Kuvittele toivottava tulevaisuus! – Lukiolaiset osallistuivat LUKE-hankkeen tulevaisuustyöpajaan

Julkaistu: 14.12.2022 klo 18.19

Millaiset asiat ovat vaikuttaneet siihen, minkälainen nykyhetki on? Mitkä tämän hetken asiat vaikuttavat tulevaisuuteen? Mitä sellaista hyvää on nykyhetkessä, jota pitäisi vahvistaa, jotta tulevaisuus olisi parempi? Muiden muassa tällaisia kysymyksiä pohdittiin tänään lukiolla, kun opiskelijat osallistuivat LUKE-hankkeen järjestämään Suomen itsenäisyyden juhlarahaston tulevaisuustyöpajaan.

Tapahtuman vetivät hanketyöntekijät Elina Pehkonen ja Anu Turunen, ja mukana oli myös opinto-ohjaajaopiskelija. LUKE tarkoittaa Lukion laatu- ja saavutettavuushanketta, jonka tavoitteena on lukiossa ja sen nivelvaiheissa tapahtuvan ohjauksen ja tuen vahvistaminen sekä verkostomaisen yhteistyön kehittäminen. Hanke alkoi 1.6.2022 ja päättyy 31.7.2023.

Tulevaisuustaajuustyöpajan tavoitteena on lisätä nuorten kykyä kuvitella erilaisia tulevaisuuksia ja vahvistaa ymmärrystä siitä, että jokainen voi olla mukana ratkaisemassa erilaisia yhteiskunnan haasteita.

Seuraavassa lukiolaisten kommentteja tapahtumasta:

- Sai hyvän mahdollisuuden pohtia omaa tulevaisuutta. Toisenlaisen tulevaisuuden miettiminen ja eri vaihtoehtojen harkitsemisen avarsi mieltä. Opin myös, että tulevaisuus ei tarvitse olla täysin suunniteltu vaan se voi muuttua ja olla silti ainutlaatuinen.

- Aamun Tulevaisuus taajuus -työpäivä oli virkistävä vaihtelu kouluarkeen. Koulutus auttoi meitä hahmottamaan mahdollisen tulevaisuudensuunnitelman. Se antoi osviittaa siitä, minkälainen elämäni voisi olla.

- Oli aivan mukava miettiä, että minkälaisia jokaisen tulevaisuuden suunnitelmat voi olla ja minkälaisia vahvuuksia on jokaisella jne.

- Oli mukavaa tehdä välissä jotain muuta kuin opiskella normaalisti ja oli kiva, että sai itse suunnitella omaa tulevaisuutta ja pohtia eri valintoja eri tehtävien kautta.

- Pohdin omia tulevaisuuden valintoja eri näkökulmilla, joka avarsi omaa näkemystäni tulevaisuuden suunnitelmistani.

- Mukava erilainen kokemus jossa ajateltiin asioita joita ei normaalisti ajattelisi ainakaan niin tarkasti.

- Piirtelin omaa tulevaisuutta moneen kertaan.

- Tapahtuma oli aivan ok vaihtelua mutta ehkä vähän tylsä.

- Oli mukavaa vaihtelua opiskelusta. Se sai miettimään omaa tulevaisuutta ja miten voi itse vaikuttaa siihen.

- Hankkeessa suunnittelimme omaa tulevaisuuttamme ja jossittelimme yhteiskunnan tulevaisuutta. Piirsimme ajatuskarttoja ja aikajanoja. Oman tulevaisuuden kirjoittaminen paperille oli yllättävän vaikeaa, varsinkin kun ei ole vielä varsinaisia suunnitelmia tulevaisuudelle.

- Tapahtuma oli mukava. Pääsin pohtimaan missä olen kymmenen vuoden päästä.

- Tapahtuma oli mielestäni aivan mielenkiintoinen. Tapahtumasta sai irti hyviä asioita tulevaisuutta varten. Tunneilla oli tosi pohdiskelevia aiheita, jotka olivat myös mukavaa. Tapahtuma oli mukavaa vaihtelua normi arkeen.

- Oli mielenkiintoista, mutta myös vaikeaa miettiä, millainen tulevaisuus voisi olla. Oli kiva kuulla miten unelmat voivat toteutua, vaikka suunnitelmat välillä muuttuvatkin yllättävien tekijöiden takia.

- Aamu kului oikein mukavasti. Oli mielenkiintoista ja samalla haastavaa pohtia omaa tulevaisuutta ja ottaa huomioon mahdolliset sattumat, jota voi tulla matkalla vastaan. Tietysti ohjelma menettää merkitystään, jos näitä asioita on pohtinut jo ennenkin. Mukava ja opettavainen tunti.

Kiitos Elinalle, Anule ja Susannalle mielenkiintoisesta tilaisuudesta haastaa tulevaisuusajattelua ja Seija-opolle tapahtuman järjestämisestä!

Teksti ja kuvat Terhi Hammare

Takaisin edelliselle sivulle