Kullervon traaginen tarina sijoittuu Tornionlaaksoon?
Julkaistu: 28.02.2019 klo 07.17
Kakkosten äidinkielen tunnilla oli vierailijana Kalervo Pääkkö kertomassa Kullervon tarinaa Kalevalasta. Hän osoitti vakuuttavasti, että osa tarinasta voi sijoittua Tornionlaaksoon.
Kalervo Pääkkö avasi Kullervon traagista tarinaa runoista. Samalla hän myös sijoitti runojen tapahtumapaikkoja kartalle. Elias Lönnrot julkaisi Kalevalan ensi kertaa 1835. Kalevala liittyy kansallisromantiikkaan Suomessa. Se on vaikuttanut monin tavoin suomalaisiin.
Kullervo on Untamolassa kasvanut kaltoinkohdeltu orpolapsi, joka joutuu kokemaan julman lapsuuden isiensä veljesvihan seurauksena. Hänen elämänsä tragedia on katkeruus, joka lopulta tuhoaa hänet.
Kullervon tarinaa luettin netistä. Täältä alkaa kuvaus Kullervon kovasta lapsuudesta.
Seuraavassa kakkosten palautetta Kalevala-tunnista.
- Kuulimme Kullervon tarinasta enemmän. Mieleeni jäi esityksen aikana näytetyt Akseli Gallen-Kallelan taideteokset, jotka pohjautuvat kertomukseen, esimerkiksi Kullervon kirous. Opin, että monet ovat tulkinneet Kalevalan tapahtumien sijoittuneen eri puolille Suomea, myös Tornionlaaksoon. Kiitos vierailijalle!
- Opin kansalliseepoksestamme sen, että tapahtumia siitä on voinut käydä Torniolaaksossa. Minulle jäi mieleen moni asia Kullervosta esim. hän oli orpo poikalapsi.
- Hämmästyin kuinka pitkä Kalevala oikeasti on. Yksikin runo on noin laaja.
- Kalevalasta jäi mieleen se, että Aleksi Gallen-Kallela on kuvittanut tiettyjä kohtia siitä. Esimerkiksi kuva siitä, kun Kullervo löysi kiven leivästään on näytillä Helsingissä Ateneumissa. Opin sen, että Kalevalan kertomukset on myös mahdollisesti Aavasaksan ja Svansteinin alueella tapahtunut.
- Jäi ainakin mieleen syvällisemmin Kullervon elämä ja että se osa tapahtumista sijoittuu tänne Torniolaaksoon. Että se on paljon suurempi kokonaisuus kuin osasi ajetella.
- Kalevalasta jäi se mieleen, että tapahtumat runossa Kalervo painottuvat Karjalaan. Toinen paikka mistä siinä puhutaan on oletettavasti Torniolaakso. Kalervo oli runon päähenkilö sekä hän oli huonon onnen tuoja. Kansalliseepoksemme on tehty 1800-luvulla ja se sisältää paljon runoja.
- Kalevalasta jäi mieleen Kullervon tarina ja se, kuinka tapahtumat sijoittuvat Tornionjokilaaksoon.
Kuittasjärvi ja Paamajärvi ovat mahdollisesti Kullervon loppupuolen runojen tapahtumapaikkoja. Nimet muistuttavat karjalaisia vastiineita, ja runon neuvot siitä, mistä Kullervo löytäisi vanhempansa, vastaavat karttaa: kulje luoteeseen, vastaan tulee vaara (Aavasaksa), sen vasemmalla puolella joki (Tornionjoki).
Kiitos Kalervo Pääkölle vierailusta!
Kuvat ja teksti Mirjami Hyttinen