iConnectED2: Asuminen ja työskentely Englannissa

Julkaistu: 29.10.2018 klo 15.48

Maanantaina 22.10.2018 englannin puhekurssilla otettiin FaceTime-yhteys Lontooseen, kun abiturientit haastattelivat Suomesta Englantiin muuttaneita Annikaa ja Nataliaa. Keskustelun aiheena oli asuminen ja työskentely Englannissa.

Kumpikin haastateltavista on opiskellut kieliä suomalaisessa yliopistossa ja on sen jälkeen päättänyt jatkaa elämäänsä Iso-Britanniassa. Tällä hetkellä molempien työnkuvaan kuuluu toimistotyöskentelyä: Natalian työnantaja on lontoolainen hyväntekeväisyysjärjestö, kun taas Annika on töissä logistiikkayrityksessä Southamptonissa.

Keskustelun edetessä selvisi, että asuminen etenkin Lontoossa on kalliimpaa kuin Suomessa. Monet asuvatkin kimppakämpissä, sillä omaan asuntoon ei yksinkertaisesti ole varaa. Lontoon ulkopuolella hintataso alkaa olla jo kohtalainen. Ruoka ja terveydenhuolto on halvempaa, mikä hieman tasapainottaa korkeita vuokria. Rakentamisen taso on alhaisempi kuin Suomessa, ja ohuet seinät yhdessä yksinkertaisten ikkunoiden kanssa aiheuttavat etenkin talvisin vilunväreitä.

Kielen kanssa ei kummallakaan ole ollut suurempia ongelmia, sillä Lontoon alueen murre on selkeä. He ovat huomanneet kuitenkin muutosta omassa kielitaidossaan ja aksentissaan. Kun englantia käyttää enemmän kuin suomea, huomaa myös ajoittain ajattelevansa englanniksi. Kumpikaan ei ole kokenut suomen kielen taitonsa heikentyneen merkittävästi, mutta osa sanoista unohtuu ja tietyt asiat on helpompi ilmaista englanniksi.

Opiskelijat esittivät kysymyksiä myös Brexitin mahdollisista vaikutuksista elämään Englannissa, mutta siihen on vielä hankalaa vastata mitään, koska kukaan ei tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Natalia ja Annika eivät kuitenkaan ota asiasta stressiä, vaan katsovat rauhassa, mitä Brexit tuo tullessaan.

Annikaa ja Nataliaa miellyttää Englannissa erityisesti leuto sää, mutta toisaalta Suomen talvea on välillä ikävä. Ainainen äänessä oleminen ja small talk tuntuu toisinaan raskaalta, joten Suomen eduksi voidaan laskea se, että hiljaisuus on meillä hyväksyttävää ja silloin puhutaan, kun on oikeasti asiaa. Virallisten asioiden hoitaminen vieraalla kielellä on haasteellisempaa, ja esimerkiksi pankkitilin avaaminen saattaa osoittautua isommaksi prosessiksi kuin voisi luulla.

Molemmat haastateltavat olivat sitä mieltä, että suomalaisella yliopistotutkinnolla on helppo saada töitä Britanniasta. Opiskelualalla ei ole kovin suurta merkitystä, kunhan vain tutkintotodistus löytyy. Opiskelu Englannissa on kallista ja lukukausimaksut voivat kohota kymmeniin tuhansiin puntiin.

Eläminen Englannissa noudattaa melko lailla samaa kaavaa kuin Suomessakin. Kavereiden kanssa käydään esimerkiksi kahvilla, elokuvissa ja pubissa. Suomeen jääneeseen perheeseen ja ystäviin on helppo pitää yhteyttä sosiaalisen median avulla, mutta osa ystävyyssuhteista kuihtuu etäisyyden vuoksi.

Kiitos vielä opiskelijoille hyödyllisistä kysymyksistä ja Natalialle ja Annikalle haastattelusta!

Teksti Hanna Viippola. Kuvat Sari Lantto

Takaisin edelliselle sivulle