Kesäyrittäjänä oppii monenlaista

Julkaistu: 21.08.2015 klo 11.47

Kesäyrittäjyyskurssi järjestettiin Ylitorniolla toista kertaa. Se avasi mahdollisuuden ansaita omat kesätienestit yrittämisen kautta! Yrittäjänä oli mahdollista toimia joko yksin tai kaverin kanssa.

Yrittäjyyskurssin palautetta olivat vetämässä Juhamatti Konttaniemi ja Katja Tuukkanen. Seuraavassa nuorten kokemuksia yrittäjyydestä.

- Yritykseni tarjosi arkiapua ja seuraa tarvitsijoille ja lastenhoitoapua lapsiperheiden vanhemmille. Kesäyrittäjyys kokemuksena oli opettava, vastuuntuntoa ja oma-aloitteisuutta lisäävä. Opin yrityksen kautta menojen ja kulujen säätelyä sekä uusia asioita yrittäjyydestä. Kurssi myös lisäsi omaa yrittäjyysintoani ja voisinkin tulevaisuudessa opiskelujeni jälkeen kuvitella alkavani yrittäjäksi. Suosittelen kesäyrittäjyyttä kaikille, joilta löytyy vähänkään innostusta. Oma innostukseni vain kasvoi kesän aikana, totesi  Henna.

- Perustin yrityksen itse nimeltä Pihanhoito Ny, koska sain siihen mahdollisuuden tämän kurssin ansiosta. Toimikuvaani kuului pihatyöt ynnä muut sellaiset. Töitä tuli tehtyä sen verran kuin niitä riitti, ja yritys oli taloudellisesti kannattava. Mielestäni yrittäjyys ja kurssi olivat mukavia ja suosittelen kurssia myös muillekin, kertoi Perttu.


- Perustin yrityksen Jassun ratsastus NY yksin. Perustin yrityksen, koska uskoin sen olevan tuottoisa ja se on minulle mieluisaa tekemistä. Kesän aikana tarjosin talutusratsastusta, alkeisratsastustunteja, sekä maatalouspalveluita. Yrittäjyys opetti minulle, että on ihan fiksua laittaa tulot ja menot ylös, päätteli Jasmine.

- Perustimme Piha ja Kerhopojat NY -nimisen yrityksen. Sen toimenkuvaan kuului pihatyöt ja kerhotoiminta. Perustin yrityksen Petterin kanssa. Teimme myös maalaustöitä. Yrittäjyys opetti meille tulojen ja menojen käsittelyä, ihmisten kanssa bisnes-asioista keskustelua ja monipuolista työtä, selitti Eevert.

Kuvat Eevert Kuusamo ja Mirjami Hyttinen

- Teimme Kallen kanssa talonmies-palvelu yrityksen. Aloimme ensin soitella eri yrityksille siinä toivossa, että saisimme pitempiaikaisen työpaikan. Emme kuitenkaan saaneet vakituista paikkaa, joten aloimme tehdä yksittäisiä urakoita. Teimme kesän aikana monia erilaisia urakoita, esimerkiksi matonpesua ja puiden halkomista. Töitä oli Ylitorniolla ja Pellossa. Minusta oli ihan mukava tehdä hieman eri lailla töitä kuin viime kesänä, koska sai itse päättää työajat. Huomasin sen, ettei tulosta tule, jos ei itse ole aktiivisena tekemässä töitä. Minusta kesä meni aivan hyvin, vaikka ensimmäiset viikot olivat vaikeita, arvioi Arttu.

Kuva Kalle Stenberg

- Perustin yrityksen nimeltä AT-talkkarit Arttu Sivulan kanssa, kertoi Kalle. Yrityksen toimenkuvaan kuului muun muassa pihanhoitopalvelut ja kiinteistöjen hoito. Perustin kesäyrityksen, koska halusin kokeilla jotakin uutta normi kesätöiden tilalla. Kesän aikana ajoin pyöräkonetta, trimmeröin ojanlaitoja, keräsin risuja, lapion hiekkaa ja tein puutöitä. Yrittäjyys opetti minulle talouden hoitoa, ja siinä huomasi, kuinka tärkeää on itse olla aktiivinen hakemaan töitä. Mainoksia piti muistaa jakaa vähän joka paikkaan, että ihmiset saivat tiedon yrityksestämme.

Paavo kertoo: - Perustin yrityksen nimeltä Maa ja konetyöt Huhta NY, joka tarjosi työvoimaa pääasiassa maataloille. Yrityksen pitäminen oli helppoa, mutta samalla opettavainen kokemus. Opin perusasiota yrittäjyydestä, esimerkiksi kuinka kirjanpitoa pitää pitää. Mielestäni kesäyrittäjyys on hyvä tapa tutustua yrittäjyyteen, koska NY yritys on paljon helpompi yritysmuoto kuin mikään muu. Työtehtävät olivat minulle entuudestaan tuttuja ja työtunteja kertyi 300h, joten tienasin kesäyrittäjyydessä myös aivan hyvin. Suosittelen kesäyrittäjyyttä kaikille, jotka ovat kiinostuneet yrittäjänä työskentelystä. Tulevaisuudessa voisin harkita toimivani yrittäjänä.

Työtehtäviin kuului esimerkiksi kaivinkonetyöt.

Kuvat Paavo Huhta

Takaisin edelliselle sivulle