Ylioppilaamme maailmalla,osa 4. Liiketalous

Julkaistu: 02.02.2016 klo 07.56

Meiltä valmistuneiden ylioppilaiden juttusarja jatkuu. Tällä kertaa vuorossa on Sofia Juuso, Lapin amk/liiketalous. Näin Sofia meille kirjoittaa:

Valmistuin ylioppilaaksi Ylitornion yhteiskoulun lukiosta vuoden 2014 keväällä, samana syksynä pääsin opiskelemaan Lapin ammattikorkeakouluun liiketaloutta, eli minusta tulee tradenomi. Opiskelen Tornion kampuksella yrittäjyyttä akatemia muotoisesti. Tunteja ja tenttejä meillä on vielä tänä toisena vuonna jonkin verran, mutta kolmas vuosi painottuu eniten pelkkään akatemia mallin opiskeluun.

Koulutusala on ollut minulle mieleinen, välillä tulee miettineeksi, miksi lähdin juuri Tornioon, enkä Rovaniemelle, jonne olisin myös päässyt. Sieltä olisi löytynyt myös oikeustradenomin tutkintolinja, joka voisi olla myös hyvin mielenkiintoinen. Torniossa mietin pitkään suuntautumisvalintaa ensimmäisen vuoden keväällä, vaihtoehtoina meillä oli logistiikka, kansainvälinen myynti ja markkinointi sekä yrittäjyys. Itse punnitsin kv:n ja yrittäjyyden välillä. Olen kuitenkin enemmän kuin tyytyväinen valintaani. Meillä on LiikeAkatemiassa mahtava tiimi ja tutoropettajat. Olemme kaikki samanhenkisiä ja haluamme oppia asioita tekemällä emmekä vain lukemalla. Viime syksynä perustimme akatemiassa yrityksen, Merkanto Osk. Toimialamme on melko laaja, enkä ala siitä tässä vielä tarkemmin selostamaan. Käykää katsomassa meidän pian julkaistavilta nettisivuilta!

Opiskelemani ala sopii minusta kaikille, joilta löytyy kiinnostusta myyntiin, markkinointiin ja asiakaspalveluun. Myöskin kielitaito on monikulttuurisessa opiskelijayhteisössä ja kansainvälisessä opiskelumuodossa tärkeää.

Opiskeluni vaatii perustaidon tietotekniikkaan ja tekstinkäsittelyohjelmiin, ensimmäisenä vuonna ne käydään kuitenkin suurimmaksi osaksi kaikki läpi (yleisimmät) Word, Excel, PowerPoint, kirjanpito- sekä palkanlaskenta jne. Myöskin kielitaito on plussaa, itselläni kielet ovat aina olleet paljon vahvemmat kuin esimerkiksi matematiikka. Sanoisin, että tradenomina et tarvitse matematiikkaa kovinkaan paljoa. Pakollisia kursseja on vain muutama ja lukion käyneenä ne kyllä pääsee hyvin läpi.

Työllisyysnäkymät alalle ovat käsittääkseni melko hyvät, vaikka tradenomeja onkin paljon. Ala on niin monipuolinen ja valmistuneena voit työskennellä melkeinpä missä vain. Kunhan itsellä riittää motivaatiota ja innokkuutta, työtä löytyy varmasti! Itse en ole vielä valmistunut, mutta työskentelen työn ohella Torniolaisessa KSM Ykkösessä, esimerkiksi meidän kauppiaamme on koulutukseltaan tradenomi!

Ammattikorkeakoulujen yhteishaku alkaa ihan kohta, joten jos kiinnostus liiketaloutta ja erityisesti LiikeAkatemiaa ja samalla yrittäjyyden linjaa kohtaan kasvoi, minulta saa kysellä! Sähköpostin saa varmasti Seijalta ja facebookissa vaan laittaa vaikka viestiä, mie kyllä mielellään kerron! Opettajille isot kiitokset hyvästä pohjustuksesta maailmalle. Ainoa mitä itse parantaisin ainakin siitä ajasta kun me olimme vielä lukiossa ja tuli nämä iPadit ja Pagesit yms. esimerkiksi Office-ohjelmat jäi vähän pimentoon ja itse olen niitä kyllä omassa koulutusohjelmassa tarvinnut aika paljon. Tabletillekin saa esim. Office365 paketin!

Sofia Juuso

Seija Holster

Takaisin edelliselle sivulle