Oulun yliopiston Abipäivät 2.11.2017

Julkaistu: 05.11.2017 klo 22.25

Takana on antoisa matka Oulun yliopiston Abipäiville. Mukana oli kakkosten ryhmä ja päivän saldo jäi reippaasti plussan puolelle. Tässä joitakin palautteita ja kommentteja:

”Päivä oli mielestäni antoisa ja siellä todella kannatti käydä. Sain kyllä suuntaa antavia ajatuksia mahdollisista aloista, mutta en ole vielä täysin varma. Kävin prosessi- ja konetekniikassa ja sieltä selvisi, että prosessitekniikka voisi olla yksi vaihtoehto. Sen lisäksi kävin tietojenkäsittelytietessä ja myös se ala kuulosti kiinnostavalta. Haluaisin varmaankin tietoa vielä tietotekniikasta, sillä siihen en käynyt tutustumassa, muuten ei ole oikeastaan mitään lisättävää!”

”Päivän aikana kävin arkkitehtuurin, historian, intercultural teacher educationin ja kulttuuri- antropologia ja arkeologian esittelyissä. Näistä kaikista eniten itseä alkoi kiinnostaa historian opinnot jossain määrin. Overall päivä oli tosi kiva ja oli jännää nähdä yliopisto ja sen opiskelijoita.”

”Kannatti ehdottomasti käydä! Omat tulevaisuuden suunnitelmat selkeytyivät viimeinkin, kauppatieteet alkoivat kiinnostaa erittäin paljon! Kauppatieteistä haluaisin lisää tietoa esim. opiskelijavalinnoista ja mitä kannattaisi kirjoituksissa kirjoittaa kauppatieteitä ajatellen. Kiitos koululle reissusta! :)”

”1) Olin aluksi epäileväinen yliopistoon tutustumista kohtaan, koska en ole pitänyt sitä itselleni sopivana opiskelupaikkana. Käsitykseni muuttui ja reissu oli todellakin käymisen arvoinen.
2) Sain kattavasti tietoa ja selkeämpää suuntaa itselleni tulevaisuutta kohtaan.
3) Kauppatieteet ja amk:ssa oleva tradenomi-koulutus alkoivat kiinnostamaan enemmän.
4) Toivoisin tutustumista liiketalouden opiskelumahdollisuuksiin ja parempaa kuvaa tulevaisuuden työmahdollisuuksista kyseisellä alalla.”

”Alkusuunnitelmaani kuului lääketieteen, lääketieteen tekniikan, biokemian, kemian ja kulttuuriantropologian ja arkeologian esittelyjen seuraaminen. Alun perin minun piti mennä aamulla lääketieteeseen ja sen jälkeen biokemiaan, mutta jostain syystä lääketieteen ja hammaslääketieteen esittelyjen paikkoja oltiin vaihdettu, niin biokemia jäi katsastamatta. En kehdannut poistua salista (suomalainen kun olen) niin istuin hammaslääketieteen esittelyn ajan. Kemiaan en myöskään mennyt, sillä ITE-esittely (International Teacher Education) vaikutti kiinnostavammalta ja ajattelin, että kemian opiskelua voi tutkia netistä ehkä helpommin.

Hammaslääketiede ei kiinnostanut lainkaan, eikä lääketieteestäkään tullut erityisesti mitään ns. "uutta tietoa" paitsi kiltatoiminnasta ja uudistuneesta hakusysteemistä. Käsitin, että uusi hakusysteemi antaa mahdollisuuden hakea kaikkiin Suomen lääketieteellisiin eli siitä tulee yhteishaku, mutta sen, jonka laittaa listaan ensimmäisenä on se, missä tehdään pääsykoe ja sinne saa myös yhden lisäpisteen. Esittelyn perusteella Oulun Lääketieteellinen kilta on hyvin aktiivinen toiminnassaan.

Tämän jälkeen kävimme syömässä, ja menimme Intercultural Teacher Education - esittelyyn, joka pidettiin englanniksi. Ala vaikutti kiinnostavalta, mutta tiedän etten kummemmin tykkää opettamisesta, niin se ei ole sopiva ala minulle. Seuraavaksi kävimme kulttuuriantropologian ja arkeologian esittelyssä, jonne menin ihan "seku vaan, miksi ei"-asenteella sen vuoksi, koska se vaikutti kiinnostavalta.

Viimeisenä vuorossa oli lääketieteen tekniikan esittely, joka vaikutti hyvin fysiikka- ja matikkapainoitteiselta, ja se ei ehkä ollut ihan sitä mitä kuvittelin sen olevan.

