Marko Jantusen luento päihteistä avasi silmiä

Julkaistu: 15.01.2020 klo 15.43

Lukion väki osallistui 15.1. jääkiekkoilija Marko Jantusen luennolle. Tapahtuman on järjestänyt Ylitornion sivistystoimi.

Marko Jantunen kertoi omasta elämästään ja antoi tärkeää tietoa päihteiden käytöstä. Seuraavassa opiskelijoiden ajatuksia luennosta. 

- Marko Jantusen luento oli todella hyvä ja kattava. Oli todella mielenkiintoista kuulla hänen elämäntarinansa. Välissä oli todella koskettaviakin hetkiä, jotka jotenkin pisti syvästi ajattelemaan. Tuntui hurjalta kuunnella hänen kertomisiaan, jopa ajatteli miten sellaiset kokemukset on edes mahdollisia. Luennon jälkeen jäi tunne, että todella haluaa niitä omia unelmia tavoitella, miettiä tarkkaan omia valintoja ja niitä päihteiden kauheita seurauksia, joita niistä voi koitua.

- Oli mielenkiintoista kuulla Marko Jantusen omia kokemuksia. Luento antoi rehellisen kuvan narkomaanin elämästä. Parhaiten mieleen jäi se, kun hän kertoi päihteiden menneen perheen edelle riippuvuuden takia.

- Tämänpäiväinen luento, joka kertoi päihteistä oli todella kiinnostava. Minusta oli muutenkin todella mahtavaa, että Marko Jantunen pystyi tulla pitämään luennon ja kertoi todella avoimesti omista kokemuksistaan. Luento muistutti vielä siitä, että omaan päihteiden käyttöön on mahdollista vaikuttaa. Luennon alussa hän puhui myös unelmien tavoittelusta, joka oli myös hyvä muistutus siitä, että omien unelmien eteen on tehtävä töitä. Kaiketi luento oli todella hyvä!

-Ei kannata ikinä kokeilla edes huumeita, koska ne voivat viedä ihmiseltä kaiken.
Mielestäni hän on todella rohkea kun uskaltaa kertoa huume-elämästään noin avoimesti.

- Marko Jantusen luento päihderiippuvuudesta painotti sitä, kuinka vaikeaa päihderiippuvuuteen sairastuessa oman elämän kontrollointi ja priorisointi on. Sairastuessa jopa unelmat ja elämän tärkeimmät asiat voivat unohtua, ja päihteiden käytöstä ja niiden aiheuttamasta hetkellisestä hyvän mielen kokemuksesta tulee kaikkein tärkeintä elämässä.

-Marko Jantusen luento kertoi matkastaan jääkiekkoilijasta narkomaaniksi. Jantunen sai herätettyä ajatuksia kuvillaan ja kertomuksillaan muun muassa otteluistaan NHL:ssa. Tuntui pahalta, kun hän sanoi, että vaimon avioeroilmoitus tai lasten jättäminen kotiin ei päihteiden vaikutuksen alaisena tuntunut miltään. Jäin miettimään, miltä hänestä nykyään tuntuu, että pilasi omat mahdollisuutensa ammattijääkiekkoilijana päihteiden takia.

-Minulle tuli sellainen tunne, että Marko Jantunen selvästi katuu huumeiden käyttöään. Hän halusi luennoida meille, ettei me jouduttaisi ikinä samanlaiseen tilanteeseen. En ikinä koskisi huumeisiin. Se on minusta typerintä, mitä voi ikinä tehdä. Luento ei siis mitenkään muuttanut ajatuksiani huumeista. Olen aina ajatellut, että ne ovat vastenmielisiä. Luento kuitenkin oli mielenkiintoinen ja varmasti sai monen miettimään päätöksiään elämässään.

