Marja ja Mikko Vuorma etiikan tunnilla
Julkaistu: 28.11.2017 klo 11.05
Marja ja Mikko Vuorma olivat ue3-kurssin tunnilla kertomassa, millaisten haasteiden äärellä he työskentelevät Papua Uudessa Guineassa. Marja ja Mikko ovat Ylitornion seurakunnan nimikkolähettejä ja ovat mukana raamatunkäännöstyössä Papua Uudessa Guineassa.
Seurakunnan lähetyssihteerinä toimiva Jaana Fiva esitteli vieraat.
Lähetystyötä ei enää tehdä ylemmyydentunnosta käsin vaan asiat ovat muuttuneet kovasti. Lähetystyöntekijän on tärkeä asettua siihen kulttuuriin, jossa työskentelee, ja oppia siitä. Saarella on yli 800 eri kieltä, joista yli kolmella sadalla ei ole kirjakieltä.
Se joka antaa toiselle kalan, ruokkii hänet yhtenä päivänä, kun taas onkimaan opettava ruokkii toisen eliniäksi. Marja Vuorma pohdiskeli eloisasti rahan antamisen ja avustamisen oikeutusta. On huonoa opettaa toiselle, että kerjäämällä tienaa parhaiten.
Yksi Papua Uuden Guinean hyvistä puolista on yhteisöllisyys: jos jollain on jokin vaikeus, kaikki pyrkivät auttamaan häntä. Yhteisössä on voimaa. Toisaalta yhteisöllisyyteen kuuluu uteliaisuus toisen asioista ja menemisistä. Lapset eivät ole sinun omiasi vaan kylän tai yhteisön lapsia.
Marja ja Mikko puhuivat maan eettisistä ongelmista, joita on muun muassa julkisesti esiintyvä perheväkivalta. Se näyttää olevan ratkaisu moneen asiaan ja siitä syntyy väkivallan kierre. Yksilön oikeuksia ei niinkään ajatella, vaan koko ajan tähtäimessä on yhteisön hyvä. Ylikansalliset yhtiöt riistävät luonnonvaroiltaan rikasta maata, joka köyhytyy ja velkaantuu.
Vasta kun viimeinen puu on kuollut ja viimeinen joki saastunut ja viimeinen kala pyydystetty, huomaamme, ettemme voi syödä rahaa.
Sydämellinen kiitos kiinnostavasta oppitunnista!
Kuvat ja teksti Mirjami Hyttinen