Tiinalle kultamitali Arctic skills 2016 -kilpailusta

Julkaistu: 03.06.2016 klo 12.42

Yhdistelmäopiskelija Tiina Lauri osallistui Arctic skills 2016 -kilpailuun Norjassa. Hän tuli kilpailusta kotiin mukanaan kultamitali. Seuraavassa Tiinan kertomus kilpailumatkasta.

Kohti Norjan Kirkenäsiä

Aurinkoisena aamuna 9.5 starttasi linja-auto mukavalla porukalla Torniosta kohti Norjaa ja Kirkenesiä. Matka oli pitkä, mutta sujui hyvin ja kätevästi. Välillä pysähdyttiin pariin otteeseen, kunnes saavuttiin yöpymispaikkaamme Sevettijärvelle Toini Sanilan porotilalle.

Kisat järjestettiin ensimmäistä kertaa Norjassa Kirkenesissä. Kilpailijoita siellä oli Norjasta, Venäjältä ja Suomesta. Jokaisesta maasta oli valittu yksi kilpailija kilpailemaan omalla alallaan. Kilpailuja oli monilla aloilla. Joillakin oli kahden päivän kisat, ja joillakin aloilla kilpailut kestivät vain yhden päivän.

Hiusalan kilpailu kesti kaksi päivää. Työt tehtiin harjoituspäihin. Ensimmäisenä päivänä päät värjättiin, meikattiin ja pitkien hiusten kampaus pohjustettiin. Aikaa tähän oli kolme ja puoli tuntia, eikä aikaa jäänyt yhtään ylimääräistä. Seuraavana päivänä ensimmäiseksi aloitettiin pitkien hiusten kampauksella, jonka jälkeen tuli miesten hiusten leikkaus ja kampaus. Viimeisenä sinä päivänä oli naisten hiusten leikkaus ja kampaus. Pitkien hiusten kampauksen luomiseen oli yksi ja puoli tuntia aikaa. Miesten hiuksiin oli kaksi tuntia aikaa ja naisten kaksi tuntia ja viisitoista minuuttia.

Valmiiksi olimme saaneet suunnitella työt ja tiesimme, minkälaiset päät vastassamme Norjassa odottaa. Jännitys ennen kisoja oli kuitenkin suuri. Siihen vaikutti myös tieto siitä, että muilla kilpailijoilla oli jo valmiiksi kilpailu taustaa ja itsellä ensimmäiset kisat.

Pitkien hiusten kilpailussa Ingrid-pään sai värjätä haluttaessa, mutta ei ollut pakko. Pitkien hiuksien kampauksessa teemana oli young gaala. Kampaus ei saanut olla sidottu tai kiinnitetty millään. Siinä ei saanut olla minkäänlaisia punoksia tai lettejä. Pohjustuksessa muotoiluraudat ja kihartimet olivat kielletty. Niitä sai käyttää vasta seuraavana päivänä. Minun Ingrid-pääni sai pinkin sävyn, joka liukuvärjäytyi vaaleammaksi latvaa kohden. Eteen tuli laine ja latvat kiharsin ja aukaisin, irrottelin ja asettelin. Toinen sivu litistettiin ja koristeena toimi kukka, jota hieman yöpymispaikallamme värjäiltiin glitteri-liimalla ja porotilalta löytyvällä puolukkamehulla.

Miehen värjäykseen käytettiin Igora Vibrancen kevytväriä. Osa väreistä puuttui ja oli postissa vasta tulossa. Niin kävi värien kanssa, joita oli valmiiksi suunniteltu Tony-nimisen miehen pään värjäykseen, joten joutui nopeaa suunnittelemaan uuden värin. Miesten hiukset saivat tummemman ruskean pohjan siitä hieman vaaleammat pituudet ja edessä oleva kolmion muotoisen osan latvat vielä vaaleamman sävyn. Kampauksen tuli olla muodikas ja samalla maskuliininen. Ei saanut käyttää minkäänlaisia rautoja. Leikkauksen tuli olla lyhyt eikä siinä saanut käyttää hiustenleikkaus konetta kuin vain hiusrajojen rajaamiseen.