-Kävimme peruskoulun liikunta salissa kuuntelemassa Marko Jantusen luennon. Se herätti todella vahvoja tunteita, kun saimme kuulla hänen kokemuksia ensimmäisistä päihde kokemuksista ja loppujen lopuksi addiktiosta. Sitä todella alkaa miettimään mitä huumeet tekevät ihmiselle. Mikään ei ole tärkeämpää kuin päivittäinen annos, koko muu elämä kärsii siitä. Luennosta sai todellakin selvää, kuinka saat itsesi uskomaan että pärjäät vaikka tilanne onkin ihan toinen. Hänen tarinansa opettaa että ei kannattaisi edes kokeilla, ei edes sitä yhtä kertaa koska sekin saattaa viedä sinut mukanaan.

- Marko Jantusen luento oli hyvä ja sitä oli mielenkiintoista kuunnella. Luennolla puhuttiin huumeista ja hän kertoi omia kokemuksiaan narkomaanina. Luento keskittyi kaikkiin päihteisiin, mutta enimmäkseen kuitenkin huumeisiin ja alkoholiin. Jaksoin kuunnella, koska hän avautui omista kokemuksistaan rehellisesti puhuen ja kuvia näyttäen. Jantunen puhui myös vaimostaan, lapsistaan, avioerostaan ja nykyisestä elämästään. Kiinnostamaan kuitenkin jäi, onko hän lasten ja entisen vaimonsa kanssa vieläkään tekemisissä, tai ovatko he nykyisin taas vaimon kanssa yhdessä.

-Luento oli monipuolinen ja silmiä avaava. Kuvat ja videot ovat hyvä lisämateriaali luennolle, pelkät sanat olisi ehkä ollut tylsempää kuunneltavaa. Oli aika surullista kuunnella, kuinka hän oli lääkkeiden, vahvojen huumeiden ja alkoholin kanssa koukussa.


-Marko Jantusen pitämä luento riippuvuuksista herätti monenlaisia tunteita. Jantunen kertoi pelanneen jääkiekkoa, mutta uran loppuneen päihteiden käytön seurauksena, mikä herätti surua minussa, koska se oli hänen suurin intohimonsa. Jantuselle huumeista tuli elämän pääasia ja se meni jopa oman perheen edelle.

-Ensimmäinen päihde, mitä Jantunen on käyttänyt on alkoholi. Pikkuhiljaa päihteiden käyttö lisääntyi vaikka Jantunen itse oli sitä mieltä, että huumeisiin hän ei koske. Tässä tilanteessa mieleen tulee, että miten asiat olisivat voineet mennä ilman huumeita ja päihteitä.

-Lopulta Jantunen alkoi käyttää amfetamiinia Espanjassa. Jantunen vakuutteli itselleen kaiken olevan hallinnassa ja ajatteli avun olevan tarpeetonta, mistä huomaa, kuinka helposti asiat voivat mennä pieleen. Jantunen yritti päästä huumeista eroon yksinään, mikä ei onnistunut. Jantunen kuitenkin on nykyään kuivilla ja työskentelee riippuvuuksien parissa, sekä käy koulua, mikä herättää toivoa.

-Olimme kuuntelemassa Marko Juntusen luentoa jossa hän puhui urastaan jääkiekkoilijana ja siitä miten huumeet pilasi sen. Luennossa oppi hyvin, että kuinka paljon huumeet oikeasti pilaavat elämän. Hän kertoi kuinka huumeet pilasi hänen kaveri ja perhe suhteet. Luennosta minulle jäi mieleen että huumeet koukuttavat helposti ja niistä on erittäin vaikea päästä eroon.

Luento oli ajatuksia herättävä ja mielenkiintoinen. Oli jännä kuulla kaikista hänen tuntemuksista ja ajatuksista riippuvaisena. Se oli hienoa miten rohkeasti ja avoimesti hän kertoi vaikeasta aiheesta josta ei yleensä puhuta. Luento ei herättänyt minussa isompia tunteita. Oli vaikea samaistua asiaan, koska ei itse ole kokenut tai nähnyt mitään tuollaista. Ehkä luento ei ollut niin soveltuva 5-luokkalaisille ja he eivät ehkä ymmärtäneet asiaa ja vähän nauroivat eivätkä jaksaneet kuunnella. Mutta lukiolaisille ja yläkoululaisille uskon sen olevan silmiä avaava kokemus.

