Zoomissa Vaskivuoren lukiolaisia ja Ylitornion ykkösiä

Julkaistu: 11.05.2020 klo 21.29

Maanantaina 11.5. äi3-kurssilaiset Vaskivuoren lukiosta ja Ylitornion lukiosta keskustelivat zoomissa lukemastaan Minna Canthin näytelmästä Työmiehen vaimo.

Äi3-kurssilla käsitellään kirjallisuuden lajeja. Tänään keskusteltiin draamasta. Oppitunnin aluksi äidinkielen opettaja Johanna Lampela esitteli tunnin kulun. Katsottiin myös yhdessä Yle areenasta Minna Canth kahdessa minuutissa

Zoomissa oli yhteiskeskustelutilanteessa 35 opiskelijaa ja kaksi opettajaa. 

Jokaisella ryhmällä oli oma näkökulmansa ryhmäkeskusteluun. Kaikki vaihtoivat myös mielipiteitä näytelmästä. Sitten alkoivat ryhmätyöt viidessä ryhmässä. 

 Ylitorniolaisten ajatuksia Minna Canthin näytelmästä Työmiehen vaimo

 • Canthin Työmiehen vaimo herätti minussa surua ja sääliä Johannaa kohtaan.
 • Canthin Työmiehen vaimo oli oikein kiintoisa näytelmä ja ennen kaikkea moderni. Sen aiheet ovat 135 vuoden jälkeen edelleen ajankohtaisia, alkoholismia ja köyhyyttä myöten.
 • Työmiehen vaimo herätti hirveästi kysymyksiä aina sen ajan arjesta yhteiskunnallisiin kysymyksiin esim. tasa- arvoon ja naisten asemaan ja alkoholismiin. Kirja oli mahtava lukukokemus.
 • Se oli hyvä mutta herätti pieniä ärsyyntymisen tunteita, kun Johanna ei puolustanut itseään ollenkaan.
 • Teos sai minut pohtimaan, kuinka paljon olemmekaan edenneet noista ajoista. On suorastaan järkyttävää ajatella nykyajan mielellä, kuinka naisiin on ennen suhtauduttu. Teos myös herätti minut myös siihen tosiasiaan, että paha ei aina saa heti palkkaansa.
 • Kirja oli mielenkiintoinen ja se herätti erilaisia tunteita naisten asemasta, miitä millaista oli elää naisena joskus useita vuosia sitten, koska naisten asema ei ollut kovin hyvä silloin.
 • Minulla ei säälittänyt Johanna, sillä hän olisi voinut tehdä asialle jotakin mutta ei tehnyt. Näytelmä oli hyvin kiinnostava, sillä haluan tietää, mitä tuohon aikaan ihmisillä on päässä on liikkunut.
 • Näytelmä herätti hieman surullisia ajatuksia siitä, miten naiset ovat olleet joskus niin huonossa asemassa. Myös Riston alkoholiongelma herätti surua, mutta hänen luonteensa ärsytystä.
 • Se herätti paljon ajatuksia, millaista oli olla miehen vaimo tuohon aikaan, miksi jäädä huonoon suhteeseen ja miksi naiset olivat niin alistettuja.

Opettajilla oli mahdollisuus kierrellä ryhmissä. 

Mietteitä keskustelusta – Hyvin meni!

 • Keskustelu ryhmässä oli erittäin onnistunutta ja ystävällistä, Vaskivuoren lukiolaiset olivat todella mukavia ja rentoja, aivan kuin oltaisiin tunnettu aina! Saimme kaikki omat ajatukset ja mielipiteet sanottua ja sovimme että kaikki saivat kertoa avauksessa omasta mielenkiinnon kohteesta ja siitä mistä iteselle oli kivointa kertoa tarinasta! Keksustelisin mielelläni heidän kanssa uudelleen! Ehdimme jopa puhua muustakin kuin näytelmästä, kysyimme toistemme kuulumisia ja toisten elämästä erilaisilla paikkakunnilla ja erilaisesta arjesta :).
 • Keskustelu meni mielestäni tosi hyvin. Oli kiva kun he olivat oikeasti perehtyneet aiheeseeen niin kuin mekin. Oli myös kiva kun puhuimme hieman kouluistamme, joten jännitys puhujien välillä vähentyi! Jaoimme vähän aiheita, mitä kukakin sanoisi yhteenvedossa ja se toimi mielestäni todella hyvin!
 • Keskustelu meni hyvin! Se oli sujuvaa ja hauskaa, henki oli todella hyvä. Itse osallistuin aloittamalla keskustelun ja käymällä läpi aiheemme, myöskin osallistuin päättelyymme. Kaikillea sujui ihan hyvin, parannettavaa oli, mutta tästä selvittiin.
 • Ryhmämme keskustelu sujui hyvin. Melkein jokainen sanoi mielipiteensä ja puheenvuoron sai se, joka halusi. Keskustelussa oli myös vuorovaikutusta. Ryhmätyömme aihe oli aika lyhyt, joten esittelyssä eivät kaikki voineet sanoa mitään. Ryhmähenki oli hyvä ja toisien ajatuksia kehuttiin.
 • Keskustelu meni ihan hyvin. Vantaalaiset olivat vähän hiljaisia, mutta puhui kuitenkin. Henki meidän keksustelussamme oli rento, ihan kuin oisimme keskustelleet aikaisemminkin. Itse kommentoin välissä keskusteluun ja kerroin teemoja. Aiheen esittely sujui hyvin, minun mikkini värkkäsi siinä kohtaa, mutta onneksi muut ryhmäläiset saivat sanottua kaiken.
 • Keskustelu sujui kyllä hyvin ainakin omasta mielestäni. Vaikka kyllä olisin hieman enemmän toivonut aktiivisuutta Vaskivuoren koulun oppilailta. Keskustelu oli aika verkkaista eikä se niin hyvin edennyt. Vähän tuntui, että olin ainoa aktiivinen siinä ryhmässä. Tai ainakin yritin koko ajan työstää sitä. Esittely näytelmästä meni kuitenkin hyvin ja olen tyytyväinen.
 • Keskustelu meni ihan hyvin. Osa oli hieman aktiivisempia kuin toiset. Olisin voinut itse osallistua paremmin keskusteluun. Esittely kaikille sujui ihan hyvin.
 • Keskustelu sujui melko hyvin. Kaikilla oli onneksi sanottavaa teoksesta, joten minun ei pelkästään tarvinnut olla koko ajan äänessä. Sekä Ylitornion että Vaskivuoren lukiolaiset löysivät mielestäni hyvin kirjasta kaiken oleellisen. Olisimme varmasti voineet kertoa näytelmästä ja sen henkilöistä enemmän, mutta aika oli hyvin rajallista. Kaikin puolin hyvä keskustelu ja hyvät hyvät keskustelijat.
 • Keskustelu meni ihan hyvin. Keskustelun alku oli aika hankala. Osallistuin itse hyvin ja muutkin osallistuivat hyvin. Ryhmätyön esittely kaikille sujui myös melko hyvin.

Yhteiskeskustelu kokosi näkökulmat yhteen

Lopputunnista kukin ryhmä esitteli kaikille omat näkökulmansa näytelmästä ja sen piirteistä. Oli hauska nähdä, miten reippaasti ja asiallisesti ryhmät kertoivat ajatuksistaan näytelmästä. Verkkokeskusteluissa oppii tekstien erittelyn ja tulkinnan lisäksi kaiken aikaa myös tärkeitä työelämätaitoja.

Sydämelliset kiitokset yhteistyöstä!

Kuvat ja teksti Mirjami Hyttinen

Takaisin edelliselle sivulle