”Päihteet vievät kaiken hyvän” – Marko Jantunen luennoi Ylitorniolla

Julkaistu: 29.11.2022 klo 17.25

Lukion ykkösluokkalaiset osallistuivat Marko Jantusen luennolle 28.11. Jantunen on päihdetyön ammattilainen ja entinen ammattijääkiekkoilija. Hän kertoo luennoillaan päihderiippuvuudesta ja tiestään huippujääkiekkoiljasta narkomaaniksi ja päihteiden sekakäyttäjäksi. Tilaisuuden järjesti Ylitornion sivistystoimi osana ennalta ehkäisevää päihdetyötä.

Illalla kunnantalon auditoriossa esitettiin myös Jantusen elämästä kertova elokuva Laitapuolen hyökkääjä.

Jantusen varoittava viesti nuorille ei jäänyt epäselväksi: - Älä lähde edes kokeilemaan! Päihderiippuvuus on armoton sairaus, josta ei voi parantua. Erityisen vaarallisia päihteet ovat nuorten kehittyville aivoille ja vaikuttavat haitallisesti esimerkiksi oppimiskykyyn, muistiin ja muihin kognitioihin. - - Joskus päihteiden käyttöä glorifioidaan, mutta on hyvä nähdä niiden käytön realismi: laitokset, vankila, kuolema. Esimerkiksi kannabista pidetään vaarattomana huumeena, mutta sitä se ei missään nimessä ole: jo ensimmäinen kerta voi laukaista psykoosin. - - Meillä on vain yhdet aivot, pidä niistä huoli. Mitä paremmin pidät niistä huolta, sitä paremmin ne palvelevat sinua lopun elämää. Ole rehellinen itsellesi, tee hyviä valintoja, pidä huolta arkirutiineista!

Seuraavassa ykkösten ajatuksia luennosta:

- Marko Jantusen luento oli mielestäni mielenkiintoinen ja koskettava. Luento myös oli uskottava, kun Jantunen kertoi omista kokemuksistaan ja kertoi päihteiden vaaroista ja painotti sitä, miten helposti niihin jää koukkuun.

- Marko Jantusen luento oli todella kiinnostava (vaikka olin kuuntelemassa jo toista kertaa). Luento oli mielestäni hyvin esitetty. Kuvat siitä mille hän näytti ennen ja jälkeen huumeiden tekivät esityksestä vielä paremman. Mielestäni on ihailtavaa kuinka Jantunen on selviytynyt pohjalta ja auttaa nyt muita välttämään pohjakosketuksen.

- Esitys oli mielenkiintoinen. Markon tarina oli kiinnostava. Hän toi hyvin esille päihteiden vaaroja ja korosti hyvin kuinka helposti niihin jää koukkuun. Oli surullista nähdä miten päihteet voivat tuhota jääkiekkotähden uran.

- Luento oli aivan mielenkiintoinen.

- Marko Jantusen luento oli mielestäni mielenkiintoinen ja todella tärkeä asia. Esityksestä tuli hyvin esiin kaikki vaarat mitä päihteistä seuraa. Marko pystyi kertomaan kaikista päihteen liittyvistä vaaroista hyvin, koska oli kokenut itse ne kaikki. Tämä toi esitykseen uskottavuutta.

- Marko Jantusen elokuva oli raju ja realistinen esimerkki päihdeaddiktin elämästä. Elokuva kuvasi hyvin hänen elämäänsä kuulemieni luentojen perusteella. Mielestäni elokuva olisi voinut olla pidempi, koska se oli todella hyvä ja mielenkiintoinen.

- Marko Jantusen luento oli mielestäni kiinnostava. Hän kertoi hyvin päihteiden vaaroista ja niiden koukuttavuudesta. Päihteet voivat tuhota helposti koko elämän.

- Marko Jantusen luento oli kiintoisa ja se herätti paljon ajatuksia. Oli mielenkiintoista huomata miten pienet valinnat voivat vaikuttaa suuresti koko loppuelämään ja miten elämä voi mennä pilalle huonojen päätösten takia.

- Jantusen luento oli hyvin silmiä avaava, miten helposti päihteet voivat tulla kohtalokkaaksi itsellesi tai lähimmäisillesi. Mielestäni oli hyvä, että jo nuoremmille kerrotaan päihteiden vaaroista ja sillä estetään niiden käyttämistä.

- Marko Jantusen luento oli hyvin mielenkiintoinen ja se herätti paljon ajatuksia. Se on minusta hyvä että nuorille kerrotaan päihteiden vaaroista, että niitä ei käytettäisi. Kertomus oli myös tosi uskottava koska Jantunen kertoi hänen omista kokemuksistaan päihteiden kanssa.

- Marko Jantusen luento oli mielenkiintoinen ja se avasi silmiä, vaikka sen on kuullut jo kerran aikaisemmin. Luento oli uskottava, sillä Jantunen puhui omista kokemuksistaan ja tunteistaan. Herättää ajatuksia, että kuinka helposti pystykään jäädä koukkuun päihteisiin.

Kiitos tärkeän aiheen esille tuomisesta luennoitsijalle ja Ylitornion sivistystoimelle!

Terhi Hammare

Takaisin edelliselle sivulle