Tervetuloa Tornionlaaksoon!

Julkaistu: 04.10.2016 klo 08.48

Miten esittelisit Tornionlaaksoa, omaa kotiseutuasi ja kouluasi henkilölle, joka ei sitä tunne? Tällainen tehtävä oli ykkösillä yhtenä koe-esseen aiheena. Aika moni tarttui tähän aiheeseen.

Markus Leukumaa:  Tornionlaakso — maailman kaunein paikka?

Jos kuvittelee täydellisen paikan kesällä, se sisältää vihreää ruohoa silmänkantamattomiin ja lukemattomia vihreitä lehtiä loputtomilta vaikuttavissa vitivalkoisissa koivuissa. Ehkä iloista puron liplatusta, erilaisten siivekkäiden sulosointuista laulantaa sekä kylän miesten kiivasta keskustelua paikallisen ruokakaupan pienellä parkkipaikalla. Tornionlaakso tarjoaa tätä ja loputtomasti muuta ihmisille kesäisin.

Jos kuvittelet täydellisen paikan talvella, taikka keväällä, siellä aurinko paistaa puhtaan siniseltä taivaalta lämmittäen poskia ja kaulaa hellästi. Silloin tällöin ohikulkeva satunnainen pilvi antaa oikein suuria lumihiutaleita hennosti laskeutuen kauniin valkoiselle hangelle, jossa voi nähdä tuoreita ketun jälkiä. Eikä talvi tuntuisi talvelta, jollei edes joskus olisi kolmeakymmentä pakkasta. Talven ystävällekään ei ole Tornionlaakso pettymys, sillä sitä kaikkea täältä löytyy. Syksylläkin meillä Tornionlaaksossa on sentään ruska. Kaikki mikä kesäisin on vihreää, on syksyisin kaikkia ruskean ja keltaisen eri sävyjä. Tulee hienoja kuvia.

Tornionjoki on se tärkein asia, joka erottaa Tornionlaakson esimerkiksi Kärsämäestä. Tornionjoessa ui maailman suurimmat ja upeimmat lohet. Ne käyvät isoilla vesillä avartamassa maailmankuvaansa ja kehittämässä itseään lohina, mutta löytävät aina takaisin kotijokeensa.

Kuva Markus Leukumaa

Talvisin Tornionjoen jää on niin paksua että se kantaisi vaikka satatuhatta intiannorsua ja Arnold Schwarzeneggerin, joten siellä on hyvä hiihdellä ja kelkkailla. Tornionjoki on siinäkin mielessä erityinen että siinä kohdassa, jossa joki on syvimmillään menee Ruotsin ja Suomen rajaviiva.

Joen vieressä sijaitsee myös oma kouluni, Ylitornion yhteiskoulun lukio joka on erittäin viihtyisä opiskelupaikka. Rakennus on vastikään remontoitu ja teknologian käytössä olemme enemmän kuin ajantasalla. Opiskelijoitakaan ei ole liiaksi, meitä taitaa olla noin seitsemänkymmentä.

Samassa pihapiirissä olevaa peruskoulun rakennusta en olisi mennyt missään tilanteessa edes mainitsemaan vielä muutama vuosi takaperin, mutta nyt sillä voi vähän jo kehuskella. Vanha homeinen yläkoulun rakennus purettiin kokonaan, ja nykyään peruskoululaisillakin on puitteiden puolesta hyvät oltavat. Tornionlaakson sijoitus ei varmasti olisi kovin alhainen, vaikka kilpailtaisiin muidenkin rakennusten kuin koulurakennusten komeudesta. Esimerkiksi Ylitorniolla sijaitseva Niuron kesäkahvila on suorastaan rakennussuunnittelullinen ihme, se on niin kaunis että se voisi olla arkkitehti-opiskelijoiden yliopiston oppikirjassa.

