iConnectED2. Prof. Heljä Antola Crowe: Embracing the multicultural world

Julkaistu: 26.04.2019 klo 18.53

- Religions are parts of the deep structures of cultures. It is important to be open to new experiences with new cultures and get to know new cultures, said professor Heljä Antola Crowe from Bradley University, Peoria, USA on a videoteleconference 26.4.2019.

Ykköset olivat UE1-kurssilla yhteydessä Bradleyn yliopistossa työskentelevään professori Heljä Antola Croween Skypen välityksellä ja esittivät hänelle uskontoon ja amerikkalaiseen kulttuuriin liittyviä kysymyksiä.

Uskontoon kuuluu erilaisia puolia: myytit, opit, rituaalit, kokemukset, yhteisöllisyys, aineellisuus ja moraali. Seuraavassa ykkösten kommentteja keskustelusta.

 • Oli todella mukavaa keskustella Heljän kanssa, opin paljon uskonnosta lisää. Oli mukavaa että keskustelimme englanniksi, jolloin kielitaitokin parantui. Hän kertoi, että kirkkoihin tullessa ihminen toivotetaan paljon paremmin tervetulleeksi kuin täällä Suomessa. Keskustelut menivät mielestäni hyvin, kaikki puhuivat ja yrittivät parhaansa. Kaikki osapuolet tulivat ymmärretyksi, kaikkiaan mukava kokemus.

 • Keskustelusta opin että uskonnot ovat erilaisia jokaisessa kulttuurissa, mutta niitä yhdistää myös monenlaisia samanlaisuuksia. Maailmalla on monen näköisiä uskontoon liittyviä rakennuksia. Meidän pitäisi ymmärtää kaikkia uskontoja ja ei loukata ketään uskontojen perusteella. Oma keskustelu meni mielestäni ihan hyvin ja hän ymmärsin hyvin meidän kysymykset ja vastasi kattavasti niihin.
 • Usko USA:ssa on, että rakkaus on tärkeintä elämässä, sekä että siellä erilaisia rituaaleja, jotka voivat olla alkuperäiskansan ajoilta.
 • Keskustelu oli erittäin mielenkiintoinen ja ainakin globaalisuus minulle merkitsee paljon ja se on ihana asia. Arvioin omaa toimimista asiallisena ja keskustelun tavoitteluna. Olisin tottakai halunnut kysellä enemmän Yhdysvalloista ja keskustella enemmän muutenkin.

 • Siellä on monia eri uskontoja ja jotkut ovat avoimia sen kanssa. Toisia täytyy aina kohdella samanarvoisina kuin meitä, olivat ne mistä tahansa tai minkälaisia tahansa. Opin keskustelusta sen verran, ettei tarvitse jännittää ja olisin voinut puhua enemmän mutten tiennyt mitä ja miten sanoa.
 • USA:n uskonnolliset tavat olivat hieman erilaisia kuin suomalaisten. Meidän täytyy yrittää ymmärtää muiden ihmisten ajatuksia ja heidän uskomuksiaan. Kaikki ihmiset ovat tärkeitä ja kaikkia kuuluisi arvostaa. Opin keskusteluista paljon USA:n uskonnollisesta kulttuurista. Meidän keskustelu meni mielestäni oikein hyvin ja ymmärsin mitä Heljä meille kertoi omista kokemuksistaan.
 • Keskustelu sujui hyvin. Opin että kirkoissa Yhdysvalloissa on erilaisia tapahtumia kuten päivällisiä. Ihmisten pitäisi olla avoimempia muita uskontoja kohtaan. Monesti kodeissa ei saa puhua uskonnoista, politiikasta tai seksistä.

 • Heljä Antola vastaili kysymyksiin todella laajasti, joka oli mukavaa. Minulle tuli yllätyksenä erityisesti osa asioista, joita hän kertoi myyteistä ja rituaaleista. Kohtelemme huomaamattamme ihmisiä, joilla on erilainen uskonnollinen tausta eri tavalla välttämättä itse edes sitä huomaamatta. Keskustelut sujuivat oikein mukavasti eikä kenelläkään vaikuttanut olevan ongelmia ymmärtämisen kanssa.
 • Opin että Amerikassa on laajemmin eri uskontoja, muun muassa Illinoissa on paljon juutalaisia, amisheja ja ateisteja. Skype-keskustelu sujui todella hyvin. Luokka yritti parhaansa mukaan lausua kysymykset oikein. Heljä puhui hyvin kattavasti ja omasta kokemuksesta.

 • Opin uutta Amerikan uskonnollisista myyteistä ja opeista, kuten siitä, että kaikissa uskonnoissa rakkaus on tärkeintä. Opin myös, miten amish-sana lausutaan. Kaikkia ihmisiä tulisi kunnioittaa riippumatta heidän asemastaan yhteiskunnassa tai uskonnosta. Mielestäni keskustelumme sujui hyvin, mutta olisimme voineet kommentoida hänen puheitaan enemmän. Heljän puhetta oli helppo ymmärtää.
 • Opin samoja asioita mitä kirjassa ja netissä, mutta oli kiva kuulla ne joltain amerikkalaiselta. Pitää kohdella eri tavalla ajattelevia ihmisiä normaalisti. Keskustelusta opin vähän englantia ja oma keskusteluni meni aivan hyvin vaikka vähän jännitti.

 • No opin vaikka ja mitä Amerikasta ja siitä miten siellä on asiat eri lailla kuin täällä Suomessa. Minun mielestäni keskustelut olivat todella hyviä. Erilaisiin asioihin uskovia ihmisiä pitää kohdella tasan samallalailla kuin muitakin ja kunnioittaa heidän perinteitään. Kirkot olivat erinnäköisiä kuin täällä. Amerikassa on todella kohteliaita ihmisiä.
 • Opin keskustelusta, että Yhdysvalloissa on useita erilaisia rituaaleja ja että kouluissa saattaa olla monen uskontokunnan edustajia. Vaikka ihmiset uskovat eri asioihin, pitää silti kunnioittaa kaikkia.
 • Oma keskusteluni meni hyvin. Ymmärsin hyvin mistä puhuttiin. Kaikkiaan keskustelu sujui hyvin.

 • Opin lisää amisheista. Meidän täytyy hyväksyä ja rakastaa toisia ihmisiä heidän taustoistaan riippumatta. Aivan kaikkea en keskusteluista ymmärtänyt, mutta oli todella mukavaa ja kehittävää keskustella ja kuunnella.
 • Keskustelussa opin, että kirkossa tarjotaan päivällistä. Meidän pitäisi hyväksyä ja vastaanottaa muunkin uskonnon edustajat. Ihmisten pitäisi olla avoimempia muita uskontoja kohtaan. Opin, että siellä ei saa kotona puhua seksistä, politiikasta tai uskonnosta. Se voi johtaa riitaan. Keskustelu onnistui hyvin. Yhteys toimi yllättävän hyvin.
 • Keskustelu oli mukava ja vaikka olin huono lausumaan, niin se sai silti selvää. Äänet olivat hyvät kun ei tarvinnut melkein huutaa etta kuulis vaan normaali puheella kuuli.

Sydämelliset kiitokset kiinnostavasta oppitunnista! Thank you so much for the interesting videoconference!

Kuvat ja teksti Mirjami Hyttinen

Takaisin edelliselle sivulle