Ylitornion ja Pellon ykköset keskustelivat kirjallisuudesta

Julkaistu: 07.05.2021 klo 19.06

Äidinkielen ja kirjallisuuden kolmas lukiokurssi painottuu kirjallisuuteen, ja siksi Ylitornion ja Pellon lukion ykkösten yhteisen oppitunnin kirjallisuuskeskustelujen aiheina olivatkin tornionjokilaaksolaiset kirjailijat Timo K. Mukka ja Rosa Liksom ja heidän kaksi novelliaan. Keskustelut käytiin Zoom-sovelluksella kuudessa ryhmässä. Ohessa on ykkösten mietteitä keskustelujen jälkeen.

Ryhmiin mentyämme aloitimme heti keskustelun esittäytymällä toisillemme. Esittäytymisen jälkeen pellolaiset esittelivät meille Timo K. Mukan ja kertoivat hänen elämästään. Tämän esityksen jälkeen oli meidän vuoromme esitellä ylitorniolaislähtöinen Rosa Liksom. Seuraavaksi oli vuorossa novellien esittely. Ensimmäiseksi me esittelimme Liksomin novellin Kesävauva pellolaisille. Kerromme laajasti aiheesta, miljööstä, teemasta, juonesta, motiivista ja kertojasta. Pellolaiset pitivät tästä esityksestä erittäin paljon. Sitten oli esittelyvuorossa Mukan novelli Koiran kuolema. He kertoivat siitä laajasti. Lopuksi esitimme toisillemme muutamia kysymyksiä novelleihin liittyen. Vastauksien ja keskustelun jälkeen kiitimme toisiamme keskustelusta ja toivotimme hyvää päivänjatkoa ja viikonloppua.

Janne ja Henri

Aluksi oli vähän jännittävää mennä Zoomin kautta puheluun uusien ihmisten kanssa, mutta se olikin ihan hauska kokemus, kun päästiin keskustelemaan. Oli kiva keskustella muidenkin kanssa kuin tuttujen luokkalaisten ja olisi ihan kiva tehdä tällaistä useamminkin. Tuli myös naurettua ja höpötettyä keskustelun yhteydessä. Meidän mielestämme keskustelu meni tosi hyvin. Lisäsimme asioita toistemme ideoihin ja keskustelimme auki käsitteet, kuten symbolit, teeman ja motiivit. Kerroimme meille valituista novelleista, minkä jälkeen jatkoimme kysymysten parissa. Keskustelu sujui luontevasti, vaikka välillä tulikin hiljaisia hetkiä. Kaiken kaikkiaan tämä oli mukava kokemus.

Mimmi ja Heli

Meidän kirjakeskustelumme alkoi esittelemällä itsemme ja kirjailijat ja se meni hyvin, mutta oli vähän teknisiä ongelmia. Novellien esittelyt menivät hyvin. Kummatkin esittelivät toisen novellin, mutta kerroimme molemmista novelleista silti. Koko kirjakeskustelu kokonaisuudessaan meni todella hyvin, mutta olisimme voineet kysyä lopussa enemmän kysymyksiä.

Sofia, Cecilia ja Santeri

Keskustelun kulku sujui hyvin. Asioissa mentiin eteenpäin annetussa järjestyksessä. Tekniikka toimi molemmilla puolilla sujuvasti. Molemmat osapuolet esittelivät esitelmänsä kirjailijan selkeästi. Keskustelijat antoivat toisilleen novellikeskustelun aikana hyvää palautetta.

Kasperi ja Pauli

Keskustelu meni hyvin. Ei suurempia ongelmia, kun tekniikka saatiin toimimaan. Molemmat osapuolet olivat ainakin lukeneet novellit, kukaan ei ollut jättänyt lukematta. Kaikki puhuivat, ja tärkeimmät asiat tuli käsiteltyä. Samalla kuuli pellolaisten tulkintoja novellien osista.

Antti ja Eemil

Kirjakeskustelu pellolaisten kanssa menivät ihan hyvin ensimmäiseksi kerraksi. Oli hieman outoa puhua toisten opiskelijoiden kanssa IPadin välityksellä. Tekniikka toimi kuitenkin hyvin, ja keskustelu sujui loppuun asti. Olimme tulkinneet novellit hyvin samalla tavalla, joten hirveästi uusia näkökulmia ei tullut. Keskustelua oli silti ihan mukava käydä ja kuulla toisten oppilaiden ajatuksia.

Helmi, Melina ja Konsta

Kiitos Pellon lukion opettaja Teija Laineelle ja Pellon ykkösille mukavasta oppitunnista!

Takaisin edelliselle sivulle