Ylioppilaamme maailmalla,osa 5. Sairaanhoitajakoulutus

Julkaistu: 02.02.2016 klo 08.02

Tällä kertaa tarinaa jatkaa Emilia Kenttämaa, tuleva sairaanhoitaja Lapin ammattikorkeakoulusta. Koska juttu oli hauskasti kirjoitettu, en muuta sanaakaan, kommentoin vain joitakin kohtia : )

Heippa vaan ikinuorelle "vanhalle" Seijalle! Seija: niin justiin...

Mielellään vastaan muutamaan kysymykseen. :) Mulla on muutamia asioita edelleen joita en tästä koulusta täysin ymmärrä, joten katothan että en ihan vääriä tietoja ole antanut.. Sanoit, että sana on vapaa joten kielioppia en välttämättä ole ihan täydellisesti noudattanut (Mirjamille terveisiä, että äidinkielentaidot eivät silti ole ruostuneet) ;) Seija: Ja näin Mirjami saa terveiset!

Mie innostuin kirjoittamaan ihan kunnolla, joten jos tästä tuli liian pitkä, niin huoletta voit napsia jotain juttuja pois. Seija: En napsi.

1. Eli pääsin ylioppilaaksi 2015 keväällä.

2. Sain opiskelupaikan Lapin AMK:sta Rovaniemeltä sairaanhoitajalinjalta. Aluksi olin tosi harmissaan, että sain paikan Rovaniemeltä, kun olisin mielummin lähtenyt opiskelemaan Kemiin. Nyt jälkikäteen olen kuitenkin enemmän kuin tyytyväinen Rovaniemelle pääsystä, sillä olen saanut sieltä monia ihania kavereita ja tykkään muutenkin paikkakunnasta ja siitä, että kaikki palvelut (lue: kauppakeskukset) ovat ehkä jopa liiankin lähellä :D

(Seija, rehellisesti sanottuna en tiedä mitä tutkintorakenne tarkoittaa mutta oletan, että tällä haetaan sitä, että miten koulutus etenee yms..?) Seija: Hyvin olet koulutuksestasi perillä!

Eli sairaanhoitajakoulutuksen laajuus on 210 opintopistettä, mikä on kestoltaan 3,5 vuotta. Mulla on tarkoituksena käydä lisäksi myös terveydenhoitajakoulutus (240 op.), mikä tekee puoli vuotta lisää opiskelua sairaanhoitajakoulusta valmistumisen jälkeen.

Sairaanhoitajakoulutus sisältää perus- ja ammattiopintoja 105 op, harjoitteluita 75 op, vapaasti valittavia 10 op. (Ymmärtäisin että nämä tulee sitten siellä viimeisellä puolivuotisella, eli sitten kun olisi tarkoitus erikoistua?) ja opinnäytetyö 20 op.

Nyt opintoja on takana hieman alle puoli vuotta, joten aika alussa ollaan vielä. Ensimmäisten kuukausien aikana opiskeltiin opiskelua - niin turhalta kuin se kuulostaaki. Sitten kun päästiin asiaan, niin sitä asiaa myös tuli. Käytiin läpi hoitotyön turvallisuutta (käsihygieniaa, lääkkeiden ja piikkien käsittelyä, turvallisia ja ennen kaikkea ergonomisia nosto- ja siirtotapoja) sekä hoitotyön eettisyyttä (potilaan yksityisyys, yksilöllisyys, salassapitovelvollisuudet, aseptinen omatunto).

Nyt (25.1) on meneillään ensimmäinen harjoittelu, jota suoritan Ylitornion terveyskeskuksen vuodeosastolla. Harjoittelun kesto on 128h, jotka tulee suorittaa 4 viikossa. Tämän harjoittelun tahti on "löyhempi" kuin tulevien, koska kyseessä on ensimmäinen harjoittelu. Harjoittelu on nimeltään "Kliinisten taitojen harjoittelu", jossa on tarkoitus oppia perushoitoa ja potilaiden kohtaamista.

Tahti on nopea, sillä seuraava harjoittelu alkaa jo maaliskuussa. Suoritan senkin täällä kotipaikkakunnalla neuvolassa. Silloin kyseessä on Äitiyshuollon ja lapsiperheen hoitotyön harjoittelu.

Muita tulevia harjoitteluita ovat mm. "Sisätautipotilaan hoitotyö" ja "Kirurgisen potilaan hoitotyö", jotka täytyy suorittaa Rovaniemellä, sillä Ylitornion terveydenhuoltopalveluilla ei ole tarjottavanaan tarpeeksi harjoittelun vaatimaa sisältöä.

