UEF - Itä-Suomen yliopiston lähettiläät vierailulla

Julkaistu: 13.01.2018 klo 07.52

Saimme keskiviikkona 10.1. vieraita hieman kauempaa: Itä-Suomen yliopiston UEF -lähettiläät Anna-Sofia Lyyra ja Ella Partanen kävivät lukiollamme. Anna-Sofia ja Ella kertoivat Itä-Suomen yliopiston koulutustarjonnasta Joensuun ja Kuopion kampuksilla. Tarjolla on 13 koulutusalaa ja 100 pääainetta. Itä-Suomen yliopistossa suoritetaan vuosittain noin 3000 tutkintoa. Kansainvälistä toimintaa on runsaasti: vuosittain yliopistolla käy 1800 vaihto-opiskelijaa.

Itä-Suomen yliopisto on menestynyt hyvin kansainvälisessä vertailussa: sijaluku on 300. Suhteessa muihin suomalaisiin yliopistoihin tämä tarkoittaa, että Itä-Suomi on ”rankkeerattu” toiseksi parhaaksi suomalaiseksi yliopistoksi. Mikäli kansainvälisessä vertailussa otetaan huomioon vain uudet, tai ”nuoret” yliopistot, sijoitus on 54. Anna-Sofia ja Ella kertovatkin, että heidän edustamansa yliopisto on laadukas ja koulutus on hyvä.

Koulutustarjonta vaihtelee Joensuun ja Kuopion kampusten välillä; eri koulutusalojen sijainti selviää yliopiston sivustolta ja/tai opintopolku-sivustolta. Opiskelijan mahdollisuus suunnitella tutkinto itselle mieluiseksi on laaja. Oleellista Anna-Sofian ja Ellan mukaan onkin miettiä, minkälaiset asiat oikeasti kiinnostavat ja sitten edetä tarkastelemaan eri hakukohteita.

Yliopistotutkinto antaa aina laajat mahdollisuudet ja hyvän pohjan, mikäli haluaa monipuolistaa ja kehittää osaamistaan myöhemmässä vaiheessa. Osittain tutkinnot ovat suoraan ammattiin johtavia, esimerkiksi lääkäri, farmaseutti ja luokanopettaja. Osa tutkinnoista on taas niin sanottuja yleisiä tutkintoja, joissa pää-ja sivuaineet vaikuttavat työhön sijoittumiseen. Myös "ammatillisten" tutkintojen osalta sijoittumismahdollisuudet työelämään ovat laajat.

Anna-Sofia valmistuu piakkoin matematiikan opettajaksi ja saa myös luokanopettajan pätevyyden. Ella opiskelee puolestaan yhteiskuntapolitiikkaa. Molemmat kokevat omat alansa itselleen sopivaksi ja kokivat, että ovat saaneet rakentaa tutkintoa haluamallaan tavalla. Anna-Sofia ja Ella totesivat, että yliopiston tilat on hyvät ja niitä kehitetään koko ajan. Itä-Suomen yliopiston tavoitteena onkin olla vuonna 2020 Suomen modernein yliopisto.

Miksi sitten Itä-Suomen yliopistoon? Syitä on Anna-Sofian ja Ellan mukaan useita: edellä mainittu yliopiston tavoite on olla paras oppimisympäristö vuonna 2020, yliopistossa tehtävä jatkuva tutkimustyö ja sen myötä mahdollisuus laadukkaan opetuksen, mahdollisuus oman näköisen tutkinnon rakentamiseen ja kansainvälisyys, joka toteutuu niin yliopiston sisällä kuin ulkomailla kansainvälisen vaihdon myötä. Siinä on monta hyvää syytä, joiden perusteella Itä-Suomen yliopisto on hyvä vaihtoehto.

Kiitos UEF-lähettiläät, Anna-Sofia ja Ella, käynnistä ja kattavasta esittelystä!

Kuvat ja teksti Seija Holster

Takaisin edelliselle sivulle