Etäopetuspäiviä opiskelijoiden silmin

Julkaistu: 12.05.2020 klo 20.11

Fi2-kurssilla on pohdittu erilaisia etiikan kysymyksiä, samoin kuin hyvän elämän aineksia. Yhtenä tehtävänä tällä kurssilla oli pitää päiväkirjaa muutamana päivänä ja lopuksi pohtia, millaiset asiat lisäävät omaaa onnellisuutta.

Petran päiväkirjasta

Ma 27.4.
Heräsin tänä aamuna myöhemmin kuin yleensä. Yleensä herään seitsemän aikaan. Kello oli kuitenkin 7.30 kun herätys soi. Ulkona oli valoisaa. Tein aamurutiinin: harjasin hampaat, söin ja puin päivävaatteet. Koulun alkamiseen oli vielä tunti aikaa, joten katselin Netflixistä ”Ensisilmäyksellä” sarjaa.

Ensimmäinen tunti alkoi 10.20. Meillä oli äidinkieltä. Keskustelimme pellolaisten kanssa elokuvasta ”Toivon tuolla puolen” ja teimme ryhmissä elokuva-arvostelun siitä. Keskusteleminen oli hauskaa, ja tunti meni nopeasti. Tunti päättyi 11.25.

Sitten oli jo ruokatauko. En syönyt mitään, koska olin vasta syönyt eikä ollut nälkä. Toinen tunti alkoi 12.05 ja se oli ruotsin tunti. Minua jännitti, koska meillä oli sanakoe. Loppujen lopuksi se meni kuitenkin ihan hyvin. Sanakokeen jälkeen emme enää olleet Zoom yhteydessä vaan teimme itsenäisesti kuuntelutehtäviä. Tunti loppui 13.05.

Viimeinen tunti eli yhteiskuntaopin tunti alkoi 13.25. Aloitimme Zoom yhteydellä ja kävimme viime kerran tehtävät läpi. Loppu tunnin saimme lukea kappaleen 6 ja tehdä siihen liittyvät tehtävät. Loput tehtävät tuli kotiläksyksi. Tunti loppui 14.25.

Koulun jälkeen söin kananugetteja ja ranskalaisia ja katsoin hetken Netflixiä. Sitten aloin tehdä kotitehtäviä. Kemia tuntui vaikealta, joten jätin sen myöhemmälle. Minun poikaystäväni soitti, joten vastasin ja puhuimme neljä tuntia. En kerennyt urheilemaan, vaikka suunnittelinkin. Lopulta tein kemian tehtävän ja muut kotitehtävät ja kuuntelin musiikkia. Kävin vielä suihkussa ja menin nukkumaan.

Ti 28.4.

Aamulla heräsin virkeänä kello 7.00 herätykseen. Kävin pesemässä hampaan ja syömässä ja palasin takasin sänkyyn. Katselin Netflixistä sarjaa ”Never have I ever”. Koulu alkoi klo 8.55 matikalla. Laskut tuntuivat haastavilta ja saimme läksyksi viikkotehtävän. Koitin tehdä sitä tunnin jälkeen. En oikein vielä saanut c-kohtaan vastausta, mutta yritän myöhemmin paremmin.

Toinen tunti alkoi 10.20 ja meillä oli filosofiaa. Tunnin aluksi piti käydä ulko-ovella hengittämässä kolme kertaa syvään henkeä ja miettiä, mikä tekee minut onnelliseksi. Minut teki onnelliseksi valo, aurinko ja raikas ilma. Tunnilla kävimme myös kirjan kappaletta 10 läpi. Kappale käsitteli mielenrauhaa ja nautintoa.

Ruokatunnilla söin perunaa ja jauhelihakastiketta, jonka äiti oli tehnyt. Katsoin sen jälkeen jakson loppuun sarjasta, joka jäi kesken aamulla. Kolmas tunti oli kemian tunti ja se alkoi 12.05. Kävimme läpi kaasuja ja Avogadron lakia. Teimme tehtäviä ja loput tehtävät jäivät kotitehtäväksi.

Englannin tunti alkoi 13.25 ja alkuluennon jälkeen teimme ryhmissä animaatioita epäsuorista lauseista. Olin Emmin kanssa samassa ryhmässä ja edistymme aivan hyvin tehtävässä. Jatkamme ensi tunnilla animaatioiden tekemistä.

