Kestävää kehitystä ja vastuullista kuluttamista!

Julkaistu: 20.04.2018 klo 06.00

Ylitornion nuorisovaltuusto järjesti opiskelijakunnan avustuksella lukiolla kestävän kehityksen tapahtuman yläkoululaisille ja lukiolaisille 19.4.

Tapahtumaan kuului 8 eri toimipistettä, joissa oli kysymyksiä, haasteita ja uutta tietoa oppilaille. Jokainen luokka-aste kävi yksitellen tutustumassa pisteisiin ja luokat jaettiin pienempiin ryhmiin, joissa pisteitä käytiin läpi. Oikeista vastauksista ja hyvästä aktiivisuudesta ryhmät keräsivät myös pisteitä itselleen ja voittajille oli pieni palkintokin.


Toimipisteissä keskeisimmäksi teemoiksi oli valittu vastuullinen kuluttaminen ja ilmastoteot. Pisteissä kerrottiin, kuinka omilla arjen valinnoilla voi vaikuttaa jo paljon, mm. vähentämällä suihkussa olemisaikaa viidellä minuutilla voi säästää jopa n.100l vettä. Pisteet myös opettivat, kuinka pitkään kestää roskien maatuminen ja miten jätteitä pitää lajitella.

Jokainen tomintapaikka lähestyi näitä teemoja omalla tavallaan ja samalla asioihin liittyi myös kestävän kehityksen teemoja. Tapahtumassa tarjoiltiin hävikkihedelmistä tehtyjä smoothietia. Hävikkihedelmät oli haettu s-marketista ja K-supermarketista. Suurin osa hedelmistä oli vielä täysin syötäviä. Esimerkiksi appelsiinipussista yksi oli mennyt pilalle, mutta kaikki muut olivat syömäkelpoisia vielä. Hedelmät saattoi olla myös ulkonäöllisesti sellaisia, että ihmiset eivät ostaisi niitä, vaikka ne olivat vielä täysin syötäviä.


Tapahtuman yhteydessä nuorisovaltuusto haastoi myös Ylitornion kunnan, peruskoulun sekä lukion osallistumaan erilaisiin haasteisiin, kuten kierrättämiseen, sähkön säästämiseen ja moniin muihin.

Teksti ja kuvat Oskari Siponen

Takaisin edelliselle sivulle