Muuttuuko minuus netissä?

Julkaistu: 07.02.2017 klo 07.27

"Muuttuuko ihmisen minuus netissä" oli yksi preliminäärin aiheita. Näin asiaa pohdiskeli Eemeli Erkheikki esseessään.

5. Tutkimaton päihde

Nykypäivänä emme voi elää ilman internetiä. 1900-luvulla tapahtunut teknologian suurharppaus päätyi keksintöön, jossa koko maapallo on siirretty johonkin abstraktiin, biteistä ja sähköstä koostuvaan informaation välittäjään. Mutta miten internet vaikuttaa minuun ja muihin?

Vuonna 2017 voimme kai jo myöntää, että netti on luonut massoihin riippuvuuden. Koska länsimaalaiset nuoret ovat suurin ryhmä verkossa (n. 100% käyttää päivittäin), on netin vaikutuksia paras tutkia ja pohdiskella tutkimalla heitä.

Jokainen opettaja voinee vahvistaa ongelman laajuuden. Ilman älylaitteita kun ei voi vaan olla. Jos sen ottaa nuorelta pois, voi siitä seurata ärtyneisyyttä ja keskittymiskyvyn lopullinen herpaantuminen. Nikotinistina oireet ovat enemmän kuin tuttuja. Jos vertaa päivää ilman nikotiinia ja päivää ilman nettiä, on vaikutus melko sama. Olo tulee ärtyneeksi, mutta toisaalta kun vieroitusoireet alkavat lakata, olo on jo parempi, kun esimerkiksi jatkuva päänsärky häviää.

Uskon, että netin liikakäytöstä löydetään tulevaisuudessa kansantaloudellisesti merkittäviä haittatekijöitä, kuten mistä tahansa riippuvuudesta. Luultiinhan tupakkaakin aluksi eurooppalaisissa ylimyspiireissä terveelliseksi, mutta se osattiin yhdistää syöpään vasta sen levittyä massojen nautintoaineeksi. Välittömiä vaikutuksia netin käytöllä on näön heikentyminen ja liikumattomuus, kuten tupakassa happikunnon heikentyminen ja limainen kurkunpää. Nämä ovat netin ensimmäisiä fyysisiä muutoksia käyttäjässään.

Mutta mikä netissä on niin mielenkiintoista? Ihminen kun on perinteisesti tunnettu uteliaana nisäkkäänä, voisi syyn luulla olevan verkossa liikkuva rajaton tieto. Kuitenkin uteliaisuus kohdistuu toisiin ihmisiin ja meemeihin. Netissä on sosiaalisia medioita, joissa ihmiset kertovat päivästään ja lataavat omakuvia eli selfieitä. Jos ihmisen elämän tärkeimpiä asioita on itsensä kuvaaminen ja tykkääjien ja seuraajien kerääminen somessa, kutsuisin sitä vakavaksi narsismiksi. Nettiriippuvuus onkin joillekin ihmisille riippuvuus jatkuvasta huomiosta. Jos huolehtii omaa menestystään niinkin turhanpäiväisessä paikassa kuin netissä, on se jo vakavaa. Myös ihmisen kyky nauttia hetkestä on kadonnut. Ollaanpa sitten festareilla tai kaverien saunaillassa, on siitä pakko kertoa netissä muille ja keskittyminen kavereihin ja oikeaan maailmaan unohtuu. Ihminen ei voi olla oma itsensä, jos hänen pitää jatkuvasti saada hyväksyntää ja huomiota netissä.

Netistä saa myös kaiken mahdollisen tiedon. Toisaalta tätäkin ominaisuutta väärinkäytetään, esimerkiksi koulunkäynnissä. Netti on iso lunttilappu, joka voi heikentää omaa ajattelukykykä. Lisäksi netin tuoma keskittymiskyvyn heikentyminen vaikuttaa koulunkäyntiin. Pelit ja meemit voivat helposti pyyhkäistä koulun ja tulevaisuuden edelle.

Seksuaalisuus ja seksi ovat myös suuri osa ihmisen minäkuvaa. Tutkimusten mukaan nuoret eivät ole enää niin paljon tällaisessa kanssakäymisessä toistensa kanssa. Onko syynä rajaton määrä pornografista aineistoa vai epäsosiaalisuus? Parit eivät enää kohtaa oikeassa elämässä vaan netissä. Netissä leviävistä kuvista taas voi saada epärealistisia odotuksia vastakkaisesta sukupuolesta puolin ja toisin. Tai ehkä kiinnostus on vain kadonnut. Seksuaalista tyytymättömyyttä voi havaita netissä esimerkiksi meemeissä.

Näin ollen minuus muuttuu netissä. Nuorta polvea kutsutaan usein tietokonesukupolveksi. Tietokone ja internet voisivat tuoda meille tietoa, sivistystä ja älyä, mutta ne ovat heikentäneet näitä ominaisuuksia. Älykäskin ihminen voi netissä olla massan mukana kulkeva lammas, joka ei jaksa aina keskittyä oikeaan elämään tai ajatella omilla aivoilla.

Eemeli Erkheikki

Takaisin edelliselle sivulle