Uutiset netistä - uhka vai mahdollisuus?

Julkaistu: 16.11.2017 klo 08.06

Uutistarjonta on kuluvan vuosikymmenen aikana siirtynyt suurilta osin interwebiin, sanomalehtiä tulee toki vielä moneen perheeseen, mutta nekin luetaan jo hyvin usein silti tabletista. Jos postimies on myöhässä tai ulkona vain on aivan liian kylmä tai sateista postilaatikkoreissuun, on samat uutiset kätevä lukea ruudulta. Netin maailma eroaa kuitenkin aina jollain tavoin konkreettisesta maailmasta, jolloin konkreettisen maailman siirtyminen nettiin väistämättä muuttaa maailmaa.

Nettiympäristö on luonut sanoma- ja iltapäivälehdille ja muille uutisten tarjoajille uusia mahdollisuuksia, kuten mahdollisuuden seurata klikkauksien määrää jotain uutista kohti. Hyvät uutiset usein kiinnostavatkin ihmisiä vähemmän kuin kauheat ja järkyttävät katastrofit, joten luonnollisesti uutissivustot alkavat tuottaa tällaista sisältöä enemmän. Näin heidän lehteään luetaan enemmän, jolloin rahaa virtaa kassaan joko lehtitilauksien tai mainostajien kautta.

Saman ilmiön on huomioinut Lännenmedian toimittaja Joonas Kuikka Lapin Kansassa 28.10.2017 julkaistussa kolumnissaan "Unohda uutisvirta – kaikki on paremmin kuin ennen". Siinä Kuikka listaa kaikkia niitä asioita, jotka ovat maailmassa paremmin kuin koskaan ennen, vaikka se uutisvirtaa selatessa helposti unohtuukin. Kuikan kolumni on virkistävä puheenvuoro myönteisemmän maailmankuvan luomiseksi, ja tällaisia muistutuksia tarvitaan nykymaailmassa. Jos jää kaiken sen netissä viljellyn negatiivisuuden vangiksi, maailmankatsomus häiriintyy helposti, mikä voi taas näppärästi johtaa masentumiseen tai vähintään lievään mutta jatkuvaan melankoliaan.

Lehdet ja uutissivustot eivät kuitenkaan lopeta huonojen asioiden esille tuomista niin kauan kuin niitä luetaan, eikä pitäisikään, sillä haluammehan me ihmiset tietää, mitä kaikkea pahaakin auringon alla tapahtuu.

Kaikki onkin kiinni omasta suhtautumisesta uutisvirtaan. Uutissivustoilla surffaillessa on hyvä muistaa, että lähestulkoon kaikesta pahasta ja epäoikeudenmukaisesta uutisoidaan, mutta vain murto-osasta hyviä asioita kerrotaan. Joten jos haluaa pysyä iloisena, kannattaa tiedostaa maailman pahat asiat, mutta keskittyä niihin hyviin juttuihin. Näin netti pysyy lukijan, ei mielenterveyslääkärien renkinä.

Markus Leukumaa

Takaisin edelliselle sivulle