Vanhempainilta 12.5. - Lukio tutuksi

Julkaistu: 13.05.2016 klo 16.36

Lukiolle kokoontui mukavan kokoinen ryhmä 9-luokkalaista vanhempineen. Tutustujia oli sekä Ylitorniolta että Torniosta.

Illan aluksi rehtori kertoi yleisiä asioita lukionsa aloittaville. Kesäkuun valintakirjeessä on tarkemmin käytännön asioista eli esimerkiksi Wilma-järjestelmästä, lukion kotisivuista, Verkkolehdestä jne. Kirje sisältää kaiken tarvittavan infon sekä huoltajille että lukionsa aloittaville.

Peruskoulusta tuttu Wilma on myös lukion virallinen viestikanava; siksi rehtori toivoikin, että kaikki huoltajat kirjautuvat Wilmaan heti tunnukset saatuaan. Näin varmistamme, että tieto kulkee joustavasti. Facebookia käytetään lukiossa lähinnä ajankohtaisissa asioissa. Facebook ei edellytä kirjautumista - lukemaan pääsee aina. Lisäksi käytössä on Instagram ja Twitter.

Syksyllä aloittavien lukiolaisten opinnot rakentuvat uudelle opetussuunnitelmalle. Muutokset entiseen verrattuna ovat melko pieniä suhteessa aiempaan opetussuunnitelmaan - tämä tiedoksi vanhemmille, joilla on jo aiemmin ollut lukiolaisia. Matematiikan osalta isoin muutos on, että kaikki aloittavat yhteisellä matematiikalla ja valinta pitkän ja lyhyen välillä tehdään vasta ensimmäisen yhteisen kurssin jälkeen. Suurimpia muutoksia tässä vaiheessa on oppikirjojen muuttuminen eli nyt ei kannata mennä ostamaan vanhoja kirjoja, vaikka niitä varmasti kaupitellaan edulliseen hintaan. Osa pakollisista oppikirjoista on lainakirjoja ja ne opiskelija saa syksyllä käyttöönsä. Oppikirjaluettelo on jo nähtävissä lukion kotivuilla, mutta ko.lista liitetään myös kesäkuun kirjeeseen.

Aihe on ei ole vielä ajankohtainen emmekä muutenkaan halua liikaa painottaa yo-kirjoituksia - oppiminen on se tärkeämpi asia. Rehtori kertoi kuitenkin jo tässä vaiheessa hieman sähköisistä yo-kirjoituksista todeten, että kirjoitusten luonne muuttuu. Lukionsa aloittavalla on kuitenkin aikaa kirjoituksiin vielä pitkästi ja harjoittelemalla selvitään kaikesta. Samoin tarvittavat "koneasiat" ehditään katsoa myöhemmin.

Rehtori kertoi myös koulumatkatuesta: yli 6 kilometrin, mutta alle 10 kilometrin osalta tuki on kunnan tukea. Tuen saamiseksi on anottava alennukseen oikeuttava bussikortti. Yli 10 kilometrin matka on anottava Kelasta. Koulumatkatukiasiat kannattaa hoitaa jo elokuun alussa eli lukion toimistolla voi käydä tekemässä hakemuksen/saada koulusihteeriltä opastusta em. asiassa.

Lukiomme positiivista erityisyyttä on tieto-ja viestintätekniikan painottaminen ja pitkälle edistynyt iPadin pedagoginen käyttö. Lisäksi lukion stipendirahastot mahdollistavat monta asiaa: henkilökohtaisten stipendien lisäksi kaikille mahdolliset kielten opintojen ulkomaanmatkat eivät liene monessakaan paikassa mahdollisia. Kansainvälisyys näkyy arjessamme muutoinkin monin tavoin: rajaseutuyhteistyönä, yhteistyönä ulkomaisten oppilaitosten kanssa, asiantuntijavierailuina jne. Pienenä lukiona ponnistamme sitkeästi maailmankartalle.

Lopuksi, mutta ei vähimpänä rehtori totesi lukiomme liikunta- ja lajivalmennuspainotteisuudesta ja muistutti, että olemme myös jääkiekkolukio. Pyrimme siihen, että mikäli lukionsa aloittavalla nuorella on valmennusohjelma ja liikuntaa harrastetaan aktiivisesti, tätä harrastusta tuetaan ja pyritään mahdollistamaan harrastuksen ja lukion sujuva sovittaminen.

Mukava, kun kävitte - tervetuloa meille! Jos kiinnostus herää jollakulla hakuajan mentyä, rohkeasti ottamaan yhteyttä lukiolle. Rehtorin ja koulusihteerin tavoittaa juhannukseen saakka, opinto-ohjaajan ja opettajat 16.6.saakka.

Teksti Seija Holster. Kuvat Seija Holster, Mirjami Hyttinen

Takaisin edelliselle sivulle