Ylioppilaaksi ja ammattiin - Heikki Räisänen ja Elias Kauvosaari kertovat kaksoistutkinnosta

Julkaistu: 25.04.2021 klo 12.21

Heikki Räisänen ja Elias Kauvosaari suorittavat kaksoistutkintoa: ylioppilastutkinnon lisäksi he opiskelevat sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinnon. Ylioppilastutkinnon he tekevät Ylitornion yhteiskoulun lukiossa ja ammattitutkinnon Torniossa Ammattiopisto Lappiassa. Tavoitteena on valmistua vuoden päästä sekä ylioppilaaksi että ammattiin.

Kahden tutkinnon yhdistäminen kuulostaa kovin työläältä. Miten päädyitte valitsemaan tällaisen opiskelupolun?

- Tiesin, että lukiossa pitää lukea paljon, ja ajattelin, että sen vastapainona olisi mukava opiskella myös alaa, jossa on käsillä tekemistä ja käytännön töitä, kertoo Elias.


- Kun pääsin yläasteelta ja keskiarvoni oli hyvä, halusin tulla lukioon, mutta halusin opiskella samalla myös ammatin itselleni, joten kaksoistutkinto vaikutti hyvältä ratkaisulta, sanoo Heikki.

- Kun yhteisvalinta piti tehdä yhdeksännellä luokalla, kaksoistutkinnosta sai hyvin tietoa opinto-ohjaajilta, ja niinpä se alkoi tuntua varteenotettavalta vaihtoehdolta. Eikä opiskelu ole ollut alkuunkaan niin työlästä kuin aluksi oletimme, molemmat vakuuttavat.

Heikki ja Elias suorittavat opinnot neljässä vuodessa. Ensimmäinen vuosi opiskeltiin kokonaan lukiossa. Toinen ja kolmas vuosi ovat jakautuneet niin, että kolme jaksoa on opiskeltu ammattikoulussa ja kaksi jaksoa lukiossa. Neljäntenä vuonna suoritetaan työssäoppimisjaksot ja myös ylioppilaskirjoitukset. Heikki tosin on aloittanut yo-kokeiden suorittamisen jo tänä keväänä, kolmantena opiskeluvuotenaan, ja takana on jo yhteiskuntaopin ylioppilaskoe.

Kuinka opiskelupaikan ja opiskelualan vaihtaminen useamman kerran kesken vuoden sitten on onnistunut?


- Kaikki on sujunut hyvin, ja kaikesta on ollut helppo saada tietoa, toteavat pojat. - Joitakin kursseja matematiikasta, fysiikasta ja englannista on lukiossa täytynyt tehdä itsenäisesti, mutta sekin on sujunut ongelmitta.

Myös asuminen vuorotellen kahdella paikkakunnalla on onnistunut hyvin, koska molempien vanhemmat asuvat Ylitorniolla ja ammattikoulujaksojen ajan on voinut asua Torniossa koulun asuntolassa. Koronan takia on toki opiskeltu paljon myös etänä.

Lukiossa kaksoistukinnon suorittajat opiskelevat kaikki pakolliset opinnot ja tietenkin panostavat niihin oppiaineisiin, jotka aikovat kirjoittaa. Heikki hajauttaa ylioppilaskokeet kolmelle tutkintokerralle, ja Elias aloittaa ensi syksynä, jolloin kirjoituskertoja tulee kaksi.

Valmistuttuaan pojat suuntaavat armeijaan, mutta mitä suunnitelmia heillä on sen jälkeen?

- Ensin haluan tehdä töitä ja sen jälkeen jatkaa mahdollisesti insinööriopintojen parissa, kertoo Elias.


- Armeijan jälkeen töitä ja samalla jatkuu mahdollisesti opiskelu, jos intoa vielä on. Insinööriksi voi opiskella myös töiden ohessa, mikä tällä hetkellä tuntuu mahdolliselta vaihtoehdolta, valottaa Heikki tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Minkälaiselle nuorelle suosittelisitte kaksoistutkintoa?

- Nuorelle, joka tykkää tehdä käytännön työtä ja saada myös yleistietoa. Sellaiselle, joka ei ole hyvä teoreettisissa aineissa, pelkkä ammattikoulu on parempi vaihtoehto.

Kiitos haastattelusta ja onnea opintoihin!

Teksti ja kuva: Terhi Hammare

Takaisin edelliselle sivulle