kuinka matkailu oikeasti on iso osa Lapin taloudessa. Viimeisenä tutustuttiin napapiirin joulupukin pajaan. Itse en pukkia käynyt tapaamassa, mutta ihastelin runsaita jouluvaloja ja kuuntelin vieraita kieliä puhuvia turisteja. Oli ihan mukava reissu, vaikka alavalinnoissa se ei minua eteenpäin ohjastanutkaan."

"Päivä oli pitkä mutta aivan menevä. Yliopistolla ei ollut kauheasti kiinnostavia luentoja j ständit olivat ahdistavia. Soveltava psykologia ei ollutkaan sitä mitä oletin. Tekniikka kiinnostaa minua vieläkin."

"Lapin yliopiston abipäivät olivat paljon pienemmät kuin Oulun, ja oleellisesti myös tutustuttavia aloja oli myös vähemmän. Matkailututkimus kuulosti mielenkiintoiselta, mutta se ei kuitenkaan ole se ala mitä haluan opiskella."

"Päivän alussa kävin ammattikorkeakoulun esittelyssä, jonka jälkeen menin AMK:hon. Jätin rakennustekniikan pois, ja sen tilalta menin sairaanhoitaja/terveydenhoitaja/geronomi esittelyihin. Sitten menin matkailu esittelyyn, joka oli kiinnostava, mutta ei tarpeeksi, että opiskelisin siihen. Päivän alku meni nopeasti ja oli aika mennä Arktikumiin... Sitten mentiin Napapiirille ja joulupukin majaan... Päivä oli kokonaisuudessaan ihan mukava."

"Oli mukavaa nähdä myös Lapin yliopisto ja ainakin tuli selväksi, että minne alalle en halua."

"Vierailu Lapin yliopistossa oli mielenkiintoinen. Tulimme vähän myöhässä politiikkatieteiden luennolle, koska linja-auto oli hieman myöhässä. Taiteiden tiedekunnan esittelyt olivat erityisesti mieleeni. Saatan harkita että opiskelisin niitä sivuaineena, jos pääsen johonkin sitä opettavaan yliopistoon.

AMK:n kuvataideosio oli minulle aika turha. Alaa käsiteltiin vain kolmessa diassa ja kahdessa esimerkkivideossa. Lähinnä asioita joita tiesin jo. Ajattelin, että olisimme päässeet katsomaan alojen työtiloja.

Arktikumin tiloja oli mukava käydä katsomassa, mutta ala ei oikein kiinnosta minua. Video oli hieno."

Suunnittelija Jouko Holopainen Itä-Suomen yliopistosta lähetti vielä seuraavan viestin opiskelijoillemme: "Itä-Suomen yliopiston Kuopion ja Joensuun kampusten abi-päivien koulutusohjelmien esittelyiden videotallenteet löytyvät täältä  ja ovat katsottavissa ensi kesään asti. Hakuoppaaseemme on tullut joitain korjauksia ja ne puolestaan löytyvät täältä.

Opon lisäys: on tärkeää tustustua koulutustarjontaan. Perusteltu valinta edellyttää aktiivista selvittämistä ja tutustumista. Kaikista aloista emme voi tarjota kattavaa katsausta, mutta teemme parhaamme osallistumalla eri päiville ja pyytämällä alan opiskelijoita/työelämän edustajia, sekä meiltä valmistuneita että muita, käymään vierailulla lukiossamme. Opiskelijoiden toiveita yritetään toteuttaa mahdollisuuksien mukaan. Sekin on tulos, että toteaa "Tuo ei ainakaan ole minun juttu."

Kiitos kaikille teille, jotka lähetitte kommenttinne ja autoitte siten jutun laadinnassa!

Tekstin kokosi Seija Holster. Kuvat Seija Holster ja Sari Lantto

Takaisin edelliselle sivulle