Puhekurssi hioi työnhakutaitoja verkossa
Julkaistu: 31.10.2017 klo 19.47
Puhekurssilla äi7 opiskellaan erilaisia elämään liittyviä puhetaitoja. Tiistaina 31.10. puhekurssilaiset olivat Skype-yhteydessä Pellon lukiolaisiin. Keskustelun aiheena oli kuvitteellinen työ- tai opiskelupaikan haku ja toisten esittelyjen kommentointi. Nykyään tehdään paljon myös videohakemuksia. Loput esittäytymiset tehdään 7.11.
Etukäteen oli harjoiteltu työnhakua ja kuviteltu mahdollisia kysymyksiä. Oman haasteensa tiistain tuntitilanteeseen antoi viime päivinä pätkinyt verkko, mutta keskustelusta selvittiin kännykän avulla jaetun nettiyhteyden ja langallisen piuhan avulla. Seuravaassa puhekurssilaisten mietteitä tilanteesta.
- Opin, että pitää osata kysyä kysymyksiä, koska se kertoo mielenkiinnosta. Taustatutkimus on myöskin tärkeä, koska sen avulla voit selvittää mitä sinun pitää opiskella ja näet mitä tarvitse kyseiseen juttuun.
- Hakutilanteessa pitää olla asiallinen, ystävällinen ja positiivisella asenteella. Siihen pitää myös valmistautua hyvin ja varautua hieman henkilökohtaiseempiinkin kysymyksiin, kuten omista vahvuuksista ja heikkouksista. Katsekontakti on myös ehdottoman tärkeä, jotta keskustelu pysyy mielekkäänä.
- Minusta tämä ei vastannut tavallaan ollenkaan työhakemustilannetta. Oikeassa tilanteessa pitää päästä yli myös jännityksestä.
- No kannattaa esitellä itsensä ja valmistautua kysymyksiin ja yrittää miettiä itse kysymyksiä.
- Pitää kertoa itsestä lyhyesti mutta ytimekkäästi ja olla iloisin mielin haastattelussa ja valmistautua kysymyksiin.
- Verkon välityksellä käytävä keskustelu on huomattavasti haastavampaa kuin kasvotusten käyty. Katsekontakti, toisen eleet ja ilmeet eivät välity niin selkeästi kuin kasvotusten käydyssä keskustelussa. Niillä jos jollain on suuri merkitys sujuvaan keskusteluun.
- Työhaastattelussa tärkeää on sujuva, hidas ja hyvä ääninen puhuminen. Ei kannata kertoa itsestään liikaa, jotta haastattelijalle jää kysymyksiä kysyttäväksi.
- Katsekontaktia on helpompi välttää ja kuvauksessa tahtoo olla ongelmia.
- Opin työpaikan hakemisesta sen verran, että pitää olla hyvin valmistautunut haastatteluun. Kannattaa miettiä valmiiksi se, mitä voisi vastata tiettyihin kysymyksiin, mitä työnantaja voisi esittää. Rehellisyys ja iloisuus on hyvä olla.
Kommentoinnissa haastetta
- Toisen esittelyä on hieman vaikea kommentoida ainakin verkon kautta, koska kontakti ihmisten välillä ei ole samanlainen kuin kasvotusten. Haastateltavalta voisi kysyä mm. Tulevaisuuden suunnitelmista, harrastuksista ja mielenkiinnonkohteista.
- Toisen esitystä oli vaikea kommentoida, kun ei yhtäkkiä keksi kysymyksiä siihen alaan liittyen.
- Verkon välityksellä käytävässä keskustelussa kommentointi on erittäin tärkeää, sillä kommunikointi on muutenkin etäistä ja ei ihan yhtä sujuvaa kuin kasvotusten.
- Verkon välityksellä keskustelu ei ole välttämättä yhtä luontevaa eikä kaikkia kehonkuvia aina näy. Lisäksi siellä on aivan erilainen tunnelma eikä välttämättä jännitä yhtä paljon.
- Toisten esitysten kommentointi on omalla kohdalla aika haastavaa, kun en osaa mitenkään parhaiten kommentoida muita.
- Toisen esittelyä on yllättävän hankalaa kommentoida, etenkin jos ammatti on itselle vieras.
- Hakutilanteessa sinun on oltava oma itsesi, ja vakuutettava pöydän toisella puolella istuvat. Olemuksen on oltava reipas ja iloinen, ja sinun on osoitettava intohimoa hakemaasi koulu-/työpaikkaa kohtaan.
- Toisten kommentoiminen on aika hienovarasta touhua ja tosi hankalaa. Aina ei keksi miten kommentoida ja hienovaraisuudella tarkoita, ettei toista poljeta maahan erilaisuudella. Kysymyksiä: Miksi olet kiinostunut ammatista/työstä? Mitkä ovat työn varjopuolia? Oletko valmis kohtaan hankalia tapauksia, jos niitä tulee vastaan?
- Toisille kommentointi oli sinänsä haastavaa, sillä kun ei tiennyt etukäteen mikä ala on kyseessä. He esittelivät itsensä niin hyvin, että oli hieman haastava saada lisäkysymyksiä heille.
- Verkossa käyty keskustelu on hiukan haastavampaa. Alussa ei esimerkiksi voi kätellä tai halata. Katsekontakti on välillä hukassa verkon välityksellä. Verkko keskustelussa ei jännitä niin paljon kuin normaalissa tapaamisessa.
- Toisen esittelyn kommentointi on välillä vaikeaa, jos ei keksi mitä sanoa tai esitys on tarpeeksi kattava.
Jos kommentointi ja kysymysten keksiminen olisi oikein helppoa, sitä tuskin tarvitsisi harjoitella. Verkkokeskustelu antaa uutta haastetta puhetilanteeseen.
Kiitos keskusteluista, Pellon lukion opiskelijat ja äidinkielen opettaja Terhi Hammare!
Kuvat Mirjami Hyttinen