Ylitornion nuorisovaltuusto: Ihmisen kokoisia ilmastotekoja

Julkaistu: 30.10.2019 klo 16.05

Ylitornion nuorisovaltuusto järjesti lukiolla Ainiovaaran yläkoululaisille ja lukiolaisille 30.10. tapahtuman, joka antoi hauskasti tietoa ja käsitteli konkreettisella tavalla, mitä voimme jokainen tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tapahtumaa oli järjestämässä nuorisovaltuuston jäsenten lisäksi nuoriso- ja vapaa-aikaohjaaja Laura Huhta.

Alussa puhuttiin YK:n kestävän kehityksen tavoitteista ”Agenda 2030”. Tavoitteita oli muun muassa ”ei köyhyyttä” ja ”ei nälkää”. 

 

Tapahtuma alkoi aulassa pidetyllä Kahootilla, jossa oli 12 kiperää kysymystä. Niihin vastattiin ryhmissä.  Kysymyksiä oli monenlaisia, esimerkiksi montako prosenttia päästöistä syntyy talon lämmityksestä Suomessa ja mikä on hiilijalanjälki.

Tapahtumassa vastakkain olivat auringonsäteet vs. metaanit ja hiilidioksidit. Auringonsäteiden piti päästä epäpuhtauksista ohi, mutta leikin tuloksena oli, että auringonsäteet ei päässeet niistä ohi.
Heikki, Elias, Don

Tehtävänä oli lajitella esineet sen maatumisajan mukaan. Esineitä oli maitopurkki, muovipullo, banaani, lasipullo, purkka ja tupakka-aski. 

Opimme, että luontoon ei saa jättää mitään sinne kuulumatonta, sillä niissä voi kestää vuosia maatua. Jos oli vastannut väärin, niin sai yrittää niin monta kertaa, kunnes sai oikein.

Seuraavassa pisteessä piti lajitella esineitä sen perusteella, miten ne kierrätetään. Vaihtoehtoina oli poltettava sekajäte, paperin-, lasin-, muovin- ja kartonginkierrätys. Tehtävä opetti kierrättämään oikeaoppisesti. Jos oli vastannut väärin, pisteen pitäjä neuvoi, miten se pitää kierrättää.
Kamilla ja Petra

Tällä pisteellä tutkittiin vaatteiden materiaalia, hintaa ja valmistusmaata. Sen jälkeen kerrottiin rastin pitäjälle vaatteiden ekologisuudesta parhaimmasta huonoimpaan. Järjestys piti perustella valmistusmaan ja materiaalin perusteella. 

Esimerkiksi Norjassa valmistettu villapaita oli ekologisempi valinta kuin Kiinassa valmistettu tekokuitupaita. Pisteitä sai oikeasta järjestyksestä ja perusteluista. Tehtävä opetti vastuullista kuluttamista ja vertailemaan muutakin kuin vaatteiden hintaa.

Milla & Sofia

Kuvat Mirjami Hyttinen

Takaisin edelliselle sivulle