Nähtävyyksiä Tornionlaaksossa on mahdottoman paljon. Itselleni tutuin niistä on Ylitorniolla sijaitseva Aavasaksan hulppea vaara, turisteillekin tuttu paikka, josta esimerkiksi keskiyön aurinko näkyy kaikista parhaiten. Toinen, jonka haluan mainita on Juoksengin puolella oleva Everstin piilo. Se on mielenkiintoinen paikka, johon kannattaa ehdottomasti suunnistaa täälläpäin liikkuessa. Lempipaikkani kuitenkin koko suuressa ja mahtavassa Tornionlaaksossa on "iso kivi", lähellä kotiani sijaitseva jopa neljään metriin kohoava kivenmurikka, jonka päältä näkee melkein Islantiin saakka. Melkein.

Toinen paikka joka on lähellä sydäntä on Aavasaksan silta kaikessa näyttävyydessään, viime vuonna uusittu valaistus tekee siitä vielä kauniimman kuin ennen. Siinä on muutenkin jotain taianomaista. Niin pieni silta yhdistää kaksi maata mutta rajasillaksi sen tunnistaa vain vaatimattomista, tyhjillään olevista tullin rakennuksista ja kahdesta kamerasta.

Itse pidän täällä asumisesta todella paljon enkä usko lopullisesti lähteväni täältä ikinä. Itse asiassa olen joskus lukenut lehdestä, että suurin osa Tornionlaaksossa kasvaneista mutta pois muuttaneista ihmisistä, varsinkin miehistä tulee muuttamaan jossain vaiheessa takaisin.

Asukkaita täällä ei ole kovin paljon, mikä tekee täällä asumisesta hyvin rauhallista. Täällä on niin rauhallista että jos Nelson Mandela, suurena rauhan ystävänä, olisi joskus ennättänyt käymään Tornionlaaksossa hän olisi kirjoittanut paikasta ainakin kolme kirjaa, soittanut läheisilleen, kertonut heille muuttavansa maanpäälliseen paratiisiin ja ostanut pienen rivitaloasunnon Tolpinmäestä. Kyllä Tornionlaakso on hyvä paikka ihmisellä olla.

Tervetuloa Tornionlaaksoon!

Tornionlaakso on Ylitornion kunnassa. Ylitornio sijaitsee Pohjois-Suomessa, aivan Ruotsin rajalla. Ylitorniota ja ruotsinkielistä vastinetta Övertorneåta erottaa vain silta, joka kulkee Tornionjoen yli. Tornionjoki lähtee Ruotsin Lapista ja laskee lopulta Itämereen. Siinä välissä joen kimmeltävä vesi ehtii nähdä Ylitornion, eli Tornionlaakson, kauniin luonnon, aktiiviset ihmiset ja koululaiset sekä kuuluisan yöttömän yön. Asukkaita kunnassamme on noin neljä tuhatta, ja se on myös pinta-alaltaan yksi Suomen suurimmista kunnista.

Ylitorniolla on niin monia aktiviteetteja, että unohdan varmasti mainita joitakin tässä. Keskustan läpi kulkeva kylänraitti on juuri uusittu. Liikenneympyränkin saimme. Kylänraitti on nyt siistimpi, ja punaiset kivetykset sekä mukulakivet koristavat teitä nätisti.

Ylitorniolla uutta on myös juuri käyttöönotettu, uudistunut koulu, jossa ala- ja yläastelaiset opiskelevat. YYKL eli Ylitornion yhteiskoulun lukio on toinen oppilaitos, jossa minä tällä hetkellä olen. Lukio on iPad-lukio ja erittäin kansainvälinen sekä tarjoaa mahdollisuuden jääkiekko-opintoihin sekä kuvaamataidon diplomiin. Pidän Ylitornion lukiosta etenkin sen takia, että se on pieni. Opetus on henkilökohtaisempaa, ja apua on helpompi saada. Opetus on korkealuokkaista, ja lukiossa keskitytään kansainvälisyyteen paljon, mikä on mielestäni hienoa. Työelämässä tulee tarvitsemaan kansainvälisyyteen liittyviä taitoja. Kaiken kaikkiaan Ylitornion lukio on erittäin hyvä valinta.

Keskustasta löytyy myös nuorisotalo, kirjasto ja kuntotalo. Nuorisotalolla monet saattavat viettää aikaansa, varsinkin perjantaisin. Siellä on sali, jossa voi pelata vaikkapa salibandya, pelikonsoleita ainakin kahdenmallisia, ja myöhemmin illalla talo tarjoaa jonkin sortin iltapalaa. Nuorisotalon takana on myös urheilukenttä, joka on myös uudistettu vastikään.