Naisten hiusten Sophia-pään värjäyksessä käytettiin Color Worx-suoravärejä. Sai itse päättää, millä tekniikalla ja montako väriä saa käyttää. Minun Sophia-päässä oli 11 väriä eri sekotussuhteilla ja -määrillä. Tämän suunnitelman sain yrittää opetella minuutissa ulkoa, sillä suunnitelmia ei saanutkaan olla mukana. Leikkauksen tuli olla lyhyt tai puolipitkä. Siinä toinen puoli oli aivan kone lyhyt, josta lähti sitten pitenemään toiselle puolelle. Leikkauksessa tuli käyttää monipuolisia leikkausmenetelmiä ja -välineitä. Kampauksen tuli olla jokapäiväinen kampaus.

Mahtava kokemus

Kisoista tieto tuli hieman myöhässä ammattikoululle ja minulle. Harjoittelut alkoivat heti, ja illat kuluivat niihin harjoittelussa. Kisat olivat lukiojaksolla. Lukio mahdollisti mukavasti sinne lähdön ja sain tehdä osan kursseista itsenäisenä kotoa päin ollessani Kemissä harjoittelemassa Ammattikoululla ja Norjan reissulla. Siitä olen kiitollinen, sillä oli mahtava päästä mukaan ja saada tällainen kokemus. Sain mahtavia vihjeitä mm. moninkertaiselta Suomen ja Venäjän kilpailuja voittaneelta Maria Haanpäältä. Käytettävät tuotteet olivat Schwarzkophin ja harjoitteluihin kuluneista väreistä saimme sponsoriapua ihanasti Markus Schroderukselta. Kisoihin harjoiteltiin ja suunniteltiin yhdessä ammattikoulun opettajien Leena Leskion ja Anne Tuovisen kanssa, joilta sain suuresti apua.

Leena lähti mukaani Kirkenesin ja toimi siellä yhtenä tuomarina. Jokaisen maan kilpailijoiden valmentaja toimi tuomarina sekä vielä yksi ylimääräinen. Kisojen aikana meillä ei ollut oikeutta puhua muiden kanssa eikä meille saatu puhua. Katsojat saivat tulla katsomaan ja ihmisiä kierteli katselemassa ja kuvaamassa ympärillä.

Ensimmäisen aamuna lähdettiin porotilalta ajelemaan aikaisemmin ja kerkesimme nähdä hieman Kirkenesin paikkoja. Muut paikat olivat vielä kiinni lukuun ottamatta yhtä kauppakeskusta, jossa kävimme kiertelemässä vähän aikaa ja Satamassa. Tiet ja vuoristot olivat mahtavan näköisiä. Tähän aikaan oli vielä vähän harmaampaa, kun puut eivät olleet vielä vihertyneet ja satama oli kalastusta täynnä. Vesi oli ihanan puhdasta, vaikka monet yritykset olivat veden äärellä.

Ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen koko ArcticSkills väki kokoontui paikalliseen Scandic-hotelliin illalliselle, jonka jälkeen odotti tunnin ajomatka takaisin Sevettijärvelle. Kahden jännittävän ja kiireisen kilpailupäivän ja viimeisen työn jälkeen saimme istahtaa alas jännittämään tuloksia. Saimme vaihtaa kisavaatteet pois ja meille oli tuotu ruoka, jota lähdimme muiden kilpailijoiden kanssa hakemaan ja syömään sillä aikaa, kun valmentajamme olivat arvioimassa. Sen jälkeen keräsimme tavaramme ja menimme muun ryhmämme kanssa odottamaan palkintojen jakoa.

Palkintojen jaossa kaikki kilpailijat kutsuttiin ensin lavalle. Ensimmäisenä lueteltiin pronssia saava, sitten hopeaa ja viimeiseksi kultaa. Venäläinen tuli kolmanneksi, sen jälkeen olin aivan varma, että seuraava olisin ollut minä, mutta suureksi yllätykseksi toiseksi tulikin norjalainen ja kotiin pääsin palaamaan kultamitalin kanssa. Palkintojen jälkeen keräännyimme linja-autoon ja matka takaisin kotiin alkoi. Nyt on takana yksi mahtava kokemus, josta tulee olemaan hyötyä vielä jatkossakin.

Tiina Lauri

Lämpimät onnittelut Tiinalle kultamitalista!

Takaisin edelliselle sivulle