Ylioppilaamme maailmalla, osa 10: Kosmetologi, liiketalous
Julkaistu: 16.03.2016 klo 14.38
Yrittäjyyttä painottavana lukiona meillä on tällä kertaa ilo esitellä: Eveliina Kauvosaari, kosmetologi ja liiketalouden opiskelija/Tampereen amk, Proakatemia
Valmistuin ylioppilaaksi keväällä 2012, josta on pian jo neljä vuotta aikaa. Lukiovuosien jälkeen pidin reilun puolen vuoden tauon kaikista opiskeluista ja tein töitä, mikä osoittautui todella hyväksi vaihtoehdoksi omalla kohdalla. Välipuolivuotinen sytytti myös kipinän palata takaisin opiskelujen pariin. Muutin Ouluun ja aloitin kosmetologin opinnot. Puolitoistavuotta kestävä koulutus oli todella rankka, mutta tykästyin kovasti alaan ja halusin tehdä sitä myöhemmin ammatikseni yrittäjänä.
Päätin opiskella kosmetologin tutkinnon lisäksi myös liiketaloutta, koska näin saisin ”teoriatiedot” liiketoiminnan pyörittämiseen. Hain Vaasan Ammattikorkeakouluun liiketalouden koulutusohjelmaan ja sain sieltä opiskelupaikan. Ykkösvuotena kursseilla käytiin läpi liiketalouden perusteita kirjanpidosta logistiikkaan sekä omavalintaisia vieraita kieliä. Ensimmäisen vuoden perusopintojen jälkeen piti löytää itselle sopiva suuntautuminen. VAMKista en löytänyt itselle sopivaa suuntautumista, joten päätin hakea siirtoa Tampereelle, Turkuun tai Jyväskylään. Näissä ammattikorkeakouluissa suuntautumisvaihtoehtona on yrittäjyys tiimioppimismallilla. Halusin muuttaa Tampereelle ja sain siirron Tampereen Ammattikorkeakoulun Proakatemiaan. Proakatemia on tiimiyrittämisen yksikkö, jossa opiskelijat perustavat yrityksen ja tekevät siinä töitä, oppiakseen yrittäjyyttä käytännön kautta.
Proakatemian opinnot ovat kiinni siitä mitä itse tekee. Me perustimme osuuskunnan nimeltä Projektitoimisto Efekti, johon kuuluu 15 jäsentä. Teemme projekteja yrityksille oman mielenkiintomme mukaan ja hoidamme asiakassuhteet alusta loppuun itse. Asiakkaat ovat oikeita yrityksiä tai tavallisia kuluttajia, jotka maksavat tekemistämme palveluista. Tuntuu kuin olisi ennemmin töissä kuin koulussa. Meillä ei ole lukujärjestyksiä tai kursseja, vaan jokainen suunnittelee oman viikkonsa itse. Kokoonnumme tiimimme kanssa joka maanantai viikkopalaveriin, jossa käymme läpi tulevaa viikkoa ja käynnissä olevia projekteja. Sen lisäksi pidämme kaksi neljän tunnin ”pajaa” käsitellen valitsemaamme aihetta. Proakatemialla ei ole opettajia, vaan ainoastaan tiimikohtaiset valmentajat.
Olen tykännyt Proakatemiasta kovasti ja saanut ympärilleni huikean tiimin. Ajattelen, että liiketalous on hyvä pohja yrittäjyydelle ja monelle muullekin alalle. Proakatemian oppimismalli eroaa tavallisesta tuntiopetuksesta todella paljon ja tällainen ”vapaampi” opiskelumuoto on ollut minulle erittäin mieluinen. Meidänkin tiimissä on paljon erilaisia persoonia, mikä tekee yhdessä tekemistä mielenkiintoista ja kivaa. Olemme heitelleet ilmoille vaikka minkälaisia liikeideoita ja parasta on se, että Proakatemian aikana ehtii testailla erilaisia työtehtäviä ja löytää siitä oma ammatillinen suunta.
Liiketalouden koulutuksesta valmistuu valtava määrä tradenomeja ja varmasti kilpailu työpaikoista on kovaa. Omissa suunnitelmissa on oman liikkeen perustaminen, jolloin toimin itsenäisenä yrittäjänä. Vaikka kauneudenhoitoalan tarjontaa on jo valmiiksi, luotan omaan tekemiseen. Proakatemia antaa jo nyt mahdollisuuden ”tutustua” yrittäjän kuvioihin, koska kaikki hommat on tehtävä itse, jotta liiketoiminta pyörii ja kannattaa.
Yhteistyökyky ja joustavuus tärkeitä
Näin tiimioppimisen ympäristössä yhteistyökyky ja joustavuus ovat olleet tärkeitä taitoja. Myös asiakakkaan kohtaaminen ja sen palveleminen ovat Proakatemialla tärkeitä taitoja osata ja niitä pitää kehittää jatkuvasti. Markkinoinnin suunnittelussa tarvitsee kirjallisia taitoja sekä luovuutta, ja kaikki ”kirjallinen” materiaali on sähköisessä muodossa. Proakatemialla opiskelu on opettanut ajanhallintaa. Tarvitsee osata täyttää kalenteria niin, että toimisi mahdollisimman tehokkaasti ja kaikki tulisi hoidettua ajallaan. Myös valinnat omien opintojen sisällöstä tuo vapautta, mutta paljon vastuuta.
Lukiovuodet olivat yhdet elämäni parhaat ja voisin käydä sen uudelleen milloin vain. Olen todella kiitollinen, että jäin opiskelemaan sinne yläasteen jälkeen, vaikka lähtö maailmalle vähän houkuttelikin. Suosittelen todella lämmöllä tätä lukiota kaikille. Jos myöhemmin on tullut puhetta omista lukioajoista, monet ovat ihmetelleet ihaillen pienen koulun mahdollisuuksia. Kaikki hommat toimivat ja oppilaista pidettiin huolta. En löytänyt lukioaikana varsinaista ”unelma-ammattia”, vaikka sitä oli aikaa etsiä kolme vuotta. Silloin se tuntui ahdistavalta, mutta olen huomannut, että aina voi muuttaa suuntaa ja opiskella uuden ammatin.
Valmistun tradenomiksi joulukuussa 2017, jolloin matkaamme tiimimme kanssa ”Final Campille” todennäköisesti Amerikkaan. Teemme sinne kansainvälisen projektin ja juhlimme opintojen päättymistä. Tradenomiksi valmistuttua, tämän hetken suunnitelmissa on alkaa kauneudenhoitoalan yrittäjäksi. Viihdyn Tampereella, koska tämä on kaunis ja ihmisläheinen kaupunki, josta löytyy aina tekemistä ja näkemistä. Toisaalta, muutaman vuoden pois kotiseudulta olleena, kaipaan sinne ajoittain takaisin. Ajattelisin, että opiskeleminen riittää ainakin hetkeksi, vaikka takaraivossa kolkuttelee sisustussuunnittelijan, henkilöstöhallinnon sekä opinto-ohjaajan tutkinnot.
Kiitos Eveliinalle kattavasta esittelystä! Eveliinan yhteystiedot saa opolta. Toivomme myös saavamme Eveliinan vieraaksemme ensi syksyn aikana, muodossa tai toisessa, livenä tai tekniikan keinoin : )
Haastattelu Seija Holster