Nikolai Sikorski

Erikoisvalmentaja, jääkiekon opettaja

Jääkiekko on minulle elämäntapa, sillä olen harrastanut sitä 40 vuotta. Se on hyvin sosiaalinen laji. Se on sekä fyysistä että henkistä hommaa. Suomessa olen elänyt jo 20 vuotta ja pelannut yli 200 pelaajan kanssa. Se on iso määrä kavereita. Joukkue on hiukan kuin perhe, jossa kaikki yrittävät auttaa toisiaan.

Tulin vuonna 1991 Pietarista Suomeen, alkuun yhdeksi talveksi. On ihana asua Ylitorniolla. Täällä on rauhallista ja ihmiset tuntevat toisensa.

Valmentajilla on kaikilla oma tyyli. Minun tyyli on, että tykkkään olla läsnä, ei vain fyysisesti, vaan elän joukkueen mukana pelissä. Pelaajat saavat kunniaa ja kannustusta, mutta tarpeen vaatiessa muutakin kuin päänsilittelyä. On tärkeä, että joukkue luottaa valmentajaansa ja tietää, mitä valmentaja pyytää pelaajia tekemään. Myös rehellisyys on tärkeää. Vaativakin olen.

Olen sellainen pelaajien valmentaja. Koska olen pelannut paljon itsekin, voin näyttää, miten pitää tehdä. Olen ikään kuin kasvanut valmentamiseen, pelannut itse ja valmentanut pelikavereita. Junioreista asti olen valmentanut edustuspelaajia.

IPadia käytän siihen, että kuvataan peliä tai tilanteita ja katsotaan ja analysoidaan niitä jälkeenpäin. Valmentaminen on sekä teoriaa että käytännön harjoittelua. Siihen kuuluu lepo, ravinto ja harjoittelu ja niiden oikea suhde. On tärkeä tietää, miksi joitain asioita pitää tehdä keväällä ja joitain syksyllä.

Jääkiekko on kapppailulaji, jossa puhutaan myös henkisestä puolesta. Se kasvattaa itseluottamusta ja uskallusta, rohkeutta ja hyvää aggressiivisuutta, fiksua ajattelutapaa ja pelitilanteiden hoitamista.

Jääkiekko poikii hyödyllisiä asioita muuallekin: ihmisten kanssa pärjäämistä ja hyvä työkaveriutta. Myös johtajuus näkyy pelaajissa, kaikkihan ovat erilaisia ihmisiä. Harrastukset antavat myös keskittymiskykyä opiskeluun.

Ihminen oppii monella tavalla. Valmentajan haasteena on löytää, miten kukin oppii ja millaista ohjausta kukin tarvitsee. Joku oppii kuuntelemalla, toinen matkimalla, kolmas esimerkistä, joku ymmärtää piirrettyjä kuvioita. On hyödyllistä, että myös itse pelaan, sillä voin myös näyttää, miten jokin asia pitää tehdä.

Minut valittiin vuoden 2015 valmentajaksi pohjoisessa sarjassa. Olen valmentanut kahta joukkuetta, joista Etpo on kolmantena valtakunnallisessa sarjassa. Toimin myös Etpon valmennnuspäällikkönä eli ohjaan seuran valmentajia. Valmentajan tehtävä näkyy arjessa. Hänen työnsä on antaa menestyksen palikat pelaajille.