Jari Ruotsalainen

Liikunnan opettaja

jari-ruotsalainen.jpg

Olen kotoisin Keski-Suomesta Pyhäjärveltä, joka sijaitsee keskellä ei mittään. Ammatin suhteen ei paljon ollut vaihtoehtoja, kun ei juuri muuta osannut kuin pomputtaa palloa. Tästä johtuen olen palloilumiehiä ja jalkapallo on ollut lähinnä sydäntä. Tosin nykyisin laskettelu on aika vahvasti kuvioissa mukana. Haaveena olisi päästä pitemmäksi aikaa Keski-Eurooppaan tai Pohjois-Amerikkaan pelkästään laskemaan.

Millainen paikkakunta Ylitornio on liikunnan harrastamisen kannalta?

Mielestäni Ylitorniolla on tämänkokoiseksi paikkakunnaksi erittäin hyvät liikuntaharrastusmahdollisuudet, joten paljon on itsestä kiinni liikunnan harrastaminen.

Paljonko nuoret liikkuvat vapaa-aikanaan? Paljonko pitäisi liikkua?

Liian vähän, sillä arkiliikunnan määrä ja omaehtoinen liikkuminen on vähentynyt koko ajan. Nykyisin kaiken pitää olla ohjattua ja harrastetaan useimmiten vain seurojen harjoitusajoilla. Jos näitä kertoja on vain 2-3 kertaa/viikko, niin se ei riitä riittävän yleiskunnon ylläpitämiseen. Kestävyys- ja lihaskuntotaso on tipahtanut viimeisen kymmenen vuoden aikana selkeästi. Nuorten pitäisi harrastaa hengästyttävää liikuntaa noin pari tuntia melkein joka päivä, jos arkiliikunnan määrä on niin vähäinen kuin se monella nuorella nykyisin on.

Miksi ihmisten pitäisi liikkua?

Oman terveytensä takia, sillä omaa terveyttä alkaa arvostaa entistä enemmän, kun ikää tulee lisää. Ja liikunnan terveydellisiin vaikutuksiin ei pelkästään kuulu fyysisen suorituskyvyn lisääntyminen, vaan liikuntaharrastaminen tuo mukanaan myös psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin liittyviä asioita.

Mottosi?

Verta, hikeä ja kyyneleitä!!!! Eikös se passaa hienosti koululiikuntaan? :)