iConnected: About cultural differences

Julkaistu: 08.11.2017 klo 11.33

Vittoria Condorelli ja Laura Semenzin olivat ruotsin kielen tunnilla 7.11. kertomassa kulttuurien eroista. Opiskelijat tekivät luennosta muistiinpanoja, jotka esitetään myöhemmin ruotsiksi. Kummallakin tunninpitäjällä on kokemusta Italian lisäksi muistakin maista. Italialaisella kulttuurilla on samanlaisuuksia muiden eteläeurooppalaisten kanssa.

Suomen kokemusten pohjalta esille nousi muutamia kiinnostavia havaintoja. Eroja ja samanlaisuuksia löytyy sekä kotien rakenteissa että tavoissa ja niiden merkityksissä. Bidet on kätevä italialainen keksintö, ja lusikkalaatikko on aina laatikostossa ensimmäisenä.

Ruokakulttuurista löytyy monenlaisia eroja. Aamupala italialaisittain on hyvin kevyt, ehkä kahvi ja croissant. Kahvilaatuja on todella monenlaisia, ja kahvia käytetään yleensäkin yleisenä tapaamissyynä.

Lounas ja päivällinen ovat tärkeitä perheen ja suvun kanssa jaettavia hetkiä. Kysymys ei ole pelkästään ruokailusta vaan yhdessäolosta. Niinpä on tärkeä odottaa, että kaikki syövät ateriansa loppuun, ennen kuin nousee pöydästä. Toisten odottaminen on heidän kunnioittamistaan.

Ruokailuajat ovat varsin erilaisia: lounas ja päivällinen nautitaan paljon myöhemmin kuin Suomessa. Aaamupala nautitaan noin kello 8, lounas klo 13.30, välipala klo 17.30 ja päivällinen vasta klo 20.30 tai 21.00. Keskellä päivää ruokailun jälkeen on normaalisti siesta, lepohetki kello 14 - 16.

Kengät ovat osa asusteita ja sivistyksen symboli, joten missään nimessä ei kannata riisua kenkiään ollessaan kylässä Italiassa. Esimerkiksi työhaastatteluun on tärkeä pukeutua hyvin. Italiassa myös miehet panostavat pukeutumiseensa paljon. Sandaalit ja sukat ovat sopimaton asuste.

Italiassa tervehditään poskisuudelmilla, ensin vasemmalle, sitten oikealle poskelle. Espanjassa järjestys on päinvastainen. Ranskassa taas poskisuudelmia annetaan kolme poskia vaihdellen. Tapaamisajasta on normaalia olla 15 minuuttia myöhässä Italiassa. Argentiinassa sen sijaan klo 17 voi tarkoittaa kello 20.

Aina kun tuttuja tavataan jossain, on tärkeä jutella heidän kanssaan. Muu olisi epäkohteliasta. Poislähtiessä täytyy sanoa jokin syy (jonka ei tarvitse olla totta), esimerkiksi kiire toiseen tapaamiseen.

Italiassa tupakoidaan paljon enemmän kuin Suomessa. Parfyymejä käytetään paljon enemmän. Voimakkaan parfyymintuoksun tarkoitus on tehdä tuoksulla oma läsnäolonsa tunnetuksi huoneessa, ennen kuin edes tulee nähdyksi. Jotkut käyttävät parfyymejä säästeliäämmin. Etelä-Italiassa meikkejä käytetään runsaasti. Nuoret käyttävät meikkiä näyttääkseen vanhemmilta.

Oppitunti oli kiinnostava! Kulttuurieroihin liittyy paljon sellaista, jota ei helposti huomaa ajatella. Kiitos, Vittoria ja Laura!

Italian kieltä ja kulttuuria

Italian kieltä ja kulttuuria on tässä jaksossa opiskellut viitisentoista henkeä. 

Sokrative-testillä testataan ryhmissä opitun osaamista.

Italian opettajat ovat iloisia ja kannustavia ja kehuvat oikeista vastauksista. Opettajien yhteispeli sujuu hienosti ja oppitunnit ovat eloisia! 

Kuvat ja teksti Mirjami Hyttinen

Takaisin edelliselle sivulle