Haastattelussa Jenni Niska: Opetustyö mukavasti käyntiin
Julkaistu: 01.03.2016 klo 07.29
Uutena kieltenopettajana Ylitornion lukiossa työskentelee Jenni Niska, josta halusin tietää hiukan enemmän. Näin Jenni vastaili kysymyksiini.
Kerro itsestäsi...
Olen Jenni Niska, kotoisin Torniosta (tarkemmin ilmaistuna Aapajoelta) ja niiltä kyliltä lähdettyäni olen kiertänyt pari paikkaa ennen päätymistäni Ylitorniolle. Lapsuudessani asuin perheeni kanssa jonkin aikaa Ranskassa ja Saksassa sekä Etelä-Suomessa. Yliopisto-opintoni kävin Tampereella. Opiskeluaikana kävin vaihto-opiskelemassa Antwerpenissä, Belgiassa sekä lyhyemmän pätkän myös Edinburghissa, Skotlannissa.
Juuri ennen tänne saapumistani asuin vuoden Ranskassa, Lyonissa ja Grenoblessa. Vaikka olen aloittanut reissaamisen jo lapsena, olen aina kokenut kotiseudun hyvin tärkeänä itselleni ja siksi tuntuu, että olen palannut kotiin. Näin kieli-ihmisenä harrastan tietysti kaikenlaisia kulttuuririentoja, kirjoja ja elokuvia, mutta yhtä lailla minulle tärkeitä ovat myös luonto ja ulkoilu ja tykkään hiihtää ja vaeltaa aina kun ehtii ja siihen tarjoutuu tilaisuus.
Mikä merkitys kielitaidolla on mielestäsi nykymaailmassa?
Tätä on vaikea tiivistää kun omassa elämässä eri kielten tuomat henkilökohtaiset hyödyt ovat niin olennaisia. Nykymaailmassa ei kovin kauas voi omasta pihapiiristä lähteä ilman että jonkinlaista kielitaitoa tarvitsee. Itse ainakin olisin jäänyt monta kokemusta köyhemmäksi, jos en olisi ottanut rohkeasti kontaktia erimaalaisiin ihmisiin. Monta ulkomaalaista ystävää vaihto-opiskelun tai muun reissaamisen aikana olisi varmasti jäänyt saamatta ja unohtumatonta hetkeä kokematta ilman kielitaitoa.
Mielestäni muiden kulttuurien ymmärrys sekä epävarmuuden ja tuntemattoman sietäminen lähtee niistä omista henkilökohtaisista kokemuksista, ja tämä heijastuu yksittäisten ihmisten kautta yhteisöihin ja niistä eteenpäin aina päättäjiin asti. Siinä mielessä se, miten me täällä maailmassa elämme ja toisiamme kohtelemme, lähtee jokaisen omasta asenteesta vieraaseen, ja kielitaidolla on tämän asenteen muodostumisessa suuri merkitys.
Mitä olet oppinut suomalaisuudesta maailmalla ollessasi?
Se, mitä suomalaisuus on, riippuu tietenkin täysin siitä, missä päin Suomea asuu ja mitä tekee. Minun käsitykseni on seuraava. Yksi asia määrittää paljon meidän mielenlaatuamme: meitä on niin vähän. Tämän takia olemme tottuneet siihen, että meillä on paljon tilaa, rauhaa ja turvallisuutta. Näitä olen oppinut arvostamaan, kuten myös sitä että meillä yleensä pyritään tekemään asiat siten kuin on sovittu. Suomalaisten sosiaalinen kulttuuri on keskieurooppalaisesta näkökulmasta todella eksoottinen ja outo: suomalainen ei sano paljon mitään ja pysyy yleensä aina rauhallisena, mutta tietyissä rajatuissa tilanteissa hän sitten päästää itsensä valloilleen.
Meillä on myös hyvin selkeä yksityisyyden vaalimisen kulttuuri, eikä toisen reviirille tai tontille (sekä henkisesti että fyysisesti) kovin herkästi astuta. Tässä on hyvät puolensa, mutta ongelmana voi olla se, että huonossa tilanteessa hyväksymme yksinäisyyden ja sen, ettei ”tartte auttaa”. Voisi ajatella niinkin, että harvemmin kontaktin ottaminen ja kiinnostus toisiin ihmisiin on haitaksi. Tästä ”sulkeutuneisuudesta” huolimatta sanoisin kuitenkin, että suomalaiset ovat keskimäärin suhteellisen avoimia uusille asioille ja me pyrimme suhtautumaan kaikkeen aika maltillisesti.
Miten opetustyö Ylitorniolla on lähtenyt käyntiin?
Todella mukavasti, eri kouluissa sijaistaneena voin sanoa, että täällä on erityisen hyvä henki. Minun ei tarvitse enää vakuutella oppilaille, ettei minua tarvitse teititellä (näin kävi Ranskassa, jossa opettajien sinuttelu on äärimmäisen harvinaista), vaan saan olla kotoisasti taas ihan vaan Jenni. Sekä opettajat että opiskelijat ovat olleet todella mukavia ja vastaanottavaisia.
Innolla odotan, mitä tämä kevät tuo tullessaan. Toivottavasti onnistun kannustamaan opiskelijoita lähestymään rohkeasti vieraita kieliä ja tutustumaan toisiin kulttuureihin. Minulta voi tulla kysymään mitä tahansa kieltenopiskeluun tai ulkomailla oleskeluun liittyvää, aina jatko-opintoideoista ja ulkomailla-asumisjärjestelyistä aina Ranskan verotukseen asti (tai siis oikeastaan älkää kysykö siitä mitään, se ei ole vieläkään täysin avautunut minulle). Kovasti tsemppiä kaikille opintoihin ja nyt erityisesti abeille yo-kirjoitusten lähestyessä!
Haastattelu ja kuvat Mirjami Hyttinen