Vierailijoita, vierailuja ja tutustumista koulutusaloihin

Julkaistu: 22.11.2018 klo 06.33

Ylitornion yhteiskoulun lukion opiskelijoilla on ollut marraskuussa vilkasta koulutusaloihin tutustumista. Olemme saaneet vieraita ja olleet vieraina. Ohessa opiskelijoiden palautteita ja kuvasatoa eri tapahtumista.

Oulun yliopiston Abipäivät 8.11.

”Abipäivä selkeytti käsitystä siitä, mitä haluaa ja mitä odottaa tulevaisuudelta. Tämä tulee helpottamaan yo-kirjoitusten valintoja.”

”Päiviltä jäi oikein paljon käteen. Avasi silmiä uusille uramahdollisuuksille ja nyt se tuntuu helpommasti lähestyttävämmältä mikäli sinne päätyy hakemaan.”

”Oli kivaa abipäivillä! Tykkäsin keskustella opiskelijoitten kanssa eri aloista ja saada siten lisää tietoa. Myös kaikki arvonnat ja VR-peli oli kivaa! Oli myös kiva nähdä tuttuja muista lukioista”

”Arkkitehti-homma oli mielenkiintoinen, mutta en ole varma onko minun ala. Moni tikkutalo oli hienon näköinen. Eivät vain täysin käytännöllisen näköisiä.”

”Abipäivät oli kivat ja sain paljon tietoa. Nyt ainakin olen varma etten lähde lääkikseen.”

”Abipäivä oli inspiroiva ja tiedontäyteinen elämys. Erityisesti arkkitehtuurin esittely oli mielestäni hyvä. Ilmainen popkorni, purkka ja muu tilpehöörä oli myös oikein mukavaa.”

”Lapin AMK On the road” 16.11.

Iloinen yllätys: esittelijöinä myös oman lukiomme kasvatit Essi Naasko ja Saara Nurminen. Essi opiskelee terveydenhoitajaksi ja Saara on luonnonvara-alojen opiskelija ja valmistuu metsätalousinsinööriksi. Sekä Essi että Saara sanoivat löytäneensä oman alansa eri vaiheiden ja alahaaveiden jälkeen. Molemmat lupasivat omalta osaltaan opastaa opiskelijoitamme tarvittaessa myöhemminkin.

LUKKO-hankkeen uraohjauspäivä Lapin yliopistolla ja Lapin ammattikorkeakoululla 19.11.

”Palaute yliopisto:
Opiskelija joka ohjasi ryhmäämme oli oikein mukava ja asiansa tietävä. Oli mukava tutustua yliopistoon ja kaikkiin luokkahuoneisiin ja näin edelleen. Luppoaikaa oli melko paljon; päivän olisi voinut tiivistää paljon lyhemmäksi.”

”Kävin tutustumassa LUKKO-hankepäivänä Lapin Yliopiston Oikeustieteelliseen tiedekuntaan. Päivän aikataulun olisi voinut suunitella siten, että ei olisi ollut yli tuntia turhaa odotteluaikaa. Vaikka LUKKO-hankeen pohjalta yritetäänkin rekrytoida opiskelijoita juuri Lapin yliopistoon, en näe relevantiksi tutustua oikeustieteen eri luentosaleihinja kirjastoihin vaan pikemminkin käyttää aikaa juuri alaan tutustumiseen. Luento Euroopan unionin demokraattisuudesta ja demokratiavajeesta oli mielenkiintoinen. Olisin toivonut, että paikalla olisi ollut ensimmäisen vuoden opiskelijoita, joilta olisi voinut kysyä enemmän esim. käytännön kysymyksiä.”

”Kommentti yliopiston esittelystä:
Sain melko hyvän kuvan taiteiden tiedekunnan tiloista ja eri taiteen muodoista, joita yliopistolla voi opiskella pää- tai sivuaineina. Esittelijämme oli mukava. Valitsemastani alasta (graafinen suunnittelu) en saanut tietää juuri mitään. Esittely oli mielestäni liian pintapuolista ja yleistä. Ajankäyttö hankepäivänä olisi voinut olla paremmin suunniteltua, sillä meillä oli paljon luppoaikaa.”

”Palaute, yliopisto:
Taiteiden tiedekunnan esittely juuri mukava, nähtiin konkreettisesti paikkoja missä työskennellään jne, ei ehkä niin tarvittava muilla aloilla jos kierrellään vain luentosaleja? Aikatalussa oli yhteensä tunti luppoaikaa, puoli tuntia alussa ja puoli tuntia lopussa.”

”Palaute yliopisto:
Pulla oli hyvää. Aikataulussa oli hieman liikaa turhaa aikaa. Olisi halunnut oikeasti tutustua siihen omaan alaan, ei niinkään tiloihin ja tiedekuntaan.”

”Palautetta AMK:sta.
Siellä oli mukavan oloinen ilmapiiri ja todellakin vaikutti semmoiselta paikalta jossa haluan opiskella. Ruoka oli hyvää ja pulla kahvit kelpasivat siinä kohtaa päivää. Opettajat jotka tapasin siellä vaikuttivat rennoilta ja mukavilta. Pääsin jopa osallistumaan EU:n ohjelmointihankkeeseen. Miellyttävä kokemus, eipä siinä muuta.”

”Olin 19.11 LUKKO-hankkeen puitteissa tutustumassa Lapin ammattikorkeakouluun. Päivä oli mielenkiintoinen, sillä sai itseään kiinnostavasta alasta paljon hyvää tietoa. Näin käytännössä millaisissa puitteissa sairaanhoitajaksi opiskellaan. Kehitettävää olisi ollut se, että oman alan parissa olisi saanut tutustua enemmän. Luulimmekin, että saisimme olla omalla alalla 4h, mutta näin ei ollutkaan.”

Nämä palautteet osoittavat, että opiskelijamme odottavat paljon esittelyiltä: kiitosta saa, jos kiitoksen antaminen koetaan perustelluksi. Mikäli negatiivista palautetta annetaan, sekin palaute on perusteltu.

Koulutusalojen esittelyt jatkuvat. Tavoite on, että seuraavat esittelyt ovat kohdennettuja: farmasian ala ja kemian kurssit, tekniikan ala ja matematiikan/fysiikan kurssit, logopedia ja psykologia/psykologian kurssit jne.

Perustietoa ensimmäisen ja toisen vuoden kurssivalintojen pohjaksi on nyt saatu melko kattavasti, kun taas kevätlukukaudella alamme suunnitella valintoja ja miettiä kirjoitettavia aineita. Opiskelijat saavat myös esittää omia toiveitaan alaesittelyistä; pyrimme toteuttamaan niitä muodossa tai toisessa.

Kiitos mukana olleille!

Kuvat Seija Holster, Neea Alaniemi. Teksti Seija Holster

Takaisin edelliselle sivulle