LUMA-kurssilaiset Heurekassa

Julkaistu: 30.05.2023 klo 18.05

Heurekan reissu alkoi torstaina 25.5. klo 21.10, kun kokoonnuimme odottamaan junaa Ylitornion juna-asemalle. Junassa vietimme aikaa yhdessä ravintolavaunussa toistemme seurasta nauttien ja korteilla pelaten. Matka Tikkurilan asemalle kesti reilut 12 tuntia. Kun saavuimme seuraavana aamuna Tikkurilaan, kävelimme innokkaina asemalta suoraan Heurekan tiedekeskukseen.

Tiedekeskuksessa katselimme ja kokeilimme sen näyttelyiden antia, ja yksi kohokohta oli elokuvan katsominen Heurekan Planetaariossa. Elokuva käsitteli erilaisia luonnonilmiöitä ja kestävää kehitystä.


Heurekassa meillä oli kaiken kiertelyn keskellä opastettu laboratoriotyö, jossa tutkimme DNA:ta. Työmme oli nimeltään DNA-elektroforeesi ja sen avulla selvitimme bakteerien DNA:n pituuksia. Ensin valmistimme geelin elektroforeesia varten. Sen jälkeen saimme kuusi eri koeputkea, joissa oli tuntemiamme DNA-näytteitä. Katkaisimme koeputkissa olevia näytteitä entsyymeillä, jotta meillä on jotain mihin verrata tuntematonta DNA:ta.

Labratyössä ensimmäisenä vaiheena me opettelimme käyttämään teollisen luokan pipettejä, jotka tulivat kovaan käyttöön. Seuraavaksi pipetoimme eri näytteitä toisesta koeputkesta toiseen ja sekoitettiin niitä mikrosentrifugissa. Viimeiseksi kaadoimme sekoitukset puskuriliuokseen, josta pystyttiin tarkastella lopputuloksia eli kuinka pitkiä eri geenit olivat. Tällä menetelmällä pystyy selvittämään esimerkiksi lapsen isän tai vaikkapa sen ketä henkilöitä on ollut rikospaikalla. Työ oli erittäin mielenkiintoinen ja mukava.

Tekoäly oli Heurekassa yksi isoimmista teemoista. Useat näyttelyn kohteet toimivat tekoälyllä. Siellä oli esimerkiksi tekoälyllä toimiva kivi-paperi-sakset -peli ja tekoälyllä toimiva kamera, joka tunnisti kasvojen ilmeistä tunnetilan. Lisäksi yksi näyttelyn kohteista oli robotti, joka rakensi käytetyistä tuotteista uusia käyttöartikkeleita.

Heurekan jälkeen menimme junalla Helsingin rautatieasemalle, josta lähdimme kaupungille viettämään vapaa-aikaa. Kävimme katsomassa Helsingin nähtävyyksiä ja tietysti shoppailemassa. Kotiinlähtö Ylitorniolle alkoi perjantai-iltana. Reissu oli kokonaisuudessaan hieno kokemus mahtavan ryhmän kanssa!

LUMA-kurssin opiskelijat

Takaisin edelliselle sivulle