Koulupäivä päättyi äidinkielen tuntiin, joka alkoi 14.35. Puhuimme alkutunnista eilisistä keskusteluista pellolaisten kanssa. Sitten opettaja luennoi runoista ja niiden analysoimisesta. Lopputunnin sai lukea runoja, joista täytyy tehdä runovertailu. En ehtinyt vielä lukea kaikkia tarvittavia runoja, mutta yritän mahdollisimman pian saada runovertailun tehtyä.

Koulun jälkeen vietin aikaa siskoni ja hänen poikaystävänsä kanssa. Meillä oli hauskaa. Juttelimme kaikenlaista. Ihanaa olla välillä ihmisten kanssa, kun muuten täytyy erakoitua kotona. Aika kului nopeampaa kuin luulin, ja aloin tekemään läksyjä illan päätteeeksi. Aion vielä tehdä treenin tänään heti, kun ei ole niin paljon yleisöä.

Ke 29.4.
Heräsin seitsemältä herätykseen virkeänä. Tein aamurutiinini jälleen kerran. Ensimmäinen tunti oli kemian tunti, kävimme kotitehtävät läpi ja harjoittelimme lisää laskutehtäviä. Tunti meni nopeasti, koska minulla oli kymmeneltä ajotunti, joten ajattelin vain sitä.

Minulla olisi ollut toisella tunnilla matikkaa, mutta ilmoitin opettajalle, että menen ajotunnille enkä pääse matikan tunnille. Olen ollut monta tuntia pois, koska ajotunnit ovat aina sattuneet matikan tunnin kohdalle. Ajotunnista jäi huono fiilis, koska ajo-opettaja vain valitti minun ajosuorituksesta. En pystynyt keskittymään ajamiseen kunnolla, kun opettaja vain kyseli kysymyksiä ja hämmennyin niistä. Tulin kotiin ajotunnilta ja aloin melkein itkemään. Keräsin kuitenkin itseni ja pidin ruokatauon.

Kolmas tunti oli englannin tunti. Jakauduimme ryhmiin ja tehtävänä oli tehdä työhaastattelu tilanne, jossa on kolme työnhakijaa ja yksi haastattelija. Olin työnhakijan roolissa. Suunnittelimme vuorosanat, mutta siinä meni niin kauan, ettei keretty äänittää tilannetta Showbiehen. Opettaja sanoi, että voisimme tehdä sen seuraavan tunnin alussa.

Koulupäivä päättyi filosofiaan. Kävimme tunnin alussa läpi tehtävät mielenrauhasta ja nautinnosta. Sitten siirryimme kappaleeseen, joka käsittelee kärsimystä. Katsoimme tunnilla myös Pekka Hyysalon haastattelua. Olen katsonut sen jo aikaisemmin kaksi kertaa. Se kertoo siitä, kun Hyysalo teki elämänsä hypyn ja vammautui vakavasti. Hyysalo ei kuitenkaan luovuttanut vaan suhtautuu elämään edelleen positiivisesti ja kannustaa muitakin ajattelemaan elämänmyöteisesti. Kappaleen tehtävät tuli läksyksi.

Koulun jälkeen söin ja sitten tein läksyjä. En pystynyt kuitenkaan keskittymään, koska minua jännitti huominen inssi. En pystynyt miettimään muuta kuin sitä. Yritin rauhoittua ja puhuin kavereiden kanssa siitä. Sain vertaistukea kavereiltani, joilla on sama tilanne. Päivä meni nopeasti ja menin nukkumaan, jotta olisin virkeä huomenna.

To 30.4.
Tänään on se päivä. Aamulla herätessäni jännitti aivan kauheasti. Yritin syödä, mutta ruoka ei tuntunut oikein maistuvan. Yritin hengittää rauhallisesti. Menin matikan tunnille, mutta en oikein saanut mitään irti siitä. Laskimme jotain taulukkolaskelmia. Jännitti vain niin paljon. Mietin erilaisia skenaarioita päässäni. Kaikissa niissä epäonnistuin. Matikan tunti oli ohi ja laskin tunteja inssiin.

