Miten hyvinvoinnistaan voi pitää huolta? - alustajana koulupsykologi Mika Nevala

Julkaistu: 04.03.2022 klo 17.45

Koulupsykologi Mika Nevala piti oppitunnin hyvinvoinnista ja jaksamisesta sopivasti hiihtoloman kynnyksellä. Monenlaiset arkiset asiat kuormittavat opiskelijan päivää, eikä maailmantilannekaan tällä hetkellä ole helppo. Jokainen voi kuitenkin osaltaan vaikuttaa siihen, miten kuormittavien asioiden kanssa pärjää. Nevala kehotti esimerkiksi joka päivä miettimään onnistumisen hetkiä eli sitä, mitä hyvää on ollut tässä päivässä. Joskus myös suoriutumisen rimaa kannattaa laskea alemmas - etenkin silloin, jos tehtävät, testit, kokeet ja arviointi uhkaavat jaksamista. Liikunta, lepo, uni ja luonto voivat auttaa palautumaan koulupäivien rasituksesta.

Seuraavassa on lukion ykkösluokkalaisten mietteitä Mikan pitämän oppitunnin jälkeen:

"Mikan Nevalan käynti herätti minussa monenlaisia ajatuksia lukiolaisista ja heidän hyvinvoinnistaan. On ikävä kuulla, kuinka paljon lukiolaiset ovat kuormittuneita ja kokevat riittämättömyyttä. Stressi on myös läsnä monella opiskelijalla, niin oli mukavaa, että Nevala toi esille tapoja lievittää sitä. On hyvä miettiä koulutehtäviä oman jaksamisen kannalta, eikä saisi asettaa itselleen liian suuria tavotteita. Riittää, että on itse tyytyväinen omiin suorituksiinsa. On myös kiva tietää, että lukiolaisista kuitenkin noin kolmasosa on innostuneita. Toivottavasti innostuneiden opiskelijoiden osuus nousisi entistä suuremmaksi ja samalla pienentäisi kuormittuneiden sekä riittämättömyyttä tuntevien opiskelijoiden osuutta. Oli kaikin puolin mieltä avaava tunti."
Lumi Hiltunen

"Mika kävi käynnillään läpi erilaisia lukiolaisen jaksamiseen, stressin lievittämiseen sekä uupumukseen liittyviä asioita. Mikan käynti herätti ajatuksia siitä, että koulu voi tuntua usein hyvin kuormittavalta ja on aivan okei keskittyä omaan mielenterveyteen ja laskea vaatimuksia koulun suhteen."

Sandra Maijanen

"Koulupsykologin tunti sai minut ajattelemaan, että on ok välillä hellittää vaatimuksiaan koulun suhteen, jos tuntuu liian kuormittavalta. Aina ei ole pakko olla huippusuoriutuja, vaan tärkeintä on, että itse jaksaa. Tunti sai myös minut miettimään tapoja, jotka tuovat päiviini lisää energiaa."
Pinja Antila

"On erittäin hyvä, että lukiolaisten mielenterveydestä pidetään huolta. Koulu-uupumus on lisääntynyt viime aikoina ja stressi on suurta yleisesti. Nykypäivän tapahtumat ja kriisit huolettavat herkkiä nuoria. Olemme tottuneet elämään hyvinvointivaltiossa. Elämä on ollut meille hyvää, mutta nykyään koronan ja Ukrainan sodan vuoksi hätä on levinnyt myös meille tänne pieneen kylään. On tärkeätä keskustella vaikeista asioista ja käsitellä nykypäivän tapahtumia. Mikan käynti helpotti varmasti meitä kaikkia edes vähän. Itselle mukavien ja tärkeiden asioiden tekeminen on hyväksi."

Siiri Välimaa

"Käynti herätti ajatuksia koulutehtävien määrästä, jaksamisesta, unen määrästä, lukiolaisten opiskelu-uupumuksesta ja Ukrainan kriisistä."
Fouad Alkhaled ja Veeti Palokangas

"Lukiolaisen hyvinvointi on varmasti viime aikoina kärsinyt niin uuden opetussuunnitelman kuin myös sen myötä tiheämmin tahdin myötä. Varsinkin nyt, kun Ukrainan sota on syttynyt, on se varmasti monen nuoren mielen päällä ollut. Pelkona ymmärrettävästi on, että sota syttyy Suomeenkin. Sen takia onkin tärkeää, että nuorilla on tuki niin oppilashuollossa kuin muuallakin. Mikan käynti antoi varmasti monille tarpeellista tietoa, miten käsitellä stressiä ja selviytyä vaikeista ajoista."
Markus Luiro

Kiitos Mikalle, että kävit puhumassa tärkeistä asioista!

Teksti ja kuva Terhi Hammare

Takaisin edelliselle sivulle