Kevään 2022 ylioppilasjuhla ja lukuvuoden päättäjäiset

Julkaistu: 06.06.2022 klo 11.21

Tämän kevään ylioppilaita voisi luonnehtia poikkeusaikojen ylioppilaiksi. Koronapandemia katkaisi lähiopetuksen ykkösvuoden kevätlukukaudella ja siirsi opiskelun koteihin. Kakkosluokallakin opiskeltiin ajoittain etänä, ja odotettu vanhojenpäivä siirtyi pandemian vuoksi abivuoden elokuuhun. Kolmosvuoden kielimatka Lontooseen vaihtui ensin toiveikkuuteen siitä, että ehkäpä matka onnistuisi Milanoon, mutta koronan omikronmuunnoksen leviämisen takia sekin osoittautui mahdottomaksi toteuttaa, joten kielimatka tehtiin Ylläkseen talvisiin maisemiin. Myös robotiikkahankkeen opiskeluviikko ja korkeakouluvierailut jouduttiin toteuttamaan etänä.

Ehkäpä juuri lukuisten muutosten vuoksi tämän kevään ylioppilasjuhla tuntui erityisen juhlavalta ja tunteikkaalta. Juhlan tuntua lisäsi myös se, että vuoden 1972 ylioppilaat eli tämän vuoden riemuylioppilaat saattoivat osallistua juhlaan kahden vuoden tauon jälkeen.

Lukiostamme valmistui kolmetoista ylioppilasta.

Ylioppilaat edessä vasemmalta Nea Kreivi, Anna Korpi, Milla Miikki, Senni Välimaa, Laura Kangas, Olivia Huhta, Inka Honkuri ja Johanna Juvani. Takarivissä vasemmalta Santeri Nurminen, Antti Naasko, Arttu Lassheikki, Ukko Tuomas ja Heikki Räisänen.

Lakitettavat tulivat saliin juhlavasti lippukulkueessa. Säveltäjä Kai Nieminen soitti Finlandia-hymnin, ja lippua kantoi Ukko Tuomas.

Juhlassa kuultiin kolme musiikkiesitystä. Kati Välimaa ja Taina Nurminen esittivät koskettavan Lainaa vain -laulun, jonka suomenkieliset sanat ovat Hectorin, ja äiti ja tytär, Kati ja Siiri Välimaa, lauloivat Ellinooran Leijonakuningas-laulun Taina Nurmisen säestyksellä.

Taina Nurminen säesti Kati ja Siiri Välimaata

Riemuylioppilas Kai Nieminen soitti teoksen Laulu Tornionjoelle, jonka hän on säveltänyt 17-vuotiaana vuonna 1970. Nieminen kertoi Ylitorniolle ajaessaan pysähtyneensä katsomaan Kukkolankosken kuohuja ja ihastelleensa sitä voimaa, joka kuohuvassa virrassa on: ”Vieköön tuo sama voima teitä elämässänne eteenpäin”, Nieminen sanoi lakitettaville nuorille musiikkiesityksenä saatesanoina.

Riemuylioppilas Kai Nieminen

Juhlassa kuultiin myös kolme puhetta. Rehtori Sari Lantto kertoi lukuvuosikatsauksessaan menneestä lukuvuodesta ja sen tapahtumista. Koronan hellittäessä on pikku hiljaa päästy toteuttamaan projekteja ja kohtaamaan kasvotusten yhteistyökumppaneita.

Riemuylioppilas Juhani Salmi

Riemuylioppilas Juhani Salmen puhe käsitteli muutosta, ja ylioppilas Santeri Nurmisen lukiotaivalta, josta tuli vuosien myötä tuttu ja turvallinen ja joka nyt, uuden kynnyksellä, jää taakse. Molemmat loistavat puheet julkaistaan verkkolehdessä.

Ylioppilas Santeri Nurminen
 

Henkilökunnan onnittelut toteutettiin perinteisesti kuvien ja musiikin kielellä: ”Voisinpa luvata / Sulla on voittajan arpa / Voisinpa luvata / Lempeesti kohtelee maailma - - ja ketä rakastat / Ja mitä haluatkaan / Sen myös saat”. Kuvakoosteessa muisteltiin lukiovuosien tapahtumia.

Tänäkin vuonna stipendejä jaettiin paljon. Lukiolla on stipendirahasto, jonka osinkotuotot jaetaan joka vuosi valmistuville. Osa stipendeistä on ryhmästipendejä, joilla rahoitetaan kielimatkoja. Lämpimät kiitokset kaikille stipendejä lahjoittaneille!

Juhla huipentui todistusten jakoon ja lakitukseen, jossa rehtorin apuna olivat toisen vuoden opiskelijat Melina Maijanen ja Mimmi Antila

Lakitusvuorossa ylioppilas Nea Kreivi

Ylioppilaaksi julistamisen jälkeen laulettiin Gaudeamus, ja juhla päättyi Maamme-lauluun.

"Ylioppilastutkintolautakunnan minulle suomin valtuuksin julistan teidät ylioppilaiksi." Ensin lakin painoivat päähän tuoreet ylioppilaat ja sitten riemuylioppilaat.

Juhlan jälkeen riemuylioppilaat ja lukion henkilökunta kahvittelivat vielä lukiolla ja riemuylioppilaat kertoivat lukion jälkeisistä elämänvaiheistaan.

Rehtori Sari Lantto, kannatusosakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Juha Alapuranen, lukion opettajat ja riemuylioppilaat kahvilla juhlan päätteeksi.
 

Vuoden 1972 ylioppilaat

Ylioppilaat veivät juhlan lopuksi ruusun sankaripatsaalle osoituksena kiitollisuudesta menneitä sukupolvia kohtaan.

Teksti Terhi Hammare

Kuvat Terhi Hammare, Sari Lantto, Heikki Räisänen

Takaisin edelliselle sivulle