Valtakunnallinen sähköinen yo-koeharjoitus

Julkaistu: 07.04.2016 klo 08.29

Lukio osallistui valtakunnalliseen sähköiseen ylioppilaskoeharjoitukseen 6.4. Kirjoitettavina aineina olivat saksa, filosofia ja maantiede, oppiaineet, joissa sähköinen ylioppilaskoe astuu voimaan ensimmäisenä, siis syksyllä 2016.

Sähköisen kokeen harjoitus on alkamassa.

Sähköisen kokeen alussa ilmeni ennalta arvaamaton ongelma, kun palvelinkone ei suostunutkaan käynnistämään tehtäviä, vaikka maanantain katastrofiharjoituksessa se toimi ongelmitta. Myös viime syksynä toteutetussa sähköisessä harjoituksessa kaikki toimi moitteettomasti. Kokeen alussa jouduttiin vaihtamaan palvelin kahdesti, ennen kuin ongelma poistui. Koetta päästiin tekemään lopulta 9.44. Sen jälkeen kaikki sujui hyvin.

Opiskelijoiden näkökulmasta

- Koe sujui mielestäni hyvin. Kokeessa käytettiin hyväksi eri LibreOfficen ohjelmia ja lähteissä oli videoita. Alussa kokeen alkaminen viivästyi teknisten ongelmien vuoksi.

- Selasin koetehtävät aluksi läpi ja aloin vastaamaan niihin joista uskoin voivani sanovani jotain. En varsinaisesti ottanut paineita ajasta, sillä en ollut valmistautunut kokeeseen. Tein suurimman osan ajasta ensimmäisen osan tehtäviä, mutta vilkaisin myös toisen osan lähteitä. Kokeen näkymän käyttäminen oli helppoa.

- Minulla ei ollut tekniikan kanssa ongelmia, paitsi tietysti ne alkuongelmat mitä oli ennen kuin koe saatiin toimimaan.

- Koetehtävät oli ihan tavallisia ja järjestelmä suhteellisen helppo käyttää.

- Tekniikka toimi aivan kohtuullisesti, kun järjestelmä saatiin toimimaan. Itse kokeen teko ohjelma on selkeä ja helppokäyttöinen. Koetehtävät olivat vaikeita, enkä niitä juuri osannut, mutta pääasia taisi ollakin tutustua sähköiseen yo-kokeeseen ja sen ohjelmiin.

- Koe sujui hyvin eikä kysymykset olleet niin kamalia mitä luulin. Ei ollut mitään ongelmia ja koe meni hyvin. Ainoana ongelmana oli alun tökkivyys, sillä palvelimessa oli ongelmia.

Seija:
- Alun hankaluuksiin jälkeen itse kokeen teko sujui "haamuopiskelijan" näkökulmasta aivan hyvin. Positiivista on kirjoittaminen tekstinkäsittelyllä, kokeen monimuotoisuus (esim.videoiden käyttö) ja erilaiset tehtävätyypit. Edellä mainitussa ei kuitenkaan ole sinällään mitään uutta, koska olemme jo pitempään tehneet sähköisiä kokeita, joissa on hyödynnetty aineistoja. Koe oli niin ikään mielestäni sisällöllisesti lähes kiehtova - siihen olisi helposti uppoutunut pitemmäksikin aikaa kuin tunniksi. Kuulokkeet korvilla maailma jäi ulkopuolelle - ymmärrän oikein hyvin "peltoreiden" käyttäjiä.

- Haasteellista on, mielestäni, muodostaa kokonaiskuva kokeesta. Mitä sisältää, millaisia eri tehtävät/aineistot ovat, jotta osaa valita itselle parhaat vaihtoehdot. Visuaalinen opiskelija saattaa kaivata vihkosta/paperia, vaikka konetta mieluummin käyttääkin. On myös harjoiteltava, jotta osaa käyttää eri kirjoitusohjelmaa, tavallista kannettavaa jne. Totuttelua vaatii myös, että koneeni "johtohiiri" ei toimi tässä systeemissä.

Ylioppilastutkinnon sähköistymisaikataulun löydät täältä

Kuvat Mirjami Hyttinen

Takaisin edelliselle sivulle