Luma-kurssi: luonnontieteitä käytännönläheisesti

Julkaistu: 13.12.2015 klo 20.12

Luonnontieteiden työkurssi pidettiin toisen jakson aikana. LUMA - kurssilla oli runsaasti opiskelijoita, joten jonotusta oli (varsinkin kurssin alussa) mm. digivaa' an luona...

Ruuhkaa kuitenkin sai vältettyä, kun tunnille tehtäviä jaettiin eri pisteisiin eli opiskelijat tekivät saman tunnin aikana erilaisia töitä, jolloin kukin opiskelija tai työpari pystyi keskittymään omaan tutkimustehtäväänsä ja työvälineitä riitti kaikille.

Kemian, fysiikan ja biologian alueisiin liittyvät työt olivat suurin piirtein samat kuin aiemmilla kursseilla. Heittoliikkeen tutkiminen ja analysointi oli yksi fysiikan tehtävä, DNA-rihmaston eristäminen poskisoluista (biologia) taas oli laboroinnin yksi työ. Uutena tutkimuksena selvitettiin titrauksen avulla hunajan happopitoisuus. Tuloksena oli, että tutkittavana ollut suomalainen hunaja oli erinomaista, se oli happopitoisuudeltaan asetusten mukainen.

Opiskelijat kuvasivat eri työvaiheita ipadilla ja samoin palauttivat suurimman osan työselostuksista sähköisesti. Kurssin opettajina toimivat Sirpa Kolehmainen ja Markus Pessa.

Kurssiin kuuluva tiedeleirikoulupäivä Heurekassa Vantaalla on helmikuun lopussa. Vielä on siis tarjolla luonnontieteiden kokeellisuutta ja muuta tietoa LUMA-kurssilaisille kurssin tiimoilta. Sekä tietysti piipahtaminen pääkaupungissa tuon päivän lopuksi.

Teksti Sirpa Kolehmainen

Kuvat Sirpa Kolehmainen, Mirjami Hyttinen

Takaisin edelliselle sivulle