Keskusteluyhteys Pellon lukion abien kanssa Whatsapp-videoin

Julkaistu: 16.01.2017 klo 13.40

Abien oli tarkoitus käydä Skypen välityksellä viisi keskustelua luokassa, mutta pätkivä Sonera pakotti etsimään muita vaihtoehtoja. Niinpä keskustelut käytiin opiskelijoitten älykännyköillä Whatsapp-kuvapuheluina samanaikaisesti. Keskustelujen jälkeen ryhmät kirjoittivat keskustelustaan.

Keskustelua välinpitämättömyydestä

Keskustelimme 16.1. Whatsappin avulla Pellon lukiolaisten kansssa Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston videosta "Kohtaaminen". Tehtävänä oli analysoida videota ja keskustella videosta nousevista ajatuksista. Ajattelimme, että video haluaa nostaa esiin pieniin lapsiin kohdistuvan välinpitämättömyyden. Videon ideasta oli aluksi hankala saada kiinni, mutta alla olevat tiedot auttoivat ymmärtämään sen sisällön. Keinoina videossa käytettiin muun muassa tunnelman dramaattista muutosta ja mustavalkoista värimaailmaa. Keskustelimme myös siitä, kuinka välinpitämättömyys vaikuttaa lapseen nykypäivänä.

Keskustelu oli todella opettava. Ymmärsimme, että vanhemmuus on muuttunut, sillä se ei ole samanlaista kuin ennen. Lapsi voi paljon helpommin jäädä vaille huomiota teknologian ja sosiaalisen median vallatessa yhä enemmän vanhempien aikaa.

Keskustelu oli helpompaa tehdä omissa oloissa kuin luokan edessä muiden seuratessa keskustelua. Olo oli rennompi, kun muita ei ollut arvioimassa keskustelun kulkua. Keskustelun sai tehdä rauhassa ja siihen sai keskittyä, kun luokka ei hälissyt taustalla.

William, Venla & Elsa

Kotimaisuudella myydään

Maanantai 16.1. Ylitornion kolmannen vuoden abiturientien oli tarkoitus käydä skype-keskusteluja Pellon lukiolaisten kanssa. Keskustelut oli tarkoitus peilata taululle koko luokalle, mutta nettiyhteysongelmien takia ryhmät kävivät ne erikseen WhatsAppin videopuheluilla. Ryhmät keskustelivat heille annetuista videoista.

Kalle, Heidi ja Paavo puhuivat pellolaisten kanssa Lidlin mainosanimaatiosta. Ryhmät puivat mainoksen viestinnästä, sen sisältämistä perusteista ja miten mainoksen oli tarkoitus vaikuttaa kuulijoihin. Videossa keskeistä olivat suomalaiset tuotteet, ja ryhmät jakoivat mielipiteitä kotimaisuudesta mainoskikkana.

Ylitorniolaisten mielestä ryhmien kesken käyty keskustelu oli parempi kuin koko luokan seuraama puhelu. Keskustelu oli intiimimpi ja helpompi suorittaa ilman katsojia.

Paavo, Kalle, Heidi

WhatsApp-keskustelu aiheesta ironinen lastenlaulu

Aiheenamme oli Siskonpedin sketsi "Lasten laihdutuslaulu". Työskentelimme pienryhmissä omilla puhelimilla What'sApin kautta. Tekniikka toimi hyvin, ääni kuului ja kuva oli selkeä eikä videopuhelu pätkinyt. Pellon ryhmä vaikutti, että olivat tutustuneet aineistoon hyvin.

Löysimme sketsistä uusia näkökulmia ja jaoimme omia mielipiteitä laulun sanomasta ja videon huumorista. Videossa oleva laulu oli suunnattu nuorille tytöille ja tyttölapsille, että kun nainen on laiha, niin sitä rakastetaan. Tulimme siihen yhteiseen lopputulokseen, että tämä humoristinen laulu on ironinen toteamus nykypäivän ihanteista naisia kohtaan.

Jonne, Marja, Akseli, Hermanni

Viinapäivä

16.1.2017 Ylitorniolla käytiin Whatsapp-videopuhelukeskusteluja pellolaisten kanssa. Muutaman oppilaan ryhmissä keskusteltiin erilaisista opettajan antamista mainos- ja videopätkistä. Meidän ryhmämme teki keskustelun videosta Viinapäivä. Se on sketsi sarjasta Siskonpeti.

Whatsapp-videopuhelussa tulkitsimme videota ja puhuimme yleisesti alkoholin käytöstä Suomessa. Ryhmien mielipiteet olivat hyvin samanlaisia. Opimme, että Whatsappissa voi soittaa myös videopuheluita. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun teimme videokeskustelut puhelimitse ilman opettajan ja koko luokan valvontaa. Meidän mielestä kummin vain on hyvä.

Eeva-Kaarina, Arttu

#missäjoulurauha

Puhuimme pellolaisten kanssa videosta #joulurauhaa. Olimme yhtä mieltä, että kyseessä on uusi ja vanha suomalaisuus. Pohdimme kuitenkin tarkoitusta syvemmin. Kuvaustyylistä huomasimme, että tarkoitus oli huijata katsojaa luulemaan videossa esiintyviä ihmisiä kantasuomalaisiksi. Ensin kuvattiin ihmisiä takaa päin tekemässä suomalaisia harrastuksia, kuten metsästystä ja kalastusta. Kun kuva kääntyi kasvoihin, olikin kyseessä maahanmuuttaja.

Päädyimme tulokseen, että koska julkaisija on HOK-Elanto, on videon tarkoitus kohottaa firman mainetta kannustamalla monikulttuurisuutta ja yhteishenkeä. Pohdimme myös, että tämä on mainio tapa kohottaa yrityksen mainetta etelässä (Kehä-III). Yleisradion tyylillä tehty monikulttuurisuusvideo tapansa mukaan eksyi aiheesta, sillä videossa ei kenenkään mielestä ollut mitään jouluun liittyvää.

Keskustelu oli helpompaa Whatsappin välityksellä. Ympärillä ei ollut katsojia ja keskustelu sujui siksi sujuvammin.

Eemeli, Terhi, Matias

Kiitos yhteistyöstä Pellon lukion abeille ja heidän opettajalleen Terhi Hammarelle!

Kuvat Mirjami Hyttinen

Takaisin edelliselle sivulle