Pää- ja sivuaineita en osaa vielä sen kummemmin eritellä, mutta tähän mennessä ollaan opiskeltu matematiikkaa, englantia, äidinkieltä, lääkehoitoa ja anatomiaa. Myös vuorovaikutustaitoja on harjoiteltu. Itselleni eniten päänvaivaa on aiheuttaneet ehdottomasti matikka ja lääkelaskut, joita en aluksi meinannut ollenkaan ymmärtää. Sitten kun oppi sen kaavan ja oman tavan laskea, niin jo alkoi lyyti kirjottaa. Englannin opiskelu on mieluista ja kohtalaisen helppoa (ainakin vielä), sillä koen että minun englannin osaamiseni on hyvää ja olen saanut peruskoulusta ja lukiosta hyvän pohjan englannin opiskeluihin. Haastetta tuo kuitenkin se, että opettaja on italialainen, eikä puhu sanaakaan suomea - ainoastaan englantia. Se vaatii itsekuria siihen, että keskittyy kunnolla kuuntelemaan eikä lähde kaikkiin kotkotuksiin mukaan. Seija: Ethän sie ikinä ole semmoista tehnyt, osallistunut "kotkotuksiin"!

Äidinkielen kirjoituskin sujuu hyvin, ainoana sokkina tuli se, että ammattikorkeakoulussa on erittäin tarkat ohjeet siihen, miltä esseen tai jopa sähköisten muistiinpanojen tulee näyttää. Tekstin asetteluissa on TODELLA tiukka kaava, ja lähes jokainen opiskelija joutuu täydentämään tuotoksiaan sen vuoksi, että asettelu ei ole tismalleen oikeanlainen.

Lääkehoito on mielenkiintoista, ja ensimmäiset lääkkeiden jakamisetkin menivät nappiin, ilman yhtäkään virhettä. Siitä olen tosi tyytyväinen! Lääkelaskutentti meni uusintaan, mutta kylläpä sen heti kättelyssä arvasinkin. Päätin kuitenki sen, että kyllä sieltä loppujenlopuksi se hyväksytty pamahtaa ja niin siinä sitte kävikin! Anatomia ja fysiologia on mulle vaikeaa paitsi suomeksi, myös latinaksi. Ennen anatomian ja fysiologian luentoja mulla ei ollut hajuakaan että varpaisiin ja sormiin mahtuis niin paljon luita ja lihaksia...? No, nytpä tiedän. Lisäksi se, että niiden nimet tulis muistaa latinaksi.

En opiskele vieraskielisessä koulutuksessa, mutta opettajat ja opinto-ohjaaja ovat olleet tosi kannustavia vaihtoon lähtemisen suhteen. Kiinnostus vaihtoa kohtaan on tosi suuri ja eihän sitä ikinä tiedä vaikka pakkaisinkin kimpsut ja kampsut ja lähtisin käymään vaihdossa. Vaihtopaikkakuntia taisivat olla ainakin Peking ja Berliini.

Mieluinen koulutusala ja hyvät työllisyysnäkymät

3. Koulutusala on ollut mieluinen, enkä ole hetkeäkään epäillyt alavalintaani. Epätoivoitkuiltakaan ei olla vältytty varsinkaan anatomian ja lääkelaskujen opiskelussa, mutta ehkä se kuuluu asiaan. Täytyy vain pysyä myönteisenä ja muistaa kysyä, koska "kysyvä ei tieltä eksy".

Ala sopii niille ihmisille, jotka aidosti haluaa auttaa toisia ihmisiä ja joilla on empatia kykyä. Toisten ihmisten kunnioittaminen on tärkeää, koska ainakin itse mietin kokoajan työtä tehdessäni, että miten voisin tehdä tämän pienen ja ikävänkin jutun niin, että toiselle jäisi positiivinen kokemus ja hyvä mieli. Siitä tiedän, että olen oikealla alalla.

Hoitoalalle hakeutuessaan täytyy tiedostaa myös se, mitä ala tuo mukanaan. Veri ja muut eritteet eivät ole niin ruusuisia kokemuksia, mutta silti pieni hinta siitä, että niiden kautta voi tehdä jollekin toiselle ihmiselle hyvää. Myös kuolema on iso osa hoitoalaa ja siihen täytyy osata suhtautua oikealla tavalla.

Aitous on tärkeää, sillä vuorovaikutus on suuri osa jokaista hoitotapahtumaa. Muutenkin sosiaalisuus on hoitotyössä avainsana. Täytyy uskaltaa kommunikoida niin potilaiden kuin hoitajienkin kanssa.

