112-päivä ja arjen turvallisuustaidot

Julkaistu: 14.02.2021 klo 14.01

Viime torstaina lukiossamme vietettiin 112-päivää. Päivän aiheena oli arjen turvallisuus. Idean päivän viettoon opiskelijakunnan hallitus sai Ylitornion nuorisovaltuustolta, ja koska asia on tärkeä, päättivät hallituksen jäsenet tarttua siihen.

- On tärkeää, että lukio tarttuu arjen haasteisiin, ja koska lukiolaisilla on pian edessä itsenäistyminen ja muutto pois lapsuudenkodista, niin on hyvä tietää, mitä ovat arjen ja kodin turvallisuustaidot, kertoi opiskelijakunnan hallituksen jäsen Senni Välimaa.

Opiskelijat kiersivät neljässä turvallisuuspajassa, joita vetivät opiskelijakunnan hallituksen jäsenet.

Ensimmäisessä pajassa Arttu Lassheikki ja Nea Kreivi kertoivat arjen turvallisuustaidoista yllättävissä ja uhkaavissa tilanteissa. Jos nuori joutuu esimerkiksi kaupungilla tilanteeseen, jossa on väkivallan uhkaa, kannattaa tilanteesta pyrkiä poistumaan mahdollisimman pian. Näin välttää parhaiten konfliktit.

Pajassa katsottiin myös video, jossa TikTok-videopalvelussa suosittu konstaapeli Daniel kertoi, mitä on hätävarjelu ja mitä tarkoittaa hätävarjelun liioittelu. Konstaapeli Daniel on Itä-Suomen poliisilaitoksen nuorisopoliisi, ja poliisityön ohessa hän tekee aktiivisesti työtä myös erilaisissa somekanavissa. - Tappelusta voi aina kävellä pois, kuului myös nuorisopoliisin ohje.

Toisessa pajassa keskityttiin nettiturvallisuuteen ja tehtiin Sari-rehtorin johdolla aiheeseen liittyviä testejä. Viikko 6 on myös valtakunnallinen mediataitoviikko, ja tiistaina 9. päivä oli kansainvälinen Safer Internet Day, jonka teemana oli ”yhdessä paremman internetin puolesta”. Nettiturvallisuuspajassa ja aiemmin nettiturvallisuuspäivänä pohdittiin esimerkiksi, miten netissä voi toimia turvallisesti ja miten voi välttää nettihuijauksia, millaisen jäljen jätämme verkkoon ja miten tunnistaa valeuutisia ja muuta verkossa leviävää väärää tietoa.

Kolmannessa pajassa ensihoitaja Eero Viippola kertoi arjen ensiaputaidoista ja kannusti opiskelijoita ensiapukursseille, sillä ensiaputaidot ovat tärkeitä kansalaistaitoja. – Jos joskus olette tilanteessa, jossa näette, että kaveri on sammunut juotuaan liikaa alkoholia, tilannetta ei saa jättää tarkastamatta, vaan kaverista täytyy pitää huolta, neuvoi Viippola. Pajan lopuksi Johanna Juvani ja Inka Honkuri näyttivät, miten tajuton ihminen käännetään turvalliseen kylkiasentoon.

Neljäs paja oli paloturvallisuuspaja, jossa Heli Korven, Senni Välimaan ja Antti Naaskon opastuksella kerrattiin kodin paloturvallisuustaitoja. - Palovaroitin on halpa henkivakuutus, ja se kannattaa laittaa kaikkiin kodin makuuhuoneisiin ja eteiseen. Myös sammutuspeite kannattaa hankkia joka kotiin, kerrottiin havainnollisessa videossa, jossa opastettiin myös, miten toimia, jos huomaa kerrostalon rappukäytävässä savua. Tietoiskun lopuksi asensimme tärkeän 112-sovelluksen puhelimiimme.

Kun kaikki pajat oli kierretty, kokoonnuttiin vielä aulaan, jossa rehtori kertasi koulun hätäuloskäytävien ja sammutusvälineiden paikan ja neuvoi, miten täytyy toimia, jos kouluun kohdistuu ulkopuolinen väkivallan uhka. Kahoot-testissä kerrattiin vielä turvallisuuspajojen oppi.

Kiitos oppilaskunnan hallitukselle ja Viippolan Eerolle päivän tärkeästä annista!

Teksti ja kuvat Terhi Hammare

Takaisin edelliselle sivulle