-Luento herätti paljon ja erilaisia ajatuksia. Ensimmäisenä se herätti pelon tunteen ja antoi käsityksen siitä miten helposti kaikki voi mennä pieleen. Jantunen oli aloittanut päihteiden käytön viihdekäyttönä, mutta se oli riistautunut jatkuvaksi, päivittäiseksi käytöksi. Ensin oli alkoholi, sitten sekakäyttö alkoholin ja unilääkkeiden kanssa. Tämän jälkeen kun sekakäytön teho ei enää riittänyt tyydyttämään Jantusen riippuvuutta, huumeet tuli uutena päihteenä ja sekin lähti vain yhden kokeilun jälkeen. Tällä hetkellä Jantunen on ollut kuivilla viisi vuotta, ja paraneminen jatkuu edelleen.

-Minun mielestä luento oli hyvä ja kiinnostava. Herätti mielenkiintoisia ajatuksia siitä, että vaikka olisikin NHL pelaaja hyvästä perheestä, se ei eristä päihteistä vaan on samanlaiset mahdollisuudet päihderiippuvuuteen kuin kaikilla muillakin. Mielestäni hän on rohkea mies, kun uskaltaa tulla kertomaan omia kokemuksiaan päihteistä. Olisin halunnut kuulla, että minkälaisissa väleissä hän on nyt lastensa ja entisen vaimonsa kanssa.

-Marko Jantusen tarina omasta elämästään ja kokemuksistaan oli mielenkiintoinen. Hän kertoi ensin omasta jääkiekkourastaan. Sen jälkeen hän kertoi erilaisia faktoja päihteisiin ja riippuvuuteen liittyen. Sitten hän kertoi omasta elämästään alkoholin ja huumeiden kanssa ja siitä miten hän pääsi niistä irti.

-Nyt luennon jälkeen tiedän, kuinka koukuttavia päihteet voivat olla ja kuinka vaikeaa niistä luopuminen on. Käsitykseni huumeista ei muuttunut, mutta tieto vahvistui. Luento herätti arvostusta Jantusta kohtaan, sillä hän oli joutunut taistelemaan kauan sairautensa parissa, mutta silti selvisi siitä.

-Marko Jantusen luento päihteiden käytöstä oli hyvin kattava ja hän selitti huumeiden käytöstä tarkasti. Hän puhui hyvin paljon hänen omasta elämästään huumeiden maailmassa ja mitä huumeita hän on käyttänyt. Erityisesti luettelo hänen käyttämistään huumeista jäi mieleen. Kaikki amfetamiinit, kokaiinit ja ekstaasit, ynnä muut sellaiset. Luettelo oli niin suuri, että en voisi edes kuvitella käyttäväni niin paljoa, eri huumeita, sillä minulle tulee huono olo jo pelkästään ajatuksesta käyttää niitä. Se maailma on jotain niin synkkää ja pahaa täynnä.

-Kuunneltuani luennon minulle tuli vain mieleen sana ”ankeus”. Se mitä huumeiden käyttö aiheuttaa; velkaantumista, vieroitusoireita ja pahimmassa tapauksessa kuoleman, on niin pelottava ajatus, että en haluaisi itselleni sellaista kohtaloa. Minulle se on pahinta, mitä voi elämässä tapahtua. Luennon alussa oli odotettavissa, että hän puhuu tavallisesti huumeiden vaikutuksista elämään, kuten muissakin päihdeluennoissa on aina ollut tapana, mutta tämä luento oli paljon tarkempi ja tuntui, että kun hän selitti omia elämänvaiheitaan, niihin olisi voinut ikään kuin hypätä mukaan. Vähän kuin ajassa taaksepäin. Luento olikin minusta erinomainen ja kuuntelin pelkkänä korvana.

- Marko Jantunen tuli pitämään meille tänään 15.1.2020 luennon siitä, kuinka huumausaineet ovat vaikuttaneet hänen elämäänsä.

-Marko Jantusen luento  oli mielestäni todella silmiä avaava. Hän kertoi asioista kokemuspohjaisesti. Hänestä huomasi, että hän oli kokenut tämän kaiken.
Hän ei käyttänyt kieltoja puheessaan, vaan antoi kuulijan itse ajatella, että voisivatko päihteet vaikuttaa omaan elämään.

