Yritysneuvoja Toni Kraatari vierailulla kakkosten taloustiedon tunnilla
Julkaistu: 01.03.2017 klo 20.27
Yritysneuvoja Toni Kraatari kävi maaliskuun 1.päivänä vierailulla kakkosten YH2 -tunnilla. Toni kyseli ennen vierailua, mitä asioita olisi hyvä käsitellä, mistä nuoret haluavat tietoa.
Yhteisen pohdinnan tuloksena pyysimme Tonilta näkemystä ja opastusta seuraaviin kysymyksiin:
- mitä haasteita nuori, toimintaansa aloittava yrittäjä/yrittäjäksi ryhtymistä harkitseva kohtaa (liikeidea, yritysmuoto, rahoitus jne.)?
- yrittäjyys Ylitorniolla: millaisia yrityksiä on, millaisia voisi olla eli jos haluaa asua Ylitorniolla, mikä ala/koulutus voisi mahdollinen?
- yleistä yrittäjyydestä: onko esimerkiksi yrittäjätutkinto/liiketalouden koulutus tarpeen?
Ja Toni kertoi seuraavaa:
Lähtökohta on, että yrittäjällä pitää olla enemmän tuloja kuin menoja. Kuulostaa helpolta, mutta käytännössä hallinta on vaikeampaa: miten saada tuloja ja miten saada kulut kuriin. Tapoja edellä mainittuun on yhtä monta kuin on yrittäjää. Avainsana on kuitenkin suunnittelu ja budjetointi: kuinka ja mihin käyttää rahaa käytetään.
Yrityksen aloittamisesta Toni totesi, että pakkotilanne ei ole koskaan hyvä aika aloittaa yritys. Näin osa yrittäjiksi aikovista kuitenkin menettelee eli aloittaa yritystoiminnan pakon, yleensä työttömyyden sanelemana. Esimerkkinä vaikkapa kuljetusalan yrittäjä, joka irtisanotaan ja aloittaa oman vastaavan alan yrityksen, koska . Irtisanominen viittaa jo sinällään alan vaikeuksiin, toki joku voi heikosta markkinatilanteesta riipumatta luoda menetystarinan.
Harrastus voi Tonin mukaan olla hyvä pohja yrittäjyydelle: kiinnostus alaan on tällöin jo olemassa. Useimmiten Tonin asiakkaaksi tuleva perustaa uuden yrityksen liikeidean kautta ja yritysneuvoja tukee tällöin yrityksen perustamisessa. Toinen mahdollisuus on valmiin yrityksen ostaminen.
Ylitorniolaisia esimerkkejä ovat esimerkiksi Reetan pesula ja Hotel Kievari. Rahoitus on tällaisissa tapauksissa iso kysymys. Yrityksestä riippuu, miten esimerkiksi aiemmat asiakkuudet jatkuvat. Pitkät sopimukset, joilla asiakkuus voidaan taata, vaikuttavat kauppasummaan. Mikäli tällaisia sopimuksia ei ole, asiakkuudet on hankittava.
Mikäli uusia yrittäjiä on useampia, on ratkaistava kysymys johtajuudesta: kuka johtaa ja viime kädessä vastaa? Oleellista on hyväksyä, että jonkun on oltava johtaja. Myös rahoittaja edellyttää, että joku on vastuussa. Rahoituksesta Toni mainitsi pankkien lisäksi muun muuassa Finveran, aluehallintoviraston ja starttirahan, jota ei tarvitse maksaa takaisin. Starttiraha voikin olla ratkaiseva yritystä aloitettaessa.
Yritystoimintaa Ylitorniolla sivuttiin jo yrityskauppojen yhteydessä, mutta lisäksi Toni kertoi matkailualan yrittäjyydestäYlitorniolla. Mielenkiintoista on, että kotipaikkakunnallamme on kansainvälisesti hyvin menestyneitä matkailualan yrityksiä, joista olemassaolosta paikalliset eivät tiedä. Muutoin Ylitorniolla on paljon toiminimiä, mikä tarkoittaa lähinnä itsensä työllistäviä henkilöitä. Suuremmista yrityksistä esimerkkinä on YBT, joka työllistää noin 50 henkilöä.
Koulutuksen ja ammattitaitovaatimusten yhteydessä keskustelimme myös sisäisestä yrittäjyydestä. Nykyiset työmarkkinat edellyttävät ammattitaitoa, jota on pidettävä yllä. Osaamista tulee kehittää ja sisäistä yrittäjyyttä vaaditaan. Yritystoiminnan aloittavat hyötyvät myös yrittäjyys- ja johtamisopinnoista - koulutuksia on saatavilla ja yritysneuvojat järjestävät muun neuvonnan ja liiketoiminnan edistämisen lisäksi erilaisia koulutustapahtumia esimerkiksi verotuksesta.
Kiitos Toni, että annoit aikaasi ja asiantuntemustasi!
Teksti ja kuvat Seija Holster