Ylioppilaamme maailmalla: Katariina Vuolo - arkeologiaa ja kulttuuriantropologiaa Oulun yliopistossa

Julkaistu: 27.01.2020 klo 15.56

Tapasimme marraskuun 2019 Abi-päivillä Oulun yliopistossa opiskelevan Katariina Vuolon. Sovimme tuolloin Katariinan kanssa haastattelusta, joka on nyt luettavissa ja ehkäpä vinkiksi jollekin.

1. Ylioppilaaksi valmistumisvuotesi?

-2013.

2. Mitä olet puuhaillut lähtösi jälkeen eli onko sinulla opiskelupaikka ja jos on, missä?

Kerrotko myös tutkintosi rakenteesta ja sisällöistä? Onko polku lukiosta ollut ”suora” vai oletko edennyt eri vaiheiden kautta nykyiseen koulutukseesi?

- Muutaman käänteen jälkeen päädyin Lappialle vaatetusartesaaniopintoihin. Vaatetusalasta en ole ehkä paras kertomaan, sillä tutkinto muuttui hyvin paljon hieman ennen valmistumistani ja valmistuin siis vanhan opintosuunnitelman mukaan vaatetusartesaaniksi keväällä 2019. Seuraavana syksynä muutin Ouluun ja aloitin opinnot Oulun yliopistossa arkeologian ja kulttuuriantropologian koulutusohjelmassa.

Arkeologialla ja kulttuuriantropologialla on yhteiset perusopinnot, jotka käydään usein 1. vuoden aikana. Pääaine valitaan 1. vuoden maaliskuussa, eli omalla kohdallani muutaman kuukauden päästä. Perusopinnoissa on käsitelty molempien tieteenalojen historiaa, ihmisen suhdetta ympäristöön, aineellista kulttuuria, kulttuurien piirteitä ja toimintaa sekä millaisia ilmiöitä ovat esimerkiksi sukupuoli, ikä, uskonto, talous tai valta. Yhteiset perusopinnot ovat olleet mielestäni mielenkiintoisia ja antaneet laajan kuvan molemmista aloista. Perusopintojen lisäksi opiskellaan oman pääaineen aineopinnot, sivuaineita ja kieliopintoja. Kandin jälkeen on luvassa vielä parin vuoden maisteriopinnot.

Sivuaineita saa valita hyvin vapaasti ja tutkintonsa voi rakentaa hyvinkin monipuolisesti omien kiinnostuksen kohteiden ja mahdollisten tulevaisuuden suunnitelmien mukaan. Itselleni olen kaavaillut alustavasti sivuaineiksi ainakin sosiologiaa, sukupuolentutkimusta ja humanistisia ympäristöopintoja, joista sukupuolentutkimusta olen yhden kurssin ehtinyt jo käydäkin. Sellainen huomio sivuaineista vielä, että koska arkeologialla ja kulttuuriantropologialla on yhteiset perusopinnot, saa toisen aineopinnot helposti laajaksi sivuaineeksi.

Sivuaineiden valintaan, kuten kaikkeen muuhunkin opiskeluun liittyvään, saa tarvittaessa apua, joten yksin ei tarvitse jäädä arvailemaan mitään. Vaikka opiskelu voi olla ajoittain hyvinkin itsenäistä ja vastuu opintojen sujumisesta on itsellä, aina voi kysyä, jos jokin mietityttää.

3. Onko koulutusala ollut mieluinen? Kenelle opiskelemasi ala mielestäsi sopii?

- Lähdin opiskelemaan aika avoimin mielin ja olen ollut positiivisesti yllättynyt. Tähänastiset opinnot ovat avartaneet omaa maailmankatsomusta suuresti ja saavat innostumaan aina uudestaan. Suosittelisin arkeologiaa ja kulttuuriantropologiaa ihmiselle, jota kiinnostaa ”tonkia” ilmiöitä ja niiden suhteita syvällisesti, monipuolisesti ja välillä konkreettisestikin.

4. Millaiset ovat alan työllisyysnäkymät? Jos olet jo siirtynyt työelämään, oletko saanut koulutustasi vastaavan paikan?

- Työllisyysnäkymät vaihtelevat varmasti riippuen mihin haluaa töihin. Museoala taitaa olla ainoa ns. selkeä ammatti, johon voi valmistua opiskelemalla museologiaa ja esimerkiksi taidehistoriaa sivuaineina ja toki tutkijan ura on myös aika selkeä mahdollisuus. Muuten humanisti voi työllistyä oikeastaan minne vain onnistuu osaamisensa markkinoimaan. Uskon, että humanistinen näkökulma on varmasti tulevaisuudessa tärkeä monilla aloilla.

5. Mitä taitoja/millaista osaamista opiskelu on sinulta vaatinut? Tietotekniikka, kielet, matematiikka, kirjallinen tuottaminen, käytännön taidotkaan, yhteistyö jne.?

- Varmaan tärkein taito on osata tuottaa tekstiä, sillä opinnoissa kirjoitetaan paljon esseitä, luentopäiväväkirjoja ja toki tenttejä. Viittaustaidot (eli siis lähteiden merkintä) ovat myös tarpeelliset sekä englannin kieli on hyvä olla hanskassa, sillä suuri osa luettavista teksteistä on englanniksi. Omasta kokemuksesta voin kuitenkin rohkaista, että kieltä kyllä oppii käyttämällä, vaikka takana olisikin b:n paperit ja 7 vuotta. :D Muutenkin opinnoissa mahdollisiin eteen tuleviin ongelmiin saa aina apua kysymällä.

6. Mitä terveisiä haluaisit kertoa opiskelijoille ja meille "vanhoille" opettajille? Oletko saanut eväitä maailmalle? Miten voisimme parantaa "eväspakettiamme"?

- Opiskelijoille: Rohkaisisin katselemaan maailmaa avoimen uteliaasti ja rennosti. Oma polku kyllä löytyy, ja jos jokin ovi sulkeutuu, vieressä on aina ikkuna. Viimeistään yliopistossa olen oppinut, että elämä ei ole niin vakavaa, eikä kukaan muukaan tiedä, miten tätä ajetaan. Pitäkäähän huolta itsestänne, elämää on yo-kirjoitusten jälkeenkin.
Opettajille: Kiitos laadukkaasta ja henkilökohtaisesta opetuksesta, jota aikoinani sain. Pitäkäähän lippu korkealla. :)

Kiitos Katariinalle haastattelusta ja myötätuulta opintoihin!

Teksti Seija Holster. Kuva Hanna Viippola

Takaisin edelliselle sivulle