Skypen kautta tietoa psykologin koulutuksesta

Julkaistu: 29.03.2016 klo 12.05

Pellon lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Viola oli kertomassa Pellon lukion opiskelijoille omista opinnoistaan. Skypen välityksellä Ylitornion lukion opiskelijat olivat mukana esittelyssä. Viola opiskelee Jyväskylän yliopistossa pääaineenaan psykologia, sivuaineenaan sukupuolentutkimus ja neurotiede. Lisäksi Viola on aloittanut uutena espanjan kielen opinnot, koska edessä on ensi lukuvuonna opiskelijavaihto Espanjassa.

Viola kertoi opintojen rakentumisesta ja sisällöistä opintojen alkuvaiheesta maisterivaiheen opintoihin sekä psykologien sijoittumisesta työmarkkinoille, suuntautumisvaihtoehdoista, palkkauksesta jne. Palkkaukseen Violan mukaan vaikuttaa muun muassa se, työskenteleekö valmistunut kunta- vai yksityisellä sektorilla.

Viola esitteli esimerkiksi omaa lukujärjestystään. Opiskelijoiden kommentti oli, että tyhjältä näyttää lukiolaisen päivään verrattuna, mutta Viola kertoi itsenäisen työn osuudesta yliopisto-opinnoissa: oma panos ja oman työn suunnittelu on keskeistä ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn edellytetään. Lukujärjestys ei siten kerro työn määrästä.

Viola kertoi myös tenteistä, oppimispäiväkirjoista, opiskelijoiden keskinäisestä yhteistyöstä eli lukupiireistä, joita on erityisesti vieraskielisten kirjojen osalta. Englanti on lukiolaisen kannalta tärkeä aine, koska osa luennoistakin on englanniksi. Tenttikirjoista Viola totesi, että kirjat hankitaan yliopiston kirjaston kautta, itse niitä ei oikein voikaan hinnan takia ostaa. Osan kirjoista/materiaaleista saa myös e-kirjoina.

Pääsykokeiden osalta Viola totesi, että hakijoita on enemmän kuin pääsykokeeseen osallistuvia eli osa jättää tulematta. Pääsykokeet ovat vaativat ja kaksiosaiset: ensin on kirjallinen koe, johon kaikki saavat osallistua. Toiseen osaan sitten pyydetään ensimmäisen osan perusteella. "Heittämällä ei pääse sisälle" ja tämän kevään uudistus eli ensikertalaisten kiintiö vaikuttaa niin ikään valintaprosessiin.

Pääsykoe on vaativa, mutta ei mahdoton. Hyvästä lukiotodistuksesta on hyötyä, mutta huonokaan ei ole este. Pääseminen on mahdollista, mutta se edellyttää hyvää valmistautumista pääsykokeisiin. Viola kertoi myös valmennuskursseista ja verkkopaketeista, joista voi tilata yksittäisiä kokeita ja saada ko.kokeiden perusteella palautteen.

Ohessa linkki Violan diaesitykseen:

http://prezi.com/mvn9ag-hckgo/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

Kuvat ja teksti Seija Holster

Takaisin edelliselle sivulle