Eevertin terveiset Japanista

Julkaistu: 20.12.2016 klo 12.49

Eevert Kuusamo on ollut kuluneen syksyn aikana EF:n kautta opiskelemassa Japanin kieltä ja kulttuuria. EF tarjoaa erilaisia kielikursseja eri-ikäisille ja erilaiset valmiudet omaaville opiskelijoille sekä jo työelämässä oleville.

Eevertiltä japanin kieli sujuikin jo mallikaasti - ainakin näin kyseistä kieltä osaamattoman korvin kuultuna. Eevert kertoi, että motivaatio on tärkeintä oppimisessa: kielen oppii, jos haluaa. Jotakin kieltä voi opiskella koulussa vaikka kuusi vuotta, mutta jos motivaatio puuttuu, oppimista ei tapahdu. Hyvällä motivaatiolla kolme kuukautta saattaa riittää kohtuullisen kielitaidon saavuttamiseen.

Eevert kertoi, että yleensä Japanissa puhutaan aika vähän englantia, jonka osaaminen on Suomessa enemmän sääntö kuin poikkeus. EF:n kielikurssin opettajatkin puhuivat vain japania, samoin isäntäperhe. Ainut tapa kommunikoida elekielen ohella oli yrittää oppia japania. Eevert kertoi ymmärtävänsä japania jo melko hyvin ja selviävänsä Japanissa arkielämän tilanteissa. Sanoja voi joutua kiertämään ja käyttämään vaihtoehtoisia ilmauksia, mutta pääasia on ymmärtää ja tulla ymmärretyksi.

Eevert avasi japanilaista kulttuuria kertomalla muun muuassa työelämän ja opiskelun vaativuudesta. Esimerkiksi työpäivät ovat pitkiä, jopa klo 8 - 21. Vapaa-aikaa ei juuri jää ja ehkä siksi japanilaiset haluavat vapaa-ajalla rentoutua tavalla, joka voi tuntua suomalaisittain lähes hämmentävältä: pukeutuminen rooliasuihin, pelaaminen, sarjakuvat jne. on yleistä myös aikuisten keskuudessa. Uskonnollisuus ja tarve rauhoittumiseen näkyy Japanissa niin ikään selkeästi temppelialueina, patsaina jne. Alueiden rajaaminen näkyy siten, että esimerkiksi uskonnon harjoittamiselle varatuille alueille ei saa mennä rooliasuissa ja käyttäytyminen on ohjeistettu; peseytymistä edellytetään ennen siirtymistä temppelialueelle. Toisenlaista rentoutumista näkee puolestaan pelialueilla, jotka ovat ympäri vuorokauden avoinna ja kansoitettuina.

Eevert kertoi, että japanilaiset ovat yllättävän innostuneita suomalaisesta kulttuurista: esimerkiksi muumit ovat äärimmäisen suosittuja. Ruoan osalta Eevert suositti pitämään riisistä, jos mielii Japaniin - sitä on joka paikassa. Majoitusvaihtoehtoja on kotimajoituksesta hotelliin. Eevertin oma valinta oli kotimajoitus, koska siten pääsi parhaiten tutustumaan japanilaiseen kulttuuriin ja näki tavallista arkielämää.

Japanin kieli ja kulttuuri eivät ole ainut mahdollisuus kielten opiskelusta kiinnostuneille: EF toimii 53 eri maassa ja esitteen mukaan kurssikeskuksia on 43 16 eri maassa. Hinnat vaihtelevat maittain. Lisätietoja www.youtube.com/EF ja www.facebook.com/EFsuomi.

Kiitos Eevert käynnistä ja hyvin toteutusta esittelystä!

Kuvat ja teksti Seija Holster

Takaisin edelliselle sivulle