Onnea, Ylitornion yhteiskoulu ja Ylitornion yhteiskoulun lukio! 50 vuotta lukiokoulutusta ja 75 vuotta koulutusta

Julkaistu: 23.08.2022 klo 20.08

Rehtori Sari Lantto ja opiskelijoita

Ylitornion Yhteiskoulun Kannatusosakeyhtiö perustettiin 75 vuotta sitten maaliskuussa, ja elokuun 21. päivänä vuonna 1947 yksityinen oppikoulu sai perustamisluvan – tosin jo vuotta aiemmin 45 opiskelijaa oli aloittanut koulunkäynnin oppilaitoksessa, jolla ei ollut vielä virallista lupaa. Oppikoulun ensimmäinen rehtori oli Elsa Säippä-Keränen.

Ensimmäiset keskikoulun päättötodistukset jaettiin vuonna 1951. Oppilaita oli 172 ja päättötodistuksen saajia 25. Kaksi vuotta myöhemmin valmistui oma koulurakennus, nykyinen vanha puoli.

Vuonna 1963 koulu laajeni täysiluokkaiseksi oppikouluksi ja kouluhallitukselta saatiin lupa järjestää lukiokoulusta. Samana vuonna valmistui myös koulun lisärakennus eli nykyinen uusi puoli. Ensimmäiset omat ylioppilaat valmistuivat vuonna 1966. Heitä oli 25.

Vuonna 1972 Suomessa toteutettiin peruskoulu-uudistus, mikä tarkoittaa sitä, että oppikoulu ja kansakoulu yhdistettiin yhtenäiseksi peruskouluksi. Uudistus toteutettiin vaiheittain, ja ensimmäisenä peruskoulujärjestelmään siirryttiin Lapin läänissä. Näin Ylitornion kuntakin siirtyi peruskoulujärjestelmään, ja Ylitornion yhteiskoulussa jatkoivat enää lukio-opiskelijat. Opiskelijamäärä putosi 513 oppilaasta 181 oppilaaseen.

Ensimmäiset peruskoulun käyneet oppilaat suorittivat ylioppilastutkinnon vuonna 1980. Heitä oli 37. Kahta vuotta myöhemmin lukiossa alkoi kurssimuotoinen opetus. Vuonna 1987 koulun nimi muuttui Ylitornion yhteiskoulusta Ylitornion yhteiskoulun lukioksi.

Tänään juhlistimme lukio-opetuksemme puolivuosisataista syntymäpäivää lämminhenkisessä tilaisuudessa arkisen aherruksen lomassa.

Paljon on aihetta juhlaan. Viime vuonna lukio valittiin Apple Distinguished School -kouluksi, ja tänä vuonna lukio sai Erasmus+ -akkreditoinnin Opetushallitukselta. Digitaalista oppimisympäristöä käytetään ja kehitetään aktiivisesti, ja pieni oppilaitoksemme on kansainvälisyydessä kokoaan paljon isompi. Ylitornion lukio on myös yksi harvoista Suomessa toimivista yksityisistä lukiosta.

 Kakkosvuoden opiskelijoita kakkukahvijonossa

Juhlapäivänä saattoi rentoutua myös suklaameditaatiossa, jonka järjestivät kouluterveydenhoitaja Jenni Mäkikyrö ja koulukuraattori Milla Tofferi.

Teksti ja kuvat: Terhi Hammare

Lähteet: rehtori Sari Lanton diaesitys ja yhteiskoulun ja yhteiskoulun lukion 50-vuotisjuhlajulkaisu Opin väylä

Takaisin edelliselle sivulle