Kirjasto sijaitsee nuorisotalon vieressä, josta löytyy kattavasti kirjoja ja ystävällinen asiakaspalvelu. Kirjastolla pidetään usein satuhetkiä pienemmille ja muuta ohjelmaa. Kuntotalo sijaitsee aivan raitin eteläpäässä. Koulun juhlia järjestetään usein siellä, ainakin ala- ja yläasteella järjestettiin. Talosta löytyy uimahalli, kuntosali ja iso sali, jonka saa jaettua kolmeen lohkoon. Kuntosali on mielestäni jätetty pieneksi, varsinkin kun tuntuu, että se on liikuntamuodoista suosituin nuortenkin keskuudessa. Uiminen Tornionjoessa on myös monien nuorten kohokohta. Niuron ranta on suosituin. Kävin siellä ensimmäistä kertaa viime kesänä, ja joessa uiminen tuntui aivan erilaiselta järveen verrattuna.

Ehdoton paikka, jossa turistin pitäisi käydä tullessaan Ylitorniolle on Aavasaksan vaara. Vaara on yksi Suomen kansallismaisemista, ja maisemat ovat todellakin upeat. Sieltä löytyy patikointireittejä, ja aivan ylhäältä Keisarinmaja, joka tehtiin Aleksanteri Suurelle, näkötorni, kirjailija Annikki Kariniemen patsas ja ulkoilmateatteri kahviloineen. Maisemat vaaran päältä näyttävät kesäisinä päivinä joen kimmeltävän veden, Suomea ja Ruotsia yhdistävän kaarisillan sekä Ruotsin puolen vaarat. Näkötorniin kiipeäminen voi tuntua raskaalta, mutta kun sinne lopulta pääsee, maisema korvaa kaiken sen tukahduttavan kuumuuden joka tornissa vallitsee aurinkoisina päivinä. Tuntuu kuin kaikki vain pysähtyisi, varsinkin jos pääsee kokemaan Lapin yöttömän yön.

Syrjäkylissäkin tapahtumia on paljon, vaikka moni ei niistä tiedä. Itse asun Aavasaksalla, lähellä Etelä-Portimojärveä. Äitini on mukana Etelä-Portimojärven kyläyhdistyksessä, joka järjestää moniakin tapahtumia. On siis sääli, että monet eivät tiedä niistä ja sitten ihmettelevät miksi Ylitorniolla ei tapahdu mitään. Kyläyhdistys järjestää esimerkiksi karaokeiltoja kerran viikossa, uistelukilpailut joka vuosi, pilkkikilpailuja talvisin ja liikuntapäiviä lapsille. Myös puurojuhlasta on tullut jokavuotinen tapahtuma ja jouluperinne. Monet muutkin järvikylät järjestävät tapahtumia.

Tornionlaaksolle omaa on myös sen murre, joka tunnetaan myös meän kielenä. Sanotaan, että täältä perältä tulevat laittavat h-kirjaimen joka paikkaan. Murteessamme on myös monia omia sanoja. Esimerkiksi "kahveli" tarkoittaa haarukkaa, ja "leipota" tarkoittaa pyykkien viikkaamista. "Visto" eli vastenmielinen oli myös minulle uusi sana. Mielestäni oma murteeni ei ole erityisen vahva, joka saattaa johtua siitä että isäni ei ole täältä kotoisin, enkä ole siten hänen kauttaan kuullut murretta, ainoastaan jonkin verran äidiltäni. Äitini on Etelä-Portimojörveltä ja isäni taas Itä-Suomesta, Iiksenniityltä.

Mielestäni Ylitornio on mukava ja turvallinen paikka elää. Kaikki on rauhallista, mutta tekemistä silti löytyy. Tulevaisuudessa haluaisin kuitenkin muuttaa Itä-Suomeen, sillä puolet juureni ovat sieltä, ja haluaisin asua ehkä hieman vilkkaammassa paikassa kuin Ylitornio. En silti vaihtaisi lapsuuttani Ylitorniolla mihinkään.

Takaisin edelliselle sivulle