"Yleinen vaikutelma Abipäivistä oli positiivinen ja todellakin kannatti käydä, vaikka välillä siellä olikin melkoinen tungos ja tuntui että kävelin aulan ja salien väliä jatkuvasti (hyötyliikuntaa). Kaiken kaikkiaan päivä oli hyödyllinen siksi, että sain joitakin aloja raksittua pois listalta, eli en halua opiskella niitä tulevaisuudessa. Tiedän kuitenkin, että tulevaisuudessa haluan opiskelemaan lääketieteelliseen tai sitä lähellä oleviin aloihin, kuten kemiaan jne. Jos ensi vuonna on mahdollisuus lähteä Abipäiville, lähden varmaan myös silloin, koska en tunne ’’varmistaneeni’’ minne haluan pyrkiä opiskelemaan.”

”Päivähän oli jopa erittäin hyödyllinen. Kävin kauppatieteiden esittelyissä kumpanakin kertana, eli kahdesti, koska se on viime aikoina kiinnostanut eniten, ja tilanne pysyi vähintään samana tämän jälkeen. Työelämän vierailuhan olisi tätä ajatellen hauska pitää tietenkin vaikka jossain markkinointifirmassa.”

”Päällimmäinen tuntuma oli hyvä. Kannatti todellakin käydä. Sain itselleni pari sellaista juttua joihin voisi hakea kun joskus pääsen lukiosta. Löysin tietoa ja selvisi monia asioita niistä aloista mihin kävin tutustumassa. Lisätietoa en tarvitse. Hyvä päivä oli kaikin puolin!”

”Aluksi tarkoitukseni oli käydä kolmessa esittelyssä: Oulun Ammattikorkeakoulu, Intercultural Teacher Education ja Kulttuuriantropologia. Suunnitelma kuitenkin muuttui vähän ja kulttuuriantropologian sijasta menin katsomaan arkkitehtuuria. Arkkitehtuuri ei sinänsä ollut niin kiinnostava, mutta OAMK ja ITE (Intercultural Teacher Education) olivat hyvin kiinnostavia. Mieleeni nousi myös päivän myötä ajatus, että voisin ihan hyvin hakeakin tähän ITE:hen. Siellä ollut esittelijä sanoi koulutusohjelman olevan hyvä vaikka ei juuri välttämättä haluaisikaan opettajaksi. Yleinen vaikutelma Oulun Yliopistosta kokemani päivän perusteella on ihan hyvä, vaikka ihmismäärä aiheutti eräänlaista ahdistusta. Tämä on varmaankin normaalia kun on tottunut olemaan pienessä lukiossa.”

”Päivä oli ihan hyvä ja kannatti tosiaankin lähteä. Päivän aikana näki hyvin kuvaa oikeasta yliopistoelämästä. Esittelyt aloista olivat kattavia ja tieto tuli hyvin esille. Jos ei saanut selkoa, että kiinnostaako ala, ainakin selvisi jos ei varmasti sitä halua. Lisää tietoa olisi kiva saada ympäristötekniikasta. Kaikki erinäiset vierailut (mihin vain rahoitusta saa) ovat varmasti hyödyksi, tuskin ne ainakaan hukkaan menee.”

”Kävin abipäivillä Oulussa arkkitehtuurin, Oulun ammattikorkeakoulun ja Intercultural Teacher Educationin (ITE) esittelyssä. Päivä oli mukava ja aika meni nopeasti. Arkkitehtuuri ja OAMK olivat kiinnostavia, mutta kaikista kiinnostavin ja vaikuttavin oli ITE. Esitys oli vaikuttava ja sai minut luultavasti lopullisesti päättämään ensimmäisen hakuvaihtoehtoni tulevaisuudessa. Koulutuksesta olisi mukava kuulla lisää ja tarkemmin. Olen aikaisemmin halunnut taiteelliselle alalle, ja tämän koulutuksen kautta voisin yhdistää kiinnostukseni kulttuuriin, kieliin, opetukseen ja taiteeseen.”

Mukana menossa oli Hanna-opettaja robotiikan lumoissa. Tapasimme myös robotit suunnitelleen ja toteuttaneen tekniikan alan opiskelijan, joka ystävällisesti suostui kuvattavaksi.

Entisiä opiskelijoitakin tapasimme: Saarelan Laurin kanssa vaihdettiin kiivaimmat kuulumiset ja Heikan Henna kanssa vietimme samoin hetkisen kuulumisia vaihtaen. Kuvassa onkin hauskasti ruotsin opettaja Hanna ja opettajaksi (todennäköisesti) opiskeleva Henna.


Omassa palautteessani yliopistolle toivoin lisää työelämäyhteistyötä ja saleihin työelämän edustajia. Kiitosta annoin hyvistä järjestelyistä ja mukavasta oheistapahtumasta eli ”akvaariotilan” monikultturisista esityksistä, joissa sai käydä, mikäli oma aikataulu salli.

Kiitos kaikille! Oli mukava reissu!

Kuvat ja juttu Seija Holster

Takaisin edelliselle sivulle