Penkkarit 2023

Julkaistu: 10.02.2023 klo 20.30

Penkkaripäivänä lukion täyttää hulina ja hyörinä: viitat hulmuavat, pillit soivat ja nuorimpien opiskelijoiden kasvot täyttyvät huulipunan jäljistä. On abien viimeinen koulupäivä.

Tänä vuonna penkkariaamu alkoi passin tarkastuksella: abit olivat jo ovella kouluun tulijoita vastassa, ja sisälle pääsi passia näyttämällä. Sehän kyllä sopiikin varsin hyvin kansainvälisen lukion meininkiin! Jos passi oli kotona, sai kasvoihin huulipunalla piirretyn merkin.

Esitelläänpä seuraavaksi abien penkkariasut:

Koulun abit olivat sisustaneet uuteen uskoon. Tässä Mimmi ja Melina viimeistelemässä työtä:

Abien pitämässä aamunavauksessa ja sen jälkeenkin ykkösiä ja kakkosia muistutettiin tuon tuostakin, että osalla lukiolaisista koulu loppuu ja osalla se jatkuu vielä mittaamattoman määrän päiviä.

Ykköset ja kakkoset pääsivät mittelemään taitojaan abien heille rakentamalla liikuntaradalla. Tehtävänä oli myös suunnitella ja esittää tanssikoreografia sekä piileskellä abeja koulun tiloissa. Jumppaamaankin nuorimmat opiskelijat laitettiin - asiaankuuluvasti pellehatut ja pellenenät päässä.

Päivä huipentui viittatanssiin lukion pihalla. Vuoden 1966 abiturientit aloittivat perinteen, joka jatkuu edelleen: lukionsa päättävät pukeutuvat punaisiin viittoihin, joihin kirjotaan abiturientin nimi ja vuosiluku. Yleensä nuoret valitsevat viitan, jossa mahdollisesti omat sisarukset, serkut tai muut sukulaiset tai jopa omat vanhemmat ovat aikanaan tanssineet.

Sofian, Helmin ja Cecilian viitassa ovat tanssineet myös heidän vanhemmat sisaruksensa:

Viittatanssin oli tänäkin vuonna ohjannut liikunnanopettaja Soili Tolonen. Katsojia kerääntyi paikalle mukava määrä kannustamaan koulunsa päättäviä. Tanssin päätteeksi kakkosluokkalaiset kantoivat abiturientit ulos koulusta kuorma-auton lavalle, ja katsojat palkittiin karkkisateella. ”Meillä loppuu koulu!” kajahti auton lavalta.

Onnea matkaan, ihanat abit!

Teksti ja kuvat Terhi Hammare

Takaisin edelliselle sivulle