Hyvä paha stressi - koulupsykologi Mika Nevala vierailulla

Julkaistu: 20.02.2019 klo 19.48

Koulupsykologi Mika Nevala kävi ykkösten psykologian tunnilla puhumassa stressistä lukiolaisten elämässä. Tunnilla pohdittiin stressiä aiheuttavia tekijöitä, stressin ilmenemistä ja hallintaa.

Teemoina olivat arvioitavat tehtävät, kokeet, unen laatu ja määrä, asioihin valmistautuminen ja säännölliset elämäntavat. Tunnilla keskusteltiin myös stressin hyvistä puolista ja todettiin, että lyhytaikainen stressi ei ole terveyden kannalta haitallista. Pitkäaikaiseen stressiin on syytä sen sijaan puuttua.

Jokaisen tulisi pyrkiä löytämään keinoja päästä hyvään arkeen. Asioita ei kannata jäädä murehtimaan, vaan tarvittaessa on syytä hakea apua ammattilaisilta: terveydenhoitajalta, koulukuraattorilta tai koulupsykologilta. Opettajat auttavat myös aina oman osaamisensa puitteissa. Myös vanhemmille, sisaruksille ja kavereille on hyvä puhua mieltä askarruttavista asioista.

Luettavaksi Mika suositti kahta kirjaa:
Grandell, R.: Irti itsekritiikistä - Löydä terve suhde itseesi
Grandell, R.: Itsemyötätunto
Kirjat löytyvät myös e-kirjoina (ja varmasti kirjastostakin saa lainaan).

Lisäksi Mika suositti tutustumaan Arto Pietikäisen joustavamieli.com-sivustoon, jossa on harjoituksia. Joustava mieli löytyy myös kirjana.

Luento perustui Roope Rytkösen esitykseen Stressi, ajanhallinta ja rentoutuminen.

Kiitos Mikalle käynnistä!

Kuvat ja teksti Seija Holster

Takaisin edelliselle sivulle