Abiturientin ajatuksia - Viimeinen vuosi yhdessä

Julkaistu: 06.09.2022 klo 13.03

Abiturientin vuosi lukiossa on jännittävää aikaa. Se voi myös olla hieman sekavaa, koska on niin paljon mietittävää. Paljon tapahtuu sinä vuonna, ja siinä vaiheessa lukiota on katse jo mahdollisesti tulevaisuutta kohti. Viimeistään viimeisenä lukiovuonna täytyy alkaa miettimään, minne lähteä lukion jälkeen.

Abivuoden syksy alkaa monelle opiskelijalle samalla tavalla: on alettava valmistautumaan syksyn ylioppilaskirjoituksiin, ellei ole aloittanut sitä jo kesällä. Syksyn ylioppilaskirjoitukset eivät ole helppoa aikaa, sillä kokeisiin pitäisi jaksaa lukea kaiken muun koulun lisäksi, sillä syksylle ei ole varattu lukulomaa. Tämä voi olla monelle opiskelijalle raskasta ja uuvuttavaa. Onneksi lukion opettajat kuitenkin yrittävät helpottaa abiturienttien arkea antamalla vähemmän tehtäviä esimerkiksi kotiin, koska tietävät, että abiturienttien on keskityttävä myös ylioppilaskirjoituksiin.

Vaikka viimeisenä lukiovuonna on tärkeää opiskella ja panostaa ylioppilaskirjoituksiin, ei viimeinen vuosi lukiossa ole pelkkää kirjoituksiin pänttäämistä. Abiturientin vuoteen mahtuu myös paljon tapahtumia, joita voi ilolla muistella jälkeenpäin. Esimerkiksi monien abiturienttien suosikkipäivä on varmasti penkinpainajaiset eli penkkarit. Penkkarit on se päivä, kun saa vain oman luokan kanssa pitää hauskaa juuri ennen lukulomalle siirtymistä.

Abiturientin kouluvuoteen sisältyy myös muita mukavia asioita kuin vain penkkarit. Täällä Ylitornion lukiossa toisen vuoden opiskelijat järjestävät joka vuosi abikonvan, jossa juhlistetaan abiturientteja oman lukion kesken. Tilaisuus on pieni, mutta se on mukava ja hauska, sillä siellä muistellaan abiturienttien menneitä lukiovuosia kuvia katsellen.

Lukion viimeisenä vuonna on myös reissujen vuoro. Koko luokan kesken järjestetään yhteinen luokkaretki. Luokkaretken kohteeseen saavat opiskelijat itse vaikuttaa. Se on muutaman päivän mittainen retki, jossa luokka saa olla rennolla mielellä ja pitää hauskaa. Toinen reissu on kielimatka Englantiin, jonne useimmat oppilaat lähtevät.

Yksi hyvä asia lukion viimeisessä vuodessa on myös se, että koulupäivät ovat useimmilla lyhyempiä kuin aikaisempina vuosina. Kursseja ei ole enää kovin paljon jäljellä, joten päivässä saattaa olla vain muutama tunti koulua. Tietenkään jokaisella abiturientilla ei tällaista tilannetta ole. Joillakin viimeisen vuoden opiskelijoilla voi edelleen olla pitkiä päiviä.

Kaiken kaikkiaan lukion viimeinen vuosi on mukava ja hauska. Se on viimeinen vuosi, jonka saa viettää yhdessä tuttujen luokkakavereiden kanssa. Sen jälkeen jokainen lähtee omille teilleen. Vaikka lukio on välillä vaikeaa ja raskasta, niin jokaisen, joka lukioon menoa harkitsee, pitäisi mennä lukioon.

Teksti Melina Maijanen

Kuva Terhi Hammare

Takaisin edelliselle sivulle