Minustako arkkitehti...?

Julkaistu: 12.11.2019 klo 21.27

Abiturientit Sofia Savikuja ja Saimi Viiri haastattelivat arkkitehti Miisa Saukkosta. Ohessa kysymyksiä ja vastauksia tiedoksi ja ”opiksi” myös muille alasta kiinnostuneille.

”Tuliko opiskellessasi vastaan jotakin yllättävää, jota et etukäteen opinnoista tiennyt?

Ei ehkä varsinaisesti mitään yllättävää, mutta pääsykokeiden perusteella (painotus piirustus- ja suunnittelukokeissa) luulin opintojen painottuvan enemmän taiteellisuuteen. Luovaa työskentelyä on tottakai paljon, mutta jollain tavalla sain erilaisen kuvan pääsykokeista. Opintoihin toki kuuluu ihan kuvaamataidonkin kursseja, mutta kuitenkin pääasiassa harjoitustehtävien sisältö on sillä tavoin realistista, että ylitaiteellinen ei tarvitse olla. Lukemista on aika vähän.

Pääsykokeista sen verran, että suunnittelu- ja piirustuskokeissa kannattaa muistaa "think outside the box". Itse kaksi kertaa hakeneena ja toisella kerralla valmennuskurssin käyneenä voin sanoa, että liian itsestäänselviä asioita tehtävissä ei haeta.

Millaiset mahdollisuudet ja valmiudet koulu antoi kansainväliseen työskentelyyn? Kävitkö vaihdossa ja millaisia näkökulmia se antoi?

Meillä oli etenkin maisterivaiheessa valittavana paljon englanninkielisia kursseja, jotka luonnollisesti auttavat jo kielivalinnan vuoksi kansainväliselle tielle. Lisäksi muutamilla käymilläni kursseilla (vaikka olivatkin suomenkielisiä) oli vaihto-opiskelijoita, joten ryhmätyöskentely heidän kanssaan toi uusia näkökulmia moneenkin asiaan.

Itse en käynyt vaihdossa, koska olen enemmän tällainen kotihiiri 😁 Moni opiskelukavereistani kävi, ja heiltä olen kuullut vain positiivisia kokemuksia. Parilla arkkitehtuurin historian excursiolla kävin: muutama päivä Tukholmassa ja viikko Italiassa. Näiltäkin reissuilta sain paljon irti (oli erilaisia harjoitustehtäviä, opettajat kertoivat paikallisesta arkkitehtuurista, vierailimme paikallisessa yliopistossa jne.).

Millaisen kuvan opinnot antoivat työelämästä ja onko kuva poikennut todellisuudesta?

Jollain tavalla opinnot antavat aika suppean kuvan työelämästä, sillä arkkitehti voi työskennellä niin monessa eri paikassa. Pääasialliset tehtäväthän ovat ihan arkkitehtitoimistoissa, ja opintoihimme kuuluikin toimistoharjoittelu. Paikasta riippuen, harjoittelussa pääsee näkemään pienen vilauksen työskentelystä. Mitä isompi yritys, yleensä sen laajemmat työnkuvat.

Mitä nykyiseen työnkuvaasi kuuluu? Voisitko hieman kuvailla normaalia työpäivääsi?

Tällä hetkellä olen vakituisessa työsuhteessa Tornion kaupungilla kaavoitusarkkitehtina. Toimenkuvaani kuuluu erilaiset suunnittelutehtävät, maankäytön suunnittelu, kaavaselostusten kirjoittaminen. Lisäksi valmistelen poikkeamislupia ja suunnittelutarveratkaisuja (lyhyesti: haetaan lupaa rakentaa kaavan ulkopuolelle) lautakuntaan.

Välillä on työreissuja koulutuksiin tai viranomaisyhteistyöhön liittyen (kaavoituksessa tehdään esimerkiksi paljon yhteistyötä ELY-keskuksen kanssa). Silloin tällöin on myös maastokäyntejä. Asiakaspalvelua teen jonkin verran, ohjeistan kuntalaisia maankäyttöön liittyvissä asioissa. Normaaliin työpäivääni kuuluu itsenäisesti ahertaminen pääasiassa tietokoneen ääressä, ja pari kertaa viikossa palavereita. Työni ei rajoita minua ihan hirveästi yhteen paikkaan, joten teen myös töitä aika paljon etänä kotoa käsin.

Lisäksi aina välillä tuttavat pyytävät erilaisiin suunnittelutehtäviin, mutta niistä olen pääasiassa kieltäytynyt.Tällä hetkellä työni siis painottuu maankäytön suunnitteluun.

Mitä tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on työhösi liittyen (Oletko miettinyt yrittäjyyttä?) ja millaisina pidät työllistymismahdollisuuksiasi?

Yrittäjyys on vaihtoehto tulevaisuuteen, mutta tällä hetkellä olen oikein tyytyväinen nykyiseen työtilanteeseeni. Näin alkuvaiheessa uraa on helpompaa työskennellä jollekin muulle, sillä ala on niin laaja, että tiimissä kokeneempien kanssa työskennellessä saa hyvää oppia ja varmuutta tekemiseen.

Työllistymismahdollisuuksia pidän erittäin hyvänä, sillä arkkitehdin tutkinnolla pystyy työllistymään hyvin monenlaisiin tehtäviin. Arkkitehdin työ ei ole pelkästään talojen piirtämistä vaan arkkitehti voi tehdä esimerkiksi rakenteiden suunnittelua, rakennushistoriallisia inventointeja ja selvityksiä, restaurointia, maisemointia, korjausrakentamista, tai työskennellä esimerkiksi museotoimessa, asiantuntijatehtävissä tai opetus-, johtamis- ja tutkimustehtävissä. Lisänähän usein arkkitehdit saattavat tehdä myös erilaisia kalustesuunnitteluja tai sisustus- ja muotoilutöitä.

Opinnot (ainakin silloin kun itse opiskelin) jakaantuu neljään teemaan: arkkitehtuurin historia ja korjaussuunnittelu, nykyaikainen arkkitehtuuri, rakennussuunnittelu ja yhdyskuntasuunnittelu. Se, mitä kursseja opinnoissa valitsee, ei millään tavalla poissulje työelämän valintoja, vaan kannattaa ihan vain rohkeasti valita niitä kursseja, jotka itseä kiinnostaa tai josta kokee olevan ehkä joskus hyötyä.

...Mutta kuten huomaatte, jos listan käytte läpi, niin opinnoissa ei ole yhtäkään matematiikan kurssia, vaikka pääsykokeissa matematiikan koe onkin. Se taitaa olla jäänne entisestä, toki kyseessä on tekninen ala. Ja sitäkään ei kannata säikähtää, jos ei ole hirveän taiteellinen ja hyvä piirtämään. Arkkitehdin työssä painottuu enemmän ongelmanratkaisukyky kuin taiteellisuus.

Ja suosittelen kyllä nimenomaan, jos arkkitehdiksi haluaa, niin yliopistoa, sillä AMK:ssa oleva rakennusarkkitehdin tutkinto oikeuttaa yleensä saman tasoisiin tehtäviin, joita meillä kandit tekee. Eli ei esimerkiksi voi toimia isoissa projekteissa projektipäällikkönä. Käsitykseni mukaan opetus on myös hiukan erityyppistä, AMK:ssa painottuu enemmän tekniseen osaamiseen....

Miisa”

Kiitos taas, Miisa!

Seija Holster

Kuvat Miisa Saukkonen

Takaisin edelliselle sivulle