Kiusaaminen verkossa – mitä se on, ja miten selvitä siitä?

Julkaistu: 26.04.2022 klo 20.08

Kävimme kuuntelemassa viestintäyrittäjä Inari Fernándezin esitystä nettikäyttäytymisestä ja netin varjopuolista.

Fernández on somevaikuttaja ja viestintäyrittäjä, ja hän on tunnettu erityisesti YouTubessa pitämästään Äidin Puheenvuoro -nimisestä kanavasta sekä Sodankylän kunnan kanssa tekemästään vaihtovuosi Sodankylässä -haasteesta. Viikoittain hänen mediasisältönsä tavoittaa noin 100 000 ihmistä.

Persoonavetoinen sometekeminen ei luonnollisestikaan ole ongelmatonta. Fernándezin mukaan sosiaalisen median käyttäjissä on paljon ihmisiä, joilla on tosi paha olo, ja he purkavat pahaa oloaan kommenteissa, jotka voivat olla paitsi negatiivisia, niin myös hyvin vihamielisiä. Siksi henkilökohtaisten asioiden käsittely julkisesti voi olla hyvin rankkaa mutta toisaalta kyllä myös voimaannuttavaa. ”Julkisuus ei ole mukavaa itsessään mutta mahdollistaa sen, että voi tehdä työkseen sitä, mitä haluaa”, Fernández kiteytti.

Algoritmit suosivat kohuja

 

Some mahdollistaa paljon hyviä asioita, mutta sillä on myös karu puolensa. Fernández nosti esille monien tunteman esimerkin risumiehestä, josta kuvattu video levisi viraalina ja synnytti vihamielisen julkisuuden, joka johti lopulta synkkään lopputulokseen.

Algoritmit suosivat kohuja, mutta Fernández kehotti kuulijoita toimimaan päinvastaisesti: ”Älä lähde mukaan somekohuihin, äläkä jaa sisältöjä, jotka voivat aiheuttaa toiselle ihmiselle stigman eli sosiaalisen maineen, joka syntyy, jos joutuu somekohun keskelle.”

Fernández muistutti kuulijoita myös siitä, että kaikki, mikä on kiellettyä Suomen laissa, on kiellettyä myös somessa ja että somessa tehdyt asiat ovat rikoksia, jos ne ovat rikoksia Suomen lain mukaan.

 

Kerro aikuiselle

Netissä kiusataan ja häiritään valitettavan paljon. Myös seksuaalista häirintää on hälyttävän paljon, ja se kohdistuu usein lapsiin ja nuoriin. Miten sitten tulisi toimia, jos jokin nuoren netissä saama viesti tuntuu epämiellyttävältä tai pelottavalta?

Fernándezilla on tähän asiaan selkeä viesti: ”Kerro aikuiselle, ota kuvakaappauksia epäilyttävistä viesteistä ja kuvista, älä jää asian kanssa yksin. Jos näet kiusaamista verkossa, kerro aikuiselle.” Nuoren ei tarvitse itse tietää, täyttääkö viesti esimerkiksi rikoksen tunnusmerkit. ”Se riittää, että on tunne, että jotakin ikävää on tapahtunut”, Fernández korosti.

Vain joka neljäs nuori kuitenkin kertoo kohtaamastaan kiusaamisesta tai häirinnäistä aikuiselle, mikä tarkoittaa sitä, että hälyttävän paljon vakavasta kyberrikollisuudesta jää paljastumatta. ”Kertomalla kiusaamisesta ja häirinnästä, voit pelastaa itsesi lisäksi myös jonkun toisen vastaavalta rikolliselta toiminnalta”, Fernández painotti.

Esityksen lopuksi kuulijat saivat laatia somekäyttäytymisen ohjeet omaan kouluun. Lukion kakkosten ohjeet kuuluvat näin: ”Ota vastuu siitä, mitä julkaiset, äläkä levitä tahallisesti valheellista tietoa. Muista, että kaikki, mitä julkaiset, voi jäädä nettiin ikuisesti. Kommentoi asioita, joita olisit myös itse valmis ottamaan vastaan. Muista myös, että aikuisuus ei tarkoita suoraan sitä, että olisi järkevämpi tai viisaampi kuin nuori. Ole asiallinen, kysy lupa, äläkä kiusaa! Kunnioita toisia. Jaa kokemuksesi, jotta muut voivat oppia. Ajattele, ennen kuin kirjoitat tai julkaiset mitään."

Tärkeitä ja varteenotettavia neuvoja meille kaikille!

Teksti ja kuva Terhi Hammare

Takaisin edelliselle sivulle