iConnectED2: Unkarilaisia vieraita lukiolla

Julkaistu: 11.09.2019 klo 18.41

Torstaiaamuna 29. elokuuta aloitimme koulupäivämme yhdessä unkarilaisten vierailijoiden kanssa. Vieraat kertoivat koulumme oppilaille hieman itsestään ja siitä, miksi olivat tulleet Ylitorniolle. Nuoret olivat tulleet Albertirsasta, missä sijaitsee Ylitornion seurakunnan ystävyysseurakunta.

Ensimmäisellä oppitunnilla vieraamme menivät ykkösluokkalaisten englannin tunnille. Tunti alkoi Kahootilla, missä visailtiin suomen ja unkarin kielen sanoista. Tämän jälkeen oli tutustumisleikkejä, joissa tiimejä muodostettiin muun muassa karhukävellen ja kuvitteelliset korkokengät jalassa. Tunnin lopussa ryhmissä keskusteltiin enemmän esimerkiksi perinteisistä suomalaisista ruoista ja muista perinteistä.

Oppitunnin jälkeen nuoret esittelivät aulassa koko koululle asuinseutuaan, unkarilaisia perinteisiä ruokia sekä juhlia. Kuvia näimme myös heidän kouluistaan. Esittelyssä oli myös Unkarin suurin järvi Balaton, joka on yksi maan merkittävimmistä nähtävyyksistä.


Mukaan päästiin myös kakkosten englannin tunnille. Tunti alkoi "Mitä minä teen?” -pelillä, jossa englanniksi selitettiin toisille eri kategorioiden sanoja. Opetettiin toisillemme myös tervehdyksiä ja muita yleisiä lauseita sekä suomen että unkarin kielillä. Kakkosvuoden opiskelijoiden kanssa keskustelua käytiin Suomen ja Unkarin koulutusjärjestelmien eroista. Ryhmissä teimme myös Clipsillä näytelmät, joissa käytettiin englannin 4. kurssin sanoja.

         Iida Tyni

Kaikin puolin mukava vierailu

Elokuussa unkarilaiset kävivät Ylitorniolla, lukiossamme. Heidän vierailunsa tuntui kaikin puolin mukavalta, hauskalta ja jännittävältä. Oli kiva nähdä, miten he reagoivat kouluumme, tapoihin ja erilaisiin tehtäviin.

Aloitimme tutustumisleikillä, jonka aikana piti esimerkiksi kävellä kuin karhu ja kauhoa lumessa, joka ulottui polviin asti. Sen jälkeen pelasimme Quizletia, jossa oli suomen ja unkarin kielen sanoja, ja ryhmissä oli ainakin yksi meidän lukiosta ja yksi unkarilainen.

- Unkarilaiset oli hauska ottaa vastaan. Vieraamme olivat erittäin ystävällisiä ja kohteliaita. Alkuun otettu tutustumisleikit olivat minun mielestäni aivan turhia. Oli paljon hauskempi päästä keskustelemaan. Vaikka kaikkia aluksi jännitti, niin hyvin pian kaikki puhuivat kaikkien kanssa. Näin kommentoi Santeri Nurminen.

Antti Naasko

Kiitos hauskasta vierailusta unkarilaisile ja Ylitornion seurakunnalle!

Kuvat Sari Lantto

Takaisin edelliselle sivulle