Kemian tuntikin meni hiukan ohi. Välillä saatoin unohtaa asian, mutta sitten se taas muistui mieleen ja sydän hakkasi täysiä. Kuulin oven äänen, ja siskoni tuli hakemaan minua. Olimme sopineet, että hän vie minut Lähitapiolalle. Kemian tunti loppui ja menin keittiöön. Ei tehnyt yhtään mieli syödä, vaikka olisikin ollut nälkä. Sattui vatsaan ja oli paha olo.
Sitten lähdimme kohti Ylitornion keskustaa. Menimme ensin kuluttamaan aikaa siskoni tykö. Hänen poikaystävänsäkin oli sielä. Aika meni nopeasti. Ajoimme Lähitapiolalle ja menin sisälle. Siskoni lähti takaisin kotiin.

Inssivalvoja sanoi, että täytä tämä lappu ja sitten mene laittamaan auto valmiiksi. Tein niinkun minulle sanottiin ja istuin autossa jonkin aikaa. Olin jo laittanut penkin ja peilit kohdilleen ja turvavyön päälle. Kaikki oli valmista. Sitten inssivalvoja tuli autoon ja ajoimme 45 minuuttia. Minua jännitti aivan kamalasti. Sitten ajon päätyttyä ajoin auton parkkiin. Katsoin inssin valvojaa ja hän alkoi kertomaan, missä olisi parannuksen varaa. Kuunnellessani mietin vain, että ei tullut kyllä mitään ja varmaan epäonnistuin. Sitten hän sanoi: ”Kyllä tämä läpi meni.” Olin niin iloinen. Menin vielä sisälle ja ajo-opettajani kysyi, että pääsinkö läpi. Vastasin kyllä ja hän näytti peukkua ja sanoi hyvä Petra.

Ajoin kotiin ja aloin tekemään munkkeja. Kun munkit olivat valmiit, käytin äitiä ajelulla. Isosiskoni ja hänen poikaystävänsä tulivat meille yökylään ja viettämään vappua. Kuuntelimme musiikkia, söimme munkkia ja joimme simaa sekä grillasimme grillitassuja ja makkaraa grillimökissä. Teimme myös pikkusiskoni kanssa kasvomaalukset ja puhalsimme saippuakuplia. Loppujen lopuksi oli kyllä kiva päivä. Kaikki päättyi hyvin.

Petra Vaaraniemi

Emmin koronapäiväkirjasta

Maanantaina 27.4.2020 heräsin puoli kymmenen aikoihin, vaikkei herätyskellonikaan ollut vielä soinut. Loikoilin vielä muutamia minuutteja sängyssä, minkä jälkeen nousin, puin ja suuntasin keittiöön. Ulkona oli hieman harmaa ilma, eikä aurinkokaan juuri näkynyt. Aamupalaksi söin juuri keitettyä kaurapuuroa, jonka sekaan laitoin marjoja.

Ensimmäinen oppituntini Zoomin välityksellä oli äidinkieltä, jossa meillä oli keskustelu elokuvasta Pellon lukiolaisten kanssa. Keskustelu oli mukava ja tunti oli ohi nopeaa. Ensimmäisen oppitunnin jälkeen oli jo ruokatauko, jolloin söin edellispäivänä laitettua makaroonilaatikkoa. Ruokatunti menee aina nopeaa ja juuri ehtii syödä, kun jo seuraava tunti alkaa. Seuraava tunti oli ruotsia, jolla opin kieliopillisia rakenteita. Koulupäivän lopussa meillä olisi normaalisti liikuntaa, jonka aikana kävin pitkällä kävelyllä. Kävelyllä kuulin erilaisia luonnonääniä, kuten linnunlaulua. Liikenne oli vähäistä eikä juuri ketään näkynyt ulkona.

Loppupäivän vietin sisarusteni kanssa katsoen eri tv-sarjoja ja pelaten lautapelejä. Illan tullessa kävin suihkussa ja tein iltarutiinit, jonka jälkeen menin sänkyyn ja jonku ajan päästä siitä nukahdin. Kiitollisuudenaiheita tänään:

  • Lähipiirini on pysynyt terveenä
  • Ruoka oli hyvää

Tiistai 28.4.2020 alkoi väsyneissä tunnelmissa, sillä koulu alkoi jo 8.55 matiikan tunnilla, enkä millään olisi jaksanut nousta ylös. Nukkumaan olin mennyt varhain jo 23.30 aikoihin, mutta unta olisi riittänyt vielä. En ehtinyt syödä aamupalaa, mutta matematiikan tunnin jälkeen suuntasin aamupalalle. Keittiössä huomasin jälleen aika masentavan ilman. Aamupalaksi söin joqurttia marjoilla, jonka jälkeen alkoi jo seuraava oppitunti. Koulu meni normaaleissa tunnelmissa, ja opin paljon uusia asioita.

Tänään olen miettinyt paljon koronaa ja sitä, milloin voimme palata normaalin elämään vai voimmeko palata ollenkaan. Onko tämä uusi normaali ja emme enää palaa samanlaiseen elämään, jota elimme ennen koronaa. Tämä päivä oli tylsä, ja eteni liian hitaasti. Tunnit tuntuivat ikuisuudelta, joten päätin nukkua päiväunet, jotta olisi nopeammin jo ilta. Illan tullessa tein normaalit iltarutiinit ja menin nukkumaan. Kiitollisuudenaiheita tänään:

  • Perheenjäsenien positiivisuus
  •  Auringonpaiste illalla

Keskiviikko 29.4.2020 heräsin 10.00 herätykseeni ja olin jo paljon virkumpi kuin edellispäivänä. Avasin pimeäverhoni ja huomasin ulkona olevan aurinkoinen ilma. Tänään minulla oli kolme oppituntia, jotka olivat jotenkin mielenkiintoisempia kuin aikaisemmin. Se johtui varmaan positiivisuudesta, johon heräsin. Koulun jälkeen tein läksyjä ja kertasin kielten rakenteita. Päivä sujui hitaasti, eikä oikein huvittanut tehdä mitään, sillä kotona oleminen on alkanut painaa jo huomattavasti.

Tänään olen kaivannut erityisesti ystäviäni, joille myös iltapäivällä soitin. Puhuimme ystävieni kanssa muutaman tunnin ja se sai minut iloiseksi. Illalla noin kuuden aikoihin en jaksanut enää olla sisällä, joten menin ulos istuskelemaan.

Katsellessani ympärilleni tajusin, että en ole edes kauheasti kevättä huomannut, kun olen ollut liikaa sisätiloissa. Mietin, että aika on mennyt todella nopeasti, vaikka viimeiset kuukaudet ovat tuntuneet todella pitkiltä. Illan tullen menin taas nukkumaan varhain, jotta olisin vireä aamulla. Kiitollisuudenaiheita tänään:

  • Kesän tuleminen
  • Ihan hyvä ilma
  • Ystäväni ja perheeni tuki

Torstai 30.4.2020 heräsin kello 8.40 herätykseeni. Nousin heti sängystä ja menin keittiöön keittämään aamukaakaon. Säätä en huomannut aamulla edes katsoa, kun verhot olivat kiinni. Minun ei tehnyt mieli syödä mitään, ja suuntasin matikan tunnille. En pidä erityisemmin torstain lukujärjestyksestäni, sillä minulla on ensimmäinen tunti yhdeksältä, mutta sen jälkeen seuraava alkaa vasta 13.25. Sillä välillä aika käy pitkäksi, ja tuntuu ettei voi rentoutua, kun on kiinni koulussa ja odotus on pitkä. Koulupäivä kestää neljään, mutta vapun kunniaksi se loppui jo kolmelta.

Koulun jälkeen vasta huomasin, että ulkona paistoi välillä aurinko. En kuitenkaan käynyt ulkona, sillä ei oikein huvittanut. Tänään minua on erityisemmin harmittanut peruuntuneet vappu suunnitelmat, joita olen jo viime vapusta asti odottanut. Yritin kuitenki pysyä positiivisena, sillä vappuja tulee. Päivä eteni tehden viikkosiivousta, sillä ei oikein muutakaan tekemistä ollut. Illalla söin illallista perheeni kanssa ja pelailimme pelejä. Päivä oli jälleen tylsä ja korona alkoi jo tulla korvista ulos. Kiitollisuuden aiheita tänään:

  • Pitkä viikonloppu
  • Hyvä ruoka
  • Sima ja munkit
  • Herkut

Emmi Oja

Kuvat Mirjami Hyttinen

Takaisin edelliselle sivulle