-Oli erittäin omituista ja mielenkiintoista pohtia, sitä kuinka yksikin kokeilu vei jääkiekkotähden kohti rappiota ja mahdollista kuolemaa, kuinka se kaikki lähti vain ensimmäisen humalan noususta.

-Oli mielenkiintoista pohtia, että kuinka helposti niinkin viisas olento kuin ihminen, voi menettää niin totaalisesti hallinnan kehostaan ja motiiveistaan. Kuinka keho voikaan olla niin helposti vääristettävissä ja muokattavissa, että se pistää jonkin kemikaalin kaiken muun edelle.

-Itselläni oli jo jonkinlainen käsitys huumausaineista, mutta tämä luento antoi todella paljon lisätietoa asiaa kohti. Eihän ulkopuolinen pystyisi edes kuvittelemaan sellaisia asioita, joita meille kerrottiin.

-Marko Jantusen luento päihteistä ja sen omakohtaisesta käytöstä, oli todella hyvin tehty. Sitä oli mukava kuunnella ja se herätteli vakavia ajatuksia, muutamia ajatuksia ovat esimerkiksi: ei kannata sekaantua huumemaailmaan, miksi huumeet ovat niin yleisiä ja kuinka vaikeaa apua on saada ympärillä ympäröiviltä ihmisiltä, jos sitä erikseen ei pyydä.

-Luennolla Marko kertoi elämän kertansa kuinka hän pikkupojasta joka saavutti unelmansa muuttui päihde riippuvainen narkomaani. Kertoessaan hän opetti meille miten riippuvuus on sairaus ja miten riippuvuuden askeleet menevät kokeilusta ennenaikaiseen kuolemaan tai riippuvuudesta selviämiseen. Hänen päätarkoitus mielestäni tällä luennolla oli antaa tietoisuutta muille ihmisille kuinka pieni harmiton kokeilu voi johtaa riippuvuuteen joka voi tuhota koko elämän, mutta apua saadessaan tai hankittuaan voi selvitä tällaisestakin elämän tilanteesta.

-Luento pääpiirteittäin oli rauhallinen ja opettavainen. Opetti minulle ja varmaan monelle muillekin, että riippuvuus ei ole yksinkertaista ja siihen on haettava tarvittaessa apua mahdollisimman äkkiä. Itseäni jäi häiritsemään ettei hän kertonut paranemis prosessista tai siitä minkälaista elämä on sen jälkeen. Onko hän lastensa kanssa tekemisissään tai entisen vaimon.

-Luento herätti voimakkaita tunteita ja ajatuksia. Eniten säälitti Markon kohtalo ja hänen perheensä kohtalo. Oli surullista ajatella pienten lasten elämää päihderiippuvaisessa perheessä.

-Yritin pohtia syytä Markon päihderiippuvuuteen. Selkeää teoriaa en kuitenkaan osannut yhdistää että mitään asiaa Markon elämässä, joka olisi ollut syynä huumeidenkäyttöön. Mieleeni tuli kuitenkin eräs asia Markon jääkiekko-uraan liittyen, oliko Markon tavoitteet niin korkealla, että paineet niiden ylläpitämisessä ja esiintymisessä ja parhaana olemisena, että se johti päihteisiin ja huumeiden käyttöön tuomaan parempaa oloa ja ehkä selviytymään arjesta ’’rentoutumalla’’ päihteiden parissa.

-Luento oli täysin realistinen ja raju kuva oikeasta alkoholismista ja narkomaniasta. Pidin siitä ettei sitä kaunisteltu yhtään vaan lyötiin oikeat faktat pöytään. Uskon että tällainen päihdevalistus on erittäin opettavaista nuorille, kun näkee, mitä päihteiden käyttö oikeasti on ja mihin se voi johtaa.

Kiitos koskettavasta ja ajatuksia herättävästä luennosta!

Kuvat Mirjami Hyttinen

Takaisin edelliselle sivulle