4. Alan työllisyysnäkymät ovat hyvät. Monet ovat sanoneet lähtiessäni tälle alalle, että "on sillä alalla ainakin töitä!" joten ehkä siihen on luotettava. Hoitajista on kuitenkin ollut jo pitkän aikaa pulaa, ja on edelleen. Uskon ja ennen kaikkea toivon, että valmistumiseni jälkeen saisin nopeasti töitä. Etenkin Ruotsissa hoitajille on suuri tarve, enkä pidä ollenkaan mahdottomana, että jonain päivänä työskentelisin siellä. En koe, että ruotsinkielentaitoni olisi vielä ihan riittävää, mutta aina voi reenata, ja pitääkin! Seija: Sari on kyllä varmasti tyytyväinen, että asenne on positiivinen ruotsin opiskeluun!

5. Opiskelu on vaatinut multa kropan käyttöä (oppii nostamaan ja siirtämään potilasta ergonomisesti, käyttäen käsiä, eikä selkää). Uudet sovellukset, joita koulussamme käytetään, kuten SoleOps, JobStep tai iLinc ovat vaatineet paljon totuttelua, eikä niiden käyttö luonnistu vieläkään ihan täydellisesti. Käyttöön tuli myös vanha kunnon Moodle! Lukiolaisille sellasia terkkuja, että nauttikaa nyt täysin siemauksin siitä helposta ja niin yksinkertaisesta Showbiesta. Yhteis- ja ryhmätyötaidot koen että mulla on aina olleet ihan hyvät, joten tuolla koulussa ne on vaan päässeet kehittymään. Aina välillä sitä huomaa, että on aivan uusienkin ihmisten seurassa se "herättelijä" ja "mukaan vetäjä" silloin kun on myös niitä hiljaisempia osapuolia mukana.

Kannattaa kokeilla!

6. Opiskelijoille semmosia terveisiä, että jos vähänkään tuntuu, että tämä olis sulle oikea ala, niin kokeile. Tuolla koulussa olen nähnyt, että tosi moni ei ole silloin hakuvaiheessa uskaltanut hakea tälle alalle, koska ei ole tiennyt "onko minusta semmoseen työhön". Yksikin minun luokalla oleva nainen on lukenut itsensä oikeustieteiden maisteriksi ja ollut töissä alalla pitkän aikaa, ja nyt sitten päälle 50 vuoden iässä hakenut sairaanhoitajakouluun ja sanoi, että se oli hänen elämänsä paras ratkaisu.

Ja eväspakettia voisi tankata ehkäpä Wordin ja muiden tekstinkäsittelyohjelmien harjoittelulla. Lapin AMK:ssa ainakin on tarkka linja siitä, että Wordillä kirjoitetaan kaikki ja palautetaan Word-asiakirjana. Kun oli lukiossa tottunut Notabilityyn ja Pagesiin niin Wordin käyttö tuntui siltä, että ei olisi ikinä tietokonetta nähnytkään. Ihan heti ei uskoisi, kuinka monella tapaa sitä Word-asiakirjaa voikaan (ja pitääkään) muokata...

"Vanhoille" opettajille terveisiä, että hyvät eväät olen sieltä saanut. Vieläkin on paljon opittavaa, mutta en sitten tiedä, että onko sitä koskaan ihan täysin "valmis". :) Seija: Emme ole mekään valmiita ja aina kiitämme palautteesta & mietimme toimintamme kehittämistä!

7. Tulevaisuuden suunnitelmia en ole koulua pidemmälle suunnitellut, mutta suurena ja pitkäaikaisena haaveena olisi lähteä jonnekin puolelle maailmaa tekemään työtä myös niissä kurjemmissa olosuhteissa. Esimerkiksi Afrikka on paikkana kiehtova ja sinne matkustaminen olisi varmasti opettavainen kokemus.

Pitää nyt katsoa, mitä elämä tuopii tullessaan! Seija: Me toivomme ja uskomme, että elämä tuo kaikkea hyvää tullessaan. Suruitta harva selviää, mutta niistäkin oppii, toivottavasti. Avoin mieli ja positiivinen asenne Sinulta löytyy ja aito kiinnostus valitsemaasi alaan.

Emilia Kenttämaa

PS. Heititpäs Seija hyvän haasteen tuohon tuoreeseen kuvaan liittyen, ehkä kuitenkin lähetän mielummin tuoreen kuvan kuin kauhulla odotan mitä sieltä arkistojen kätköistä löytyykään... :D

Seija: Kiitos tuoreesta kuvasta ja mukavasta, sisällöltään kattavasta jutusta!

Seija Holster

Takaisin edelliselle sivulle