Ylioppilaamme maailmalla,osa 6. International business

Julkaistu: 04.02.2016 klo 12.18

Vuorossa on ensimmäinen haastateltava, joka opiskelee vieraskielisissä koulutusohjelmassa eli Villehart Kuusamo. Näin Villehart kertoo lukion jälkeisistä vaiheistaan ja opinnoistaan Tampereella:

Villehart Kuusamo, Liiketalous/International business/Tampereen ammattikorkeakoulu

Villehart kuvassa vasemmalla

1. Olen valmistunut kahdesta lukiosta. Lukuvuoden 2011–2012 opiskelin Yhdysvalloissa Mount Vernon Academyssä, josta valmistuin keväällä 2012. Vaihtovuoden jälkeen palasin takaisin Ylitorniolle ja valmistuin toistamiseen ylioppilaaksi vuonna 2013.

2. Kuukausi valmistumisen jälkeen suuntasin Rovaniemelle suorittamaan varusmiespalvelustani, jossa palvelukseni kesti yhteensä 9kk. Armeijasta päästyäni pidin yhteyttä pariin Collegeen, jotka sijaitsivat Yhdysvaltojen itärannikolla. Muutto Yhdysvaltoihin lopulta kariutui suuriin lukuvuosimaksuihin, jotka olivat monia kymmeniä tuhansia euroja vuodessa. Olin kuitenkin päättänyt myös hakea Tampereen Ammattikorkeakouluun kansainväliselle puolelle opiskelemaan liiketaloutta (International business). Opintoni alkoivat TAMK:ssa syksyllä 2014. Kaikki kurssit käydään englanninkielellä ja luokka koostuu monista eri kansallisuuksien omaavista opiskelijoista. Kaukaisimmat opiskelijat luokassani tulevat Argentiinasta, Kaliforniasta ja Aasian eri maista.

TAMK:ssa kurssitarjonta on todella laaja. Ensimmäinen lukuvuosi sisältää suurimmaksi osaksi liiketalouden peruskursseja, matematiikkaa/kirjanpitoa sekä eri kielien oppiaineita. Toinen lukuvuosi koostuu enemmän syventävistä kursseista sekä suuntautumismoduuleiden kursseista. Kansainvälisessä liiketaloudessa on 5 eri moduulivaihtoehtoa: markkinointi, konsultointi, logistiikka, kirjanpito ja turismi, joista itse valitsin logistiikan moduulin, joka on viralliselta nimeltä ”Green Supply Chain management”. Koulutus on laajuudeltaan 210 opintopistettä, mikä kestoltaan on 3,5 vuotta. TAMK:ssa liiketalouden-alalla korostetaan ryhmätyön merkitystä, ja siksi lähes kaikki kurssit sisältävät useita ryhmätöitä tai laajoja projekteja. Sen myötä olemme saaneet työskennellä ja verkostoitua usean yrityksen kanssa ja olla osana kehittämässä heidän toimintaansa.

Englanninkieliset koulutukset sisältävät myös 5 kk kestävän opiskelijavaihdon ulkomailla TAMK:n yhteistyökouluissa, joka on pakollinen kaikille opiskelijoille. Vaihtokohteita on monia satoja ja yhteistyökouluja löytyy lähestulkoon, joka maailman kolkasta. Itse asiassa palautin oman hakemukseni liittyen vaihtoani toissa päivänä ja tavoitteena olisi päästä opiskelemaan Rotterdamiin, Hollantiin. Kolmanteen lukuvuoteen sisältyy myös 5 kk kestävä harjoittelujakso, jonka voi suorittaa joko Suomessa tai ulkomailla. Työharjoittelujakson voi myös suorittaa kesän aikana tai osittain parissa vuodessa. Suunnitelmissani on suorittaa oma työharjoittelujakso joko Hollannissa tai Italiassa heti opiskelujakson jälkeen.

Oman haasteensa opintoihin tuo englanninkieli, sillä kaikki luennot, tentit sekä tehtävät suoritetaan englanniksi. Varsinkin omalta osaltani tehtävien suorittaminen vaatii hieman enemmän aikaa ja keskittymistä, koska tekstin luominen ei synny yhtä sujuvasti verrattuna suomen kieleen. Sanakirja.org on ollut loistava apuväline opintojen aikana.

Englannin kieltä tarvitaan kaikkialla

3. Koulutusala on ollut erittäin mieluinen, vaikka en olisi arvannut hakevani englanninkieliselle koulutusalalle ennen vaihtoani Salt Lake City:ssä. Tosin tiesin hakevani opiskelemaan liiketaloutta, koska molemmat vanhempani ovat yrittäjiä, joten valinta tuntui luontevalta. Olen ollut myös erittäin iloinen suuntautumisvalinnastani, logistiikan opinnot ovat olleet erittäin antoisia ja voisin nähdä itseni työskentelevän samaisella alalla. Mielestäni koulutusala sopii kaikille, jotka ovat hiemankin kiinnostuneita liiketaloudesta, yrittäjyydestä tai logistiikasta. Erityisesti suosittelen rohkeasti hakemaan englanninkieliselle puolelle, koska englanninkieltä tarvitaan yhä enemmän, se mahdollistaa työllistymisen ulkomaille ja aukaisee useita ovia kansainvälisiin työtehtäviin. Opinnot eivät vaadi, että englanninkielen osaaminen sujuisi kuin pyörällä ajo, tärkeintä on olla avoin ja sosiaalinen eikä vältellä englanninkielen käyttöä, koska kaikista parhaiten englanninkieli parantuu sitä käyttämällä kuten puhuessa ja kuunnellessa.

4. Tulevaisuuden näkymät ovat erittäin hyvät, vaikka nykyinen taloustilanne on melko masentava. Logistiikka on kasvava ala, joka tulee työllistämään tulevaisuudessa yhä enemmän ihmisiä. Syynä tähän on maailman globalisoituminen ja kansainvälisenkaupan yleistyminen. Etenkin Keski-Euroopassa ja Aasiassa on suuri kysyntä hyvin koulutetuista logistiikan ammattilaisista. Tämän lisäksi logistiikan ala tarjoaa hyvät etenemismahdollisuudet korkeampiin työtehtäviin eri aloilla.

5. Opintoni vaatii eniten englanninkielen taitoja, mutta erityisesti rohkeutta niiden käyttämiseen, jotka ovat kehittyneet suunnattomasti opintojen aikana. Opinnot edellyttävät myös hyvää ryhmätyöskentelyä, loogista ajattelua ja kirjallisuuden tuottamista. Tämän lisäksi opinnot vaativat matemaattisia taitoja, mutta lyhyellä matematiikalla pärjää jo oikein hyvin ☺ Eikä ole haitaksi, jos olet Wordin, Excelin ja Powerpointin ylijumala, sillä näitä ohjelmia tulet käyttämään enemmän kuin usein.

6. Olen erittäin kiitollinen ja otettu saadessani olla osa Ylitornion yhteiskoulun lukiota. Opettajien ja oppilaiden välinen suhde/yhteistyö on suuri ylpeyden aihe Ylitorniolla, sillä suuremmat koulut eivät pysty sitä tarjoamaan. Yksilöllistä opetusta on mahdollisuus saada, jos tarve sitä vaati ja opiskelijan edut ovat aina ykkössijalla. Erityisesti yhteisöllisyys oli asia, jota jäin suuresti kaipaamaan lukioajoiltani. Siksi haluaisinkin kiittää koko lukion henkilökuntaa myös niitä, jotka ovat jo ehtineet eläkkeelle jäädä. Kaikille kolmosille voimia yo-kirjoituksiin, erityisesti Eevertille lukemisen intoa ja toivottavasti kesällä juhlitaan. Terveisiä myös muillekin lukiolaisille, joita haluaisin kannustaa lähtemään rohkeasti vaihtoon, sillä lukion aikana se onnistuu kaikista parhaiten ja kaiken lisäksi vielä vaivattomasti, kiitos siitä Ylitornion yhteiskoulun lukion. Erityisesti vaihdon aikana voit saada paremman käsityksen siitä, mihin haluat tulevaisuudessa suuntautua, kuten myös minullekin kävi.

Toivottavasti kirjoitukseni sai heräämään ajatuksia englanninkielisistä koulutusaloista. Vastaan myös mielelläni kysymyksiin, myös niihin jotka eivät välttämättä liity edes opiskeluun. Parhaiten minut tavoittaa Facebookista ja sähköpostitse.
Mukavaa kevään odotusta kaikille sinne Tornionjokilaaksoon!

Oheisesta linkistä pääsee tutustumaan paremmin Tampereen Ammattikorkeakoulun tarjoamiin englanninkielen AMK-tutkintoihin.

Villehart Kuusamo

Haastattelu Seija Holster

Takaisin